Hangi balık hangi mevsimde yenir? Balığın taze olduğunu anlamak için…

İçeriğinde omega 3, B12 vitamini, A ve D vitaminlerinin bolca bulunduğu, folik asit ve fosfor açısından zengin bir besin olan balığın ülkemizde yeterince tüketilmediği bilinir. Türkiye’deki balık tüketiminin dünya ülkelerinin balık tüketimi altında yer aldığını söyleyen Diyetisyen Şeyma Bahar; sağlıklı bir yaşam için haftada en az 2 kez balık tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Hangi balık hangi mevsimde yenir? Balığın taze olduğunu anlamak için…

Omega 3, çeşitli vitaminler, folik asit ve fosfor açısından zengin bir besin kaynağı olan ve tam bir protein deposu olan balığı sık sık tüketmemiz gerektiği herkesçe bilinir. Yılın her ayında farklı bir balığın yenmesinin gerekli olduğunu belirten uzmanlar zamanında yenen balığın sağlıklı yaşama etkisinin çok olduğunu söyledi. İçinde bulunduğumuz Aralık ayı balık tüketimi için en doğru zamanlardan biridir. 

 

 

Hangi ay hangi balık tüketilmeli?

Ocak: Ahtapot, alabalık, hamsi, istavrit, kalkan, kefal, kırlangıç, kolyoz, mercan, mürekkep ve pisi balığı.

Şubat: Ahtapot, alabalık,hamsi,istavrit,izmarit,kalkan,kefal,kırlangıç,kolyoz,levrek, mercan,mezgit, mürekkep ve pisi balığı.

 

 

Mart: Ahtapot, alabalık,hamsi,istavrit,izmarit,kalkan,kefal,kırlangıç,kolyoz,levrek, mercan,mezgit, mürekkep ve pisi balığı

Nisan:Ahtapot, alabalık,istavrit, izmarit, kalkan,  kefal, kırlangıç, kolyoz, levrek, mercan,mezgit, mürekkep ve pisi balığı.

Mayıs: Ahtapot, alabalık, kefal, kırlangıç, kolyoz, levrek, mercan,mezgit, mürekkep ve pisi balığı.

Haziran: Ahtapot, akya, alabalık, kırlangıç, kolyoz, küpes, mercan, mürekkep, orfoz, pisi ve sardalya.

Temmuz: Ahtapot, akya, alabalık, çipura, kırlangıç, kolyoz, küpes, lahos, mercan, mürekkep, orfoz, pisi, sardalya ve sinarit.

Ağustos: Ahtapot, akya, alabalık, barbun, çinekop, çipura, kılıç, kırlangıç, kolyoz, küpes, lahos, lüfer, mercan, mürekkep, orfoz, palamut, pisi, sardalya.

Eylül: Ahtapot, akya, alabalık, barbun, çipura, kılıç, kırlangıç, kolyoz, küpes, lüfer, melanur, mercan, mürekkep, orfoz, palamut, pisi, sardalya.

Ekim: Ahtapot, akya, alabalık, barbun,dil, iskorpit, karagöz, kefal, kırlangıç, kolyoz,lüfer, melanur, mercan,mürekkep, orfoz, palamut, pisi.

Kasım: Ahtapot,alabalık, barbun, dil, hamsi, iskorpit, karagöz, kefal, kırlangıç, kolyoz,mercan,mürekkep, palamut, pisi.

Aralık: Ahtapot, alabalık, hamsi, iskorpit, kefal, kırlangıç, kolyoz, mercan, mürekkep, palamut, pisi ve turna balığı.

Balığı nasıl pişirmeliyiz?

Balığın nasıl pişirileceği balığın türüne göre değişse de genel olarak kızartılmasını uzmanlar sağlıklı bulmuyor. Kızartıldığında daha da yağlı olacağından vücuda vereceği vitaminlerin emilimini azalttığı söylenir. Çoğu balığı fırında pişirmek veya buğulamak daha sağlıklıdır. Hem daha az yağ çekeceğinden hem de  fazla ısıya maruz kalmadan içeriğindeki omega 3 ve folik asitlerin de korunmasını sağlar.

Balığın taze olduğunu nasıl anlarız? 

Genel olarak balıklar avlandıktan kısa bir süre sonra tazeliğini kaybeder. Balıkçılar balık tazeliğini kaybetmesin diye tuzlama ve buzda bekletme gibi yöntemler kullanır. Tüketiciler ise balık satın alırken balığın taze mi yoksa halk arasında buzhane balığı diye geçen dondurulmuş balık mı olduğunu anlamaları oldukça zordur. Balığın taze olduğu gözlerinin dışarıya doğru bombeli olmasından anlaşılır. Bayat balıkların gözleri donuk ve mattır. Bir diğer anlama yöntemi ise balığın üzerine bastırmaktır. Balığın üzerine bastırdığınızda iz kalmıyorsa balık tazedir. Ancak elinizi çektiğiniz halde iz devam ediyorsa balığın bayat olduğu anlaşılır. Bunun dışında solungaç renginden de balığın tazeliği anlaşılır. Eğer solungaçları kırmızıysa balık tazedir.

Balıkla birlikte yoğurt tüketenler dikkat!

Halk arasında yanlış bilinenlerden biri de balık yerken yanında süt ve süt ürünlerinden olan yoğurt gibi besinlerin tüketilmemesi gerektiğidir. Bilindiği gibi yoğurdun içinde bulunan histamin ile balığın içinde bulunan histamin birleşince eğer balık bayatsa ikisinin birleşimi vücutta toksik etki yaparak sağlık için risk oluşturur. Ama bilinenin aksine balık tazeyse vücutta toksik bir etkisi olmaz. Eğer yediğiniz balığın taze olduğundan eminseniz yemek öncesi, yemek esnasında veya yemek sonrasında balıkla birlikte yoğurdu güvenle tüketin. 

KAYNAK : Haber7

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ