Fırtınada batan geminin enkazındaki sır perdesi 120 yıl sonra aralandı

İngiltere’den Avustralya’ya kömür taşırken 1904 yılında bir fırtınada batan 73 metrelik SS Nemesis gemisinin enkazı bulundu. Batık, bir başka firmanın kendi kayıp kargo konteynerlerinin aradığı sırada tesadüfen tespit edildi.

Fırtınada batan geminin enkazındaki sır perdesi 120 yıl sonra aralandı

Avustralya’nın New South Wales eyaletinin açıklarında 1904 yılında kaybolan SS Nemesis adlı geminin enkazı, ticari bir şirketin kendi kayıp kargosunu arama çalışmaları sırasında şans eseri okyanus tabanında bulundu.

Artı Gerçek’te yer alan habere göre, 73 metrelik SS Nemesis gemisi, İngiltere’nin New Castle limanından Avustralya’nın Melbourne kentine kömür taşımak 9 Temmuz 1904 tarihinde yola çıkmıştı. Ancak Avustralyalı, İngiliz ve Kanadalılardan oluşan 32 mürettebatıyla birlikte bir fırtına sırasında kayıplara karıştı.

Gemi en son, Sydney kentinin güneyinde, bir başka gemidekiler tarafından dalgalarla boğuşurken görülmüştü. Sonraki haftalarda mürettebatın cesetleri ve geminin parçaları Cronulla Plajı‘na vururken, o dönemli yoğun medya ve kamuoyu ilgisine rağmen enkaza hiçbir zaman ulaşılamadı.

DENİZİN 160 METRE DİBİNDE

İngiliz basınına göre geminin batığı, Subsea Professional Marine Services adlı şirketin kayıp kargo konteynerlerini Sydney açıklarında aradığı sırada şans eseri tespit edildi. Geminin kıyıdan sadece 26 kilometre açıkta, denizin 160 metre dibinde bulunduğu belirtildi.

İncelemelerde, geminin ağır hasar aldığı tespit edildi. Araştırmacılar, geminin nasıl battığını da tespit etti. Buna göre, fırtına sırasında SS Nemesis’in motorunda sorun yaşanmaya başladı. Büyük bir dalganın vurmasıyla da can filikalarının suya indirilmesine zaman kalmadan battı.

Söz konusu olayda ölenlerin geride yaklaşık 40 çocuk bıraktığını belirten Ne South Wals çevre ve miras bakanı Penny Sharpe, yapılan keşif sayesinde bu kişilerin atalarının başına ne geldiğini nihayet öğrenebilmesinin rahatlatıcı olduğunu söyledi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ