Evde yatan hastalar oy kullanmaya götürülecek

16 Nisan’da gerçekleştirilecek referandumda herkesin oy kullanabilmesi için Sağlık Bakanlığı, evde sağlık hizmeti alan hastaları nakil araçlarıyla oy kullanmaya götürecek. Oy kullanan vatandaşlar sonrasında alındıkları mahallelere bırakılacak. Hizmetten faydalanmak isteyenlerin çağrı merkezini arayarak başvuru yapması isteniyor.

Evde yatan hastalar oy kullanmaya götürülecek

Tüm Türkiye heyecanla ve merakla 16 Nisan’da gerçekleştirilecek halk oylamasını beklerken, vatandaşların en temel haklarından biri olan oy kullanmalarını sağlamak için tüm Bakanlıklar yoğun çaba sarf ediyor.
Sağlık Bakanlığı, evde sağlık hizmeti alan hasta vatandaşların demokratik haklarından mahrum kalmamaları için bir uygulama başlattı. Bakanlık görevlileri, 16 Nisan Pazar günü, oy kullanmaya gidemeyecek hastaları özel nakil aracıyla evlerinden alarak ilgili merkezlere taşıyacak. Vatandaşlar, oy kullandıktan sonra alındıkları mahallelere geri götürülerek vatandaşlık görevlerini yerine getirmeleri sağlanmış olacak.

Başvuru yapılması gerekiyor

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın imzasıyla kamuoyu ile paylaşılan belgede, 444 38 33 numaralı çağrı merkezine başvuru yapılması istendi. Başvuru yapmaları dahilinde, ihtiyaç sahibi vatandaşlar Bakanlık tarafından tespit edilerek referandum öncesinde telefonla bilgilendirilecek.
Seçim günü oy kullanma saatleri içerisinde “evde sağlık hizmeti koordinasyon merkezleri” açık tutularak vatandaşların oy kullanması sağlanacak.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından paylaşılan bilgilendirme yazısı:

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, evde sağlık hizmeti alan vatandaşların oy kullanabileceğini açıkladı.

‘Evde sağlık hizmeti mükemmel olacak’

Elazığ’da, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerin kapalı alanının 58 bin metrekare civarında olduğunu dile getiren Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yapılan çalışmalarla bunun 350 bin metrekarenin üzerine çıkarılacağını bildirdi. Akdağ, bu çalışmalarla, hem vatandaşların rahat mekanlarda hiçbir sıkıntı yaşamadan hizmet almasını hem de sağlık çalışanlarının kaliteli hizmeti kolayca vermesini sağlamayı amaçladıklarını kaydetti.Şehir hastanelerine gelen vatandaşların araçlarını kapalı otoparklara bırakabileceğini, burada valelerin hizmet vereceğini anlatan Akdağ, engelli ve yaşlılara hastanede görevlilerin hizmet sunacağını söyledi.310 bin kişi hizmet alıyorElazığ’da, yapılan çalışmalarla sağlık alanında 650 milyon liralık yatırımı tamamlayacaklarını vurgulayan Akdağ, Baskil, Maden ve Karakoçan ilçelerinde hastanelerin yapıldığını, Arıcak ilçesinde de 10 yataklı entegre hastane planladıklarını dile getirdi. Palu ve Kovancılar ilçelerindeki hastanelerin çok eski olduğunu belirten Akdağ, birbirine yakın bu ilçelerde iki ayrı küçük hastane yapmak yerine, ihtiyaç halinde 150 yataklıya dönüştürülebilecek mükemmel bir hastane inşa edeceklerini bildirdi.Evde sağlık hizmetleri için bütün Türkiye’de yeni birim kuracaklarını ifade eden Akdağ, “Evde sağlık bakım hizmetlerini çok daha mükemmel bir hale getireceğiz. Şu anda 310 bin vatandaşımız evde sağlık hizmeti alıyor. Bu sayı Elazığ’da 2 bin 500. Yaşlı hastalarımıza ve yatağa bağlı hastalarımıza evde de sağlık hizmeti veriyoruz” dedi.Sağlık Bakanlığı o hastanenin ameliyatlarını durdurdu 182 için ekstra ücret yokKentte randevulu sistemle hastaneye müracaat eden vatandaşların sayısının az olduğuna dikkati çeken Bakan Akdağ, şunları kaydetti:”Sağlık Bakanlığının hastanelerine geldiklerinde ‘182’ numaralı telefondan randevu alarak gelebilirler. Hastaneye geldiklerinde doktorlarını kendilerini bekliyor bulacaklar. Boşu boşuna hastanelerde beklemeyecekler. Hem kendi işleri kolaylaşacak hem hastanemizin işleri kolaylaşacak. Hastalarımıza ayrılan süre daha uzamış olacak. Hem Elazığlı kardeşlerime hem de bütün Türkiye’deki vatandaşlarıma, bakanlığımıza bağlı hastanelere gidecekleri zaman ‘182’ numaralı telefonu arayarak buradan randevu almalarını tavsiye ediyorum. Birtakım dedikodular var, ‘Bu 182 telefonunun özel bir ücret mukabilinde gerçekleştiği.’ Böyle bir şey kesinlikle yok. Herhangi bir telefon açtığınızda ödeyeceğiniz her neyse, bu telefon için ödeyeceğiniz de ondan fazla değil.”Elazığ’da sezaryenle doğum oranının yüksek olduğunu belirten Akdağ, bu konuda özel sektörü uyardıklarını bildirdi.Sağlık Bakanlığı 16 bin sözleşmeli personel alımı ne zaman?

Evde bakım yüz güldürüyor

Dünyada profesyonel evde bakım hizmetlerinin tarihçesi 18. yy’a dayanıyor. Fakir hastaların evlerine yapılan ziyaretlerle başlayan hizmetler, 1909’da ilk kez sigortalar tarafından ödenmeye başladı. Hastane bakım maliyetlerine oranla daha az masraflı olması nedeniyle, özel sağlık sigortaları 1970’lerde evde bakımı aktif olarak kullanmaya başladı. Taburcu olan hastaların yüzde 15-20’sinin evde bakım hizmetlerine yönlendirildiği ABD’de günümüzde 22 binin üzerinde evde bakım şirketi bulunuyor. Sektörün 170 milyar doları aştığı ülkede evde bakımın toplam sağlık harcamaları içindeki payı ise yüzde 8 civarında. Evde bakım hizmeti Avrupa’da da oldukça yaygın. İrlanda’da devlet, evde bakım hizmetlerinin tamamını ödüyor. Hollanda’da hizmetler annelik bakımına kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor.TÜRKİYE HIZLA YAŞLANIYOR!Evde bakım ihtiyacı tüm dünyada giderek artıyor. Zira dünyamız giderek yaşlanıyor. 2000 yılında dünya nüfusunun %10’u 60 yaş üstündeyken 2050’de bu oranın %20’nin üzerine çıkması bekleniyor. Türkiye’de bu gidişatın daha da hızlı olacağı öngörülüyor. Ülkemiz, doğurganlık oranının düşmesi ve yaşam beklentisinin artması ile genç nüfusa sahip bir ülke olmaktan çıkıyor. 1990 yılında 65 yaşın üstündekiler toplam nüfusun yüzde 4,5’u iken bu oran artık iki katına çıkmış durumda. Önümüzdeki 25 yılda, ülkemiz nüfusu % 30 artarken 65 yaş üstü nüfustaki artışın %120 olacağı tahmin ediliyor.NEDEN EVDE BAKIM?Yaşlı nüfus gibi kronik hastalıklar da artıyor. Sadece kanser nedeniyle Türkiye’de her yıl 40 – 50 bin ölüm gerçekleşiyor. Ülkemizde engelli sayısı 8,5 milyon civarında. Her yıl 150 bin kişi ya sakat doğuyor ya da kazalar ve hastalıklar nedeniyle sakat kalıyor. Evde sağlık hizmetleri; hasta, sakat ve bakıma muhtaç bu bireylere özgürlük ve kendisine ait ortamı kullanma şansı veriyor. Bireyin bakım sorumluluğu aile fertlerinin üstünden alınarak onların da iş ve sosyal yaşantılarını kısıtlamaları ve tükenmişlik yaşamalarının önüne geçiliyor.Geç başladık iyi gidiyoruzÜlkemizde 500 bin vatandaşa aktif olarak evde bakım hizmeti sunuluyor. Engelli bireylerin bakımını üstlenen aile fertlerine aylık 1000 TL’ye kadar ödeme yapılıyor. Sevindirici olan bir diğer husus da, son yıllarda belediyeler de bu alanda aktif rol alıyor. Ülke genelinde irili ufaklı onlarca belediye, evde bakım ekipleri kurup araçlar donatarak vatandaşlara sağlık hizmeti ulaştırıyor. Muayene edilen hastaların ağız ve diş tedavileri de evlerinde yapılıyor. Hatta evde kişisel bakım, sıcak yemek ve yıkama hizmeti ulaştıran belediyeler bile var.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ