Güneş’ten 1000 kat büyük olan Betelgeuse yıldızı patlayacak mı? Patlarsa ne olur?

Orion takım yıldızındaki Betelgeuse’ün bir kaç aydır sönükleşmesi, gökbilimcilere yıldızın süpernova patlaması geçirmek üzere olduğunu düşündürttü. Ancak, son gözlemler bu muhteşem gök olayı için bir süre daha beklenmesi gerektiğini ortaya koydu. Yıldızın sönükleşmesinin ve çevresinde meydana gelen kararmanın nedeni belli oldu. Bazı bilim insanları meydana gelecek patlamada neler yaşanabileğini açıkladı.

Güneş’ten 1000 kat büyük olan Betelgeuse yıldızı patlayacak mı? Patlarsa ne olur?

Dünyanon merakla beklediği devasa gök olayında yeni bir gelişme yaşandı. Avrupa Güney Gözlemevi’nden (ESO) gökbilimciler, yıldızın güncel yüksek çözünürlüklü görüntülerinde şeklinde meydana gelen değişimi açıkladılar.

 

 

Belçika’daki KU Leuven Üniversitesi’nden Miguel Montargès liderliğindeki bir ekip, Şili’deki Avrupa Güney Gözlemevi’nin VLT Teleskobu ve ona bağlı SPHERE adı verilen detektör ile dünyadan 700 ışık yılı uzaktaki yıldızın yüksek çözünürlüklü görüntülerini elde etti.

Betelgeuse, Ocak 2019’da ilk olarak Dr. Montarges tarafından görüntülendiğinde daha parlak bir disk olarak görünmekteydi. 1 yıl sonra ise tüm parlaklık yıldızın kuzey yarısına doğru hareket ettiği ve yıldızın etrafında gözlemlenen bir kararma, gökbilimciler arasında ‘yıldız patlayacak mı?’ tartışmalarını beraberinde getirmişti.

Dr. Montargès, yaptığı açıklamada, “Yıldızın asimetrik görünmesine neden olan yerel bir yüzey soğutması ya da yıldızın bir kısmını gizleyen bir toz bulutu, bu görüntü değişikliğine neden olmuş olabilir. Betelgeuse gibi süper yıldızlar, genellikle gaz toz katmanlarını yakındaki alana püskürttükleri ve kendilerini örttükleri kararsız dönemlerden geçerler. Betelgeuse’in kararmasında tozun sorumlu olma olasılığı çok yüksek” ifadelerini kullandı.

GÜNEŞTEN 1000 KAT BÜYÜK!

 

Betelgeuse yıldızı, 4,5 milyar yaşındaki Güneş’e karşılık sadece birkaç milyon yaşında. Ancak Güneş’in 1000 katı büyüklüğünde ve 100 bin katı parlaklığında olan Betelgeuse, Güneş Sistemi’nin merkezinde olsaydı büyüklüğüyle Merkür, Venüs ve Dünya’yı içine alarak Jüpiter’e dek uzanırdı. Dev yıldızın yüzeyinde saptanan ortalama yüzey sıcaklığı, Güneş’in yüzey sıcaklığından 3 bin derece daha sıcak, 9 bin derece.

PATLARSA NE OLUR?

Bazı bilimadamları, meydana gelecek patlamada yayılacak ışığın şiddetinin Ay’ın yansıttığı ışığa eşdeğer olacağını söylerken, kimi bilimadamları ise patlamanın çok daha parlak olacağını iddia ederek, Dünya’nın kısa süreliğine de olsa adeta iki “güneşi” olacağını savunuyor. Yıldızın uzaklığı nedeniyle patlamanın Dünya için tehlikeli olmadığını vurgulayan bilimadamları, süpernova patlamasının 5-6 hafta süreceğini belirtiyorlar. Patlamada yayılan ışık nedeniyle gezegenimizin bazı bölgelerinde, insanların “beyaz geceler”le tanışacağını (kutuplar ve yakınlarındaki aydınlık geceler), bazı bölgelerde ise gündüz aydınlığının 2-3 saat uzayacağını söylüyorlar.

KAYNAK : Hürriyet

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ