Edebiyatın ‘gerçek’leri

Bizim Külliye dergisi ‘edebiyat ve gerçeklik’ kapak dosyasıyla selamlıyor okurunu. Yedi İklim dergisi şiir, deneme ve inceleme yazılarıyla dikkat çekiyor. Genç dergisinin sayfalarında ise pek çok röportaj var.

Edebiyatın ‘gerçek’leri

BİZİM KÜLLİYE

Elazığdan edebiyat camiasına seslenen Bizim Külliye Dergisi 74. sayısında ‘Edebiyat ve Gerçeklik’ dosyasıyla selamlıyor okurlarını. Genel Yayın Yönetmeni Nazım Payam’ın Avrupa’nın kendisine ve ‘öteki’ne bakış açılarını değerlendirdiği yazıyla açılan Bizim Külliye’nin sayfalarında Prof. Dr. Senail Özkan ile ‘gerçeklik’ üzerine yapılmış bir röportaj yer alıyor. Özkan röportajında Almanya başta olmak üzere, Avrupa ülkelerindeki gerçekçi sanat hareketlerini değerlendiriyor. Kapak konusuna Şaban Sağlık, Taner Tatar, Vefa Taşdelen, Hüseyin Köse, Ülkü Eliuz da yazı ve röportajlarıyla katkı veriyor.  Vefa Taşdelen, edebiyatta gerçekliği tarif ederken ‘Edebiyat hayatı çoğaltır, gerçekliği kaba ve ham mizacından kurtararak bir yürek sıcaklığına dönüştürür’ diyor. 

YEDİ İKLİM

Yedi iklim, aralıkta 333. Sayıya ulaştı. Edebiyatımızın önemli kalemlerinden Ali Haydar Haksal yönetiminde çıkan dergide deneme, şiir, inceleme ve öykü yazıları yer alıyor. Ali Haydar Haksal, derginin yeni sayısınde ‘Voltaire’in Mahomet Trajedisi’ başlıklı yazısında aydınlanma hareketlerine katkısıyla bilinen Fransız yazar ve filozofu Voltaire’in ‘Mahomet’ piyesi üzerinden, İslamiyetle ilgili düşüncelerinin yanı sıra Tanzimat dönemi ve sonrası Türk aydınlarına etkisini inceliyor.

Dergide Mete Çamlıdere ise ‘Medya ve din ilişkisi’ üzerine derinlikli bir yazı kaleme alıyor. Dergi, şiir incelemeleri ve röportajlarla da zenginleşiyor.

GENÇ

Genç dergisi, Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu ile yapılan bir röportajla aralıyor sayfalarını. Güllüoğlu ile AFAD’ın çalışma alanları ve yardımlara dair yapılan özel röportaja yer veriliyor. Bir başka söyleşide ise Mısır kökenli entelektüel Tarık Ramazan ‘Batı’nın karşısında bir tek İslam medeniyeti direniyor’ diyor.  Şair-yazar Suavi Kemal Yazgıç da eserleri üzerine kendisine sorulan sualleri cevaplandırıyor; ‘Parçalanmış dünyayı bütün olara k görmeye çalışıyorum’ diyor. Fotoğraf kullanımı ve grafiklere özel önem veren dergi, bu konuda biraz daha sade bir tutum izlerse, sayfalarını yorucu olmaktan kurtarabilir. 

KAYNAK : STAR GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ