EYT staj sigortaya dahil mi? Staj çıraklık EYT’den sayılacak mı? Staj sigortası olmayana EYT var mı?

EYT staj sigortaya dahil mi? Staj çıraklık EYT’den sayılacak mı? Milyonlarca EYT’li yaş, prim ve çalışma yılı şartlarını araştırıyor. Meclis’e Aralık ayında gelmesi beklenen düzenlemede kapsamın genişletilmesi bekleniyor. 8 Eylül 1999 öncesinde staj ve çıraklık dönemlerini sigortasız tamamlayanlar da bu sürecin EYT’ye eklenmesini talep ediyor. Peki; staj sigortası olmayana EYT çıkacak mı?

EYT staj sigortaya dahil mi? Staj çıraklık EYT’den sayılacak mı? Staj sigortası olmayana EYT var mı?

Staj çıraklık EYT’den sayılacak mı? EYT staj sigortaya dahil mi? Staj sigortası olmayana EYT var mı? Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi için bekleyiş sürüyor. Tek tip sistemle SSK ve Bağ-Kur emeklisinin farkını ortadan kaldıracak EYT düzenlemesiyle ilgili son bilgiler gelmeye devam ediyor. 8 Eylül 1999 öncesinde staj yapan veya çırak olanların durumu ise belirsizliğini koruyor.

EYT STAJ SİGORTAYA DAHİL Mİ?

Staj ve çıraklığa başlayan ancak sigorta girişi başlamamış EYT’liler de düzenlemeden faydalanmak istiyor. Sosyal medyada konuyla ilgili çok sayıda mesaj paylaşılıyor. Bu madde düzenlemeye eklenirse, 8 Eylül 1999 öncesi sigortasız staj ve çıraklık kapsam altına alınacak.

BAKAN BİLGİN NET AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, staj sigortası olmayanların EYT’li olması hakkında”Onlar farklı. Onlar EYT kapsamında değil zaten. Sigorta girişi olanlarda bir sorun yok. Çıraklık ve stajyerlik bir sigorta girişi değil. Onlar sağlık sigortasını korumak üzere geliştirilmiş bir sistem.” yanıtını vermişti.

EYT’LİNİN MAAŞ HESABI NASIL YAPILACAK?

Aralık ayında Meclis’e gelmesi beklenen düzenlemenin hayata geçmesiyle ilk maaşlar Ocak ayında yatacak. Ocak ayında emeklilere enflasyona göre zam yapılacak. Böylelikle Ocak ayında yapılacak zamdan EYT’liler de faydalanabilecek.

Maaş hesaplamasında sigortalı olarak çalışılan yıllar, aylık kazançlar, çalışma süresi ve ödenen fazla primler dikkate alınacak. Brüt maaş ne kadar yüksekse emekli maaşı da aynı oranda yükselecek.

Aylık hesaplamasında sigortalılık dönemindeki tüm kazançlar hesaba katılacak. Düzenleme sonrası emeklilik dilekçesi vererek istifa eden tüm çalışanlar kıdem tazminatını alarak emekli olabilecek. Ocak ayı içerisinde dilekçe veren kişilerin kazancı yeni kıdem tazminatı tavanı üzerinden hesaplanacak.

Eksik günleri olan kişiler, askerlik borçlanması veya doğum borçlanmasıyla emeklilik yaşını öne çekebilecek. Prim gün sayısı dolmuyorsa borçlanma yöntemiyle primlerinizi tamamlayabilirsiniz. Yaş ve yıl koşulunu tamamlayan herkes emekli olma şansı yakalayacak.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ