Gümrük Birliği revizesi öncesi stratejik viraj

Türk TIR’larından Avrupa’da geçiş ücreti alınmasına karşı açılan dava duruşmasında AB Komisyonu uygulamanın kaldırılması yönünde görüş bildirdi. Konuyla ilgili olarak Avrupa Adalet Divanı savcısı görüşünü 6 Nisan’da sunacak. Davanın AB ile Gümrük Birliği’nin yenilenmesi müzakerelerinin hemen öncesine denk gelmesi ‘stratejik viraj’ olarak dikkat çekiyor.

Gümrük Birliği revizesi öncesi stratejik viraj

Türk TIR’larından Avrupa’ya geçiş ücreti alınması uygulamasına karşı açılan dava dün Avrupa Adalet Divanı’nda görüldü. İstanbul Lojistik tarafından Macar Ulusal Vergi ve Gümrük İdaresi’nin aleyhine açılan davada, geçiş belgesinden ücret alınmasına karşı çıkan şirkete verilen cezaya itiraz ele alındı. Duruşmada Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Türk tezleri çerçevesinde alınan ücretin kaldırılması yönünde görüş bildirdi. Yaklaşık iki saat süren dava duruşmasında, konuyla ilgili olarak Avrupa Adalet Divanı savcısının görüşünü 6 Nisan 2017’de sunacağı belirtildi. Sene sonundan önce de mahkemenin kararını açıklaması bekleniyor. Daha sonra alınan karar, davayı Avrupa Adalet Divanına taşıyan Macaristan’ın Szeged İdare Mahkemesine gönderilecek.

ANLAŞMALARA AYKIRI

Türkiye ve ilgili kuruluşlar, Macaristan’ın aldığı 438 avroluk geçiş ücretinin AB-Türkiye anlaşmalarına aykırı olduğunu savundu. Davanın kazanılması durumunda AB ülkelerinin Türk TIR’larından özellikle Macaristan’ın aldığı ücret kalkacak. 2014’te Macaristan’da geçiş ücretini ödemeyen bir Türk şoförüne 2 bin 400 avro ceza kesilince konu yargıya taşındı. Davanın AB ile Gümrük Birliği’nin yenilenmesi müzakerelerinin hemen öncesine denk gelmesi ‘stratejik viraj’ olarak dikkat çekiyor.

AB KOMİSYONU HAKLI BULDU

AB Komisyonu’nun da derneği haklı bulduğu dava Türk karayolu ulaştırma ve lojistik sektörünün yıllardır şikayet ettiği ayrımcılığın kalkması açısından önemli. Avrupa Birliği’ne üye 7 ülke Türk TIR’larına bir milyona yakın sefere yönelik olarak kota uyguluyor. Aynı zamanda 1.6 milyar avroya yakın bir vergi söz konusu.

REKABETİ ENGELLİYOR

Söz konusu davada Türkiye ve ilgili kuruluşlar, Macaristan’ın aldığı geçiş ücretinin AB-Türkiye anlaşmalarına aykırı olduğunu ve rekabeti engelleyici bir durum oluşturduğunu ileri sürdü. Macar avukatlar ise AB hukukunun geçiş ücreti konusunda ulusal hükümetinin yetkili kılındığını savundu. Ancak Türk tarafı da aynı verginin diğer ülkelere değil Türk firmalarına uygulandığı savunmasını yaptılar.

GB’YE POZİTİF ETKİ YAPACAK

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, AB Komisyonu’nun Türkiye lehine verdiği kararın Gümrük Birliği güncellenmesi için başlatılan çalışmalara pozitif etki yapacağını vurguladı. Şener, “Özellikle komisyonun çok net olarak Türkiye’nin yanında yer alması bu süreçte çok önemli. Gümrük Birliği süreci yenilenirken bu sürecin katkısı daha artacak. Bu, sivil toplumun sahip çıkması öncülüğünde kazanılmış bir dava olacak. Bu açıdan son derece umutluyuz” diye konuştu.

3,5 MİLYAR AVROLUK KATKI

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, AB’nin etki analizlerini örnek vererek, engellerin kalkması durumunda Türk dış ticaretine 3.5 milyar avroluk katkı olacağını söyledi. “Bu hesap bize göre çok daha fazla” diyen Şener, şöyle devam etti: “Ekonomi Bakanlığı yanında, TİM, TOBB, İKV gibi sivil toplum kuruluşları burada. Bu meselenin bu dava ile çözüleceğini düşünüyoruz ve Avusturya’ya açılan miktar davası da var. AB Gümrük Birliği kararının miktar kısıtlaması konamaz kararına aykırı bir durum hakkında açılan davaya da örnek olabilecek.”

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ