Halep’teki dramı şiirle haykıralım

Saraybosnalı genç şair Mirza Okic, Halep’teki dramın aynısının geçmişte kendi ülkesinde de yaşandığını ifade ederek “Saraybosna’da insanlar ölürken kimsenin sesi çıkmadı. Şimdi biz şiirle yaşananları tüm dünyaya haykırmalıyız. Şiir isyan etmelidir” dedi.

Halep’teki dramı şiirle haykıralım

Saraybosnalı genç şair Mirza Okic, bu yıl ilk kez düzenlenen Uluslararası Genç Şair buluşmasının konuğuydu.İki kitabı bulunan Okic, Zeytinburnu’ndaki genç meslektaşlarıyla ve öğrencilerle buluştu. Şiirlerinde sosyal ve siyasal temalara değinen Okic, “Benim şiirlerim genellikle aşk ve isyan temalı oluyor. Çünkü isyan dediğimiz şey sosyal ve siyasal konulara değinmeyi gerektiriyor. Aşk da bununla iç içe. Çünkü bir şeyi çok sevdiğimiz zaman onun daha iyi olmasını isteriz ve onun için isyan ederiz” diyor.

AYNI ACILARI YAŞADIK

Bir şair olarak Halep’te yaşananlara kayıtsız kalamadığını belirten, benzer dramları yaşadıklarını belirterek şunları söylüyor, “Ben Saraybosnalıyım. Ailem soykırımdan kılpayı kurtuldu ama bizler büyük kayıplar verdik. İnsanlar ölürken kimsenin sesi çıkmadı.Şimdi biz şiirle yani insanın en samimi ve dürüst sözüyle yaşananları tüm dünyaya haykırmalıyız. Şiir sadece teşbihlerle olmamalı, isyan etmelidir” diye konuştu.

DÜN BİZE BUGÜN HALEP’E

Halep’teki insanların zor günler geçirdiğini ve asıl şimdi şiir yazmak gerektiğini dile getiren Okic, “Dün hedefte Saraybosna vardı bugün ise Halep. Biz de aynı acıları yaşadık. Dünyayı yönetenler ve özellikle de Avrupa tüm yaşananlara sessiz kalıyor ve mültecileri ülkelerine kabul etmiyor. Küresel dünyada birbirimize komşu olduğumuzu fark etmeliyiz ve biz şairler olarak yaşananları şiirle haykırmalıyız” ifadelerini kullanıyor.

FAZLA YALAN SÖYLÜYORUZ

Felsefe eğitimi alan genç şair, şiire giden serüvenini de şöyle anlatıyor, “Şiire gelene dek inşaat işçiliği, aşçılık ve çevirmenlik gibi işler yaptım. Altı yıl tiyatro oyunculuğu yapıp oyunlar kaleme aldım. Tiyatro insan duygularının içe gömülmesini sağlıyor. Ben de duygularımı yoğun yaşadığım dönemde kendimi tiyatroyla değil şiirle ifade ettim. Günlük hayatta çok fazla yalan söylüyoruz. Şiir ise duygularımızı en dürüst en samimi bir şekilde ifade etmemizi sağlıyor.”

Hayyam’dan etkilendim

Şiirlerini kaleme alırken özellikle Avrupa ülkeleri ve Almanya’dan etkilendiğini söyleyen genç şair, Mevlana Celalettin Rumi, Ömer Hayyam ve Shakespeare gibi isimlerin izinde olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Daha çok 40, 50 ve 60’lı yılların şairlerinden etkilendim. Şiir belli bir zümreyi değil halkın yaşadıklarını anlatmalı” diyor. Bu yıl Zeytinburnu’nda ilk kez düzenlenen ve dünyanın dört bir yanından 40 ismi bir araya getiren Uluslararası Genç Şairler Buluşması 19 Aralık’a dek sürecek.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ