Erdoğan ile Putin Suriye’yi görüşecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, iki ülke arasında 2015’in Kasım ayında yaşanan uçak krizinin ardından beşinci kez bugün Soçi’deki Devlet Başkanlığı Rezidansı’nda bir araya gelecek. Erdoğan-Putin görüşmesinde, Türkiye ve Rusya arasında savunma sanayisinden turizm ve ticarete kadar ikili konular ele alınırken bölgesel konular da etraflı bir şekilde değerlendirilecek.

Erdoğan ile Putin Suriye’yi görüşecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki ülke arasında 2015’in Kasım ayında yaşanan uçak krizinin ardından beşinci kez bugün Soçi’deki Devlet Başkanlığı Rezidansı’nda bir araya gelecek.

Erdoğan’ın, Putin’in davetlisi olarak geleceği Soçi’de, Türkiye ve Rusya arasındaki ikili ilişkiler ile başta Suriye olmak üzere bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulması öngörülüyor.

Ziyaretin, Türkiye-Rusya diyalog sürecinde, “üst düzey temas trafiğinin devamı” olarak görülmesi gerektiği belirtiliyor.

Erdoğan-Putin görüşmesinde, Türkiye ve Rusya arasında savunma sanayisinden turizm ve ticarete kadar ikili konular ele alınırken bölgesel konular da etraflı bir şekilde değerlendirilecek.

Görüşmede, Rusya’da yaşayan ve ticaretle uğraşan Türk vatandaşlarının çalışma izinleri, vize ve şirketlere yönelik faaliyet yasaklarının da görüşülmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, iki ülke arasında 2015’in Kasım ayında yaşanan uçak krizinden bu yana St. Petersburg, Çin, İstanbul ve Moskova’nın ardından bugün beşinci kez Soçi’deki Devlet Başkanlığı Rezidansı’nda bir araya gelecek.

Son görüşmede iki liderden “olumlu mesajlar”

İki lider en son 10 Mart’ta Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısı, anlaşma imza töreni ve ortak basın toplantısı için bir araya gelmiş, Kremlin Sarayı’nda baş başa görüşmüştü.

Erdoğan, bu görüşmede konsey toplantısıyla “normalleşme” sürecinin sona erdirildiğine inandığını belirterek “Artık bu kelimeyi telaffuz etmek istemiyoruz. Bundan sonraki beklentimiz karşılıklı güven unsurunu tesis etmek ve siyasi düzeydeki diyaloğun ekonomik alana sirayet etmesini sağlamaktır.” ifadesini kullanmıştı.

Putin de “İlişkilerimizin hak ettiği seviyeye çıkması için aktif bir biçimde çalışıyoruz. Rusya ve Türkiye askeri ve istihbarat makamları arasında böyle yakın iş birliği kurulacağını kimse beklemiyordu.” açıklamasında bulunmuştu.

Öte yandan Putin, Türk şirketlerine yönelik kısıtlamaların kaldırılması için siyasi kararın alındığını da vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulunmuştu:

“Sayın Cumhurbaşkanı bugün bu konuyu dile getirdi. Özellikle yasakların uygulandığı inşaat sektöründe çalışan Türk çalışanlarına değinildi. Bugün Sayın Cumhurbaşkan ile bunun ne zaman kaldırılacağı konusunda anlaştık. Bu yasak en yakın zamanda kaldırılacak. Bu bizim bugünkü anlaşmamızdan sonra sadece teknik bir konudan ibarettir. Diğer konuları çözmeye devam edeceğiz.”

Merkel’i ağırladı

2 yıl aradan sonra Rusya’ya giden Almanya Başbakanı Angela Merkel’i ağırlayan Putin, ABD Başkanı Donald Trump’la da telefonda görüştü. Merkel-Putin görüşmesi Soçi’de gerçekleşti. Berlin Duvarı yıkılmadan önce iki ismin de Doğu Almanya’da bulunması dikkat çeken bir detay. Merkel iyi derecede Rusça, Putin ise iyi derecede Almanca biliyor. Soçi’deki devlet başkanlığı konutunda Merkel’i ağırlayan Putin, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada Suriye ve Ukrayna konusunun ele alındığını söyledi. Putin, Ukrayna ve Suriye’deki çatışmaların da ortak adımlarla sonlandırılabileceğini ifade etti. Merkel de Suriye ve Ukrayna konusunda mesajlar verdi. Putin daha sonra da ABD Başkanı Trump’la telefonda görüştü. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “(Suriye’de) insani ve diğer amaçlar için kalıcı barışı sağlamak amacıyla ‘güvenli bölge’ veya ‘çatışmadan arındırılmış bölge’ konuları konuşuldu” ifadesi kullanıldı. Ayrıca ABD’nin, Astana’daki ateşkes görüşmelerine temsilci göndereceği vurgulandı. Kremlin’den yapılan açıklamada ise iki liderin G20 Zirvesi’nde görüşebileceği ifade edildi. Ayrıca Putin’in Kuzey Kore konusunda gerilimi düşürme çağrısı yaptığı bildirildi.

Yeni küresel vizyon Pekin’de çizilecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dahil birçok dünya liderinin katılacağı ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in evsahipliği yapacağı, Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu 14-15 Mayıs tarihlerinde Pekin’de düzenlenecek. Yeni İpek Yolu olarak da tanımlanan, Tek Yol Tek Kuşak projesinin adeta uluslararası lansmanı anlamına gelen forum, değişen dünya dengelerini de göz önüne serecek. Forum da tartışılacak ve öne çıkacak konular da takvim yaklaştıkça belli olmaya başladı. Çin’in Forum’u, daha açık ve etkin bir uluslararası işbirliği, daha yakın ve güçlü bir ortaklık ağı ve daha adil, makul ve dengeli bir uluslararası yönetişim sistemini gündeme getirmek için kullanacağı açıklandı. Forum’da, altyapı, ticaret, üretim, enerji alanlarında 20 eylem planı açıklanması da bekleniyor. Ayrıca, 15 Mayıs’ta yapılacak liderler zirvesinden de bir ortak niyet belgesi çıkması hedefleniyor.KÜRESELLEŞME DE TARTIŞILACAK14-15 Mayıs’ta düzenlenecek Forum’da, kazan-kazan formülünün ön plana çıkarılacağı belirtilirken, küresel sistemin, siyasi ve ekonomik boyutlarına ilişkin yeni bir vizyonun da çizileceği belirtiliyor. 100’den fazla ülke ve/veya uluslararası kurumun katıldığı Tek Yol-Tek Kuşak inisiyatifinde, 40’tan fazla ülke de Çin ile işbirliği anlaşması imzalamış durumda. Forum’da, Yeni İpek Yolu’nun, finansal entegrasyon, uluslararası işbirlikleri, ekonomik koridorların etkin kullanımı, küreselleşmeye yeni bir boyut kazandıracak adımlarının da gündeme getirileceği ifade ediliyor. Çin ile Kuşak ve Yol inisiyatifi çerçevesinde bulunan ülkeler arasındaki ticaretin 2016 yılında 913 milyar doları bulduğu da açıklandı.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ