Guennol Yıldızı için harekete geçti

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’den kaçırılan
‘Guennol Yıldızı’nın New York’ta satışa çıkarılması üzerine harekete geçti. Christie’s ile yapılan anlaşmaya göre eser satılsa bile 60 gün boyunca sahibine teslim edilmeyecek. Hakların Türkiye’ye ait olduğu ise alıcıya bildirilecek.

Guennol Yıldızı için harekete geçti

New York’ta bulunan ünlü Christie’s Müzayede Evi tarafından Kilia tipi mermer bir idolün satışa çıkarılacağı bilgisi üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı harekete geçti. İncelemeler sonucu idolün Gelibolu Yarımadası’na ait “Guennol Stargazer” olduğu, Manisa Müzesi’nde benzer örneklerinin yer aldığı ve eserin yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılmışlık ihtimalinin yüksek olduğu tespit edilerek hukuki süreç başlatıldı.

60 GÜN BEKLEYECEK

Amerikalı bir koleskiyonere ait olan eser, dünyaca ünlü müzayede evi Christie’s’te satışa sunuluyor. Fakat mahkeme sonucunda alınan karara göre, eser müzayedenin bir parçası olarak kalacak olmasına rağmen, en yüksek fiyatı veren kişi 60 gün boyunca beklemek zorunda kalacak. Christie’s firması bu süre boyunca ödeme almayacak ve ürünü teslim edemeyecek. Christie’s yönetimi eserin açık artırması başlarken sözlü olarak ‘Bu eser Türkiye Cumhuriyeti tarafından mülkiyet / hak iddiasına tabidir’ duyurusunu yapacak ve eser üzerinde Türkiye’nin tüm haklarının saklı olduğunu belirtecek.

RAPORLAR ELMİZDE

Konuyla ilgili açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı şunları kaydetti: “Mahkemenin verdiği bu 2 aylık süre içerisinde bu eserin Türkiye’ye aidiyeti konusunda gerekli bilimsel raporları daha derli toplu hale getirip mahkemeye sunacağız. Zaten bu konuda çalışmalarımız var. Eserin ülkemize iadesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Anadolu bakır çağına ait 23 santimlik heykelin Gelibolu Yarımadası’ndan kaçırıldığı tahmin ediliyor. Kilden yapılmış en iyi 15 figür arasında gösterilen heykel 5 bin yıllık.

NY TImes’a açık mektup

Bakanlık dün New York Times gazetesinde tarihi eser kaçakçılığına dikkat çeken bir Açık Mektup yayınladı. Mektupta şu ifadelere yer verildi: “Bu tür eserlerin atalarından kalan yerlere dönmesi bağlamında Anadolu’nun antik eserlerinin halihazırdaki ve gelecekteki koruyucularının Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile benzer çalışmalar yapacağına ilişkin iyi niyetimizi korumaktayız.”

200 yıllık soygunun parçası

Bakan Nabi Avcı, sürecin herhangi bir eserin iadesiyle ilgili olmadığını vurgulayarak, yaşananların 200 yıldır devam eden büyük bir soygunun parçası olduğunu söyledi.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ