Deprem incelemelerinin sonucu şok etti! Mimar Sinan mucizesi

Kahramanmaraş depremlerinde büyük yıkıma uğrayan Hatay’da Mimar Sinan’ın inşa ettiği Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi depremden yara almadan çıktı. Sultanahmet ve Süleymaniye Camilerindeki inceleme sonuçları ise mucizeyi gözler önüne serdi.

Deprem incelemelerinin sonucu şok etti! Mimar Sinan mucizesi

Türkiye Kahramanmaraş depremleriyle 11 ilde büyük yaralar aldı. 6 Şubat‘ta meydana gelen depremlerde binlerce vatandaşımız hayatını kaybederken, on binlerce yapı yerle bir oldu. Yaşanan büyük depremin ardından depremin en büyük etkilerine maruz kalan kentlerimizden biri olan Hatay’da Osmanlı‘nın en önemli isimlerinden biri olan Mimar Sinan‘ın inşa ettiği yapı dikkat çekti. 

DEPREMZEDELERE KUCAK AÇTI

Hatay’ın Payas ilçesinde 1574 yılında Mimarbaşı Mimar Sinan tarafından dönemin sadrazamlarından olan Sokullu Mehmet Paşa adına yaptığı külliye depremden sağlam çıktı. Yalnızca caminin minaresi devrilen külliye bugün deprem nedeniyle evleri kullanılamaz hale gelen vatandaşlarımıza kucak açtı. Depremin hemen ardından kullanıma açılan külliyede, çok sayıda depremzedenin barınma ihtiyacı karşılanıyor. 
Birkaç yıllık evlerin yıkıldığı Hatay’da Mimar Sinan‘ın yaklaşık 500 yıl önce inşa ettiği Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi’nin zarar görmemesi Mimar Sinan’ın ustalığını bir kez daha gözler önüne serdi. 

MİMAR SİNAN’IN DİĞER YAPILARINDA DA HASAR YOK

Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi‘nin depremde zarar görmemesinin ardından Mimar Sinan’ın inşa ettiği diğer yapılar da merak konusu oldu. Konuyla ilgili gazeteci Vahap Munyar bugünkü köşe yazısında bazı bilgileri paylaştı. Munyar, 1557 yılında Mimar Sinan tarafından yapılan Süleymaniye Camii ve Mimar Sinan’ın öğrencisi Sedefkar Mehmed Ağa’nın 1617 yılında inşa ettiği Sultanahmet Camii’nin test sonuçlarını paylaştı.

SULTANAHMET VE SÜLEYMANİYE CAMİLERİ SAĞLAM ÇIKTI

Munyar, yazısında bir doktora öğrenicisinin Malzeme Test ve İnovasyon Laboratuvarları A.Ş.’ye giderek “Süleymaniye Camisi’nde kullanılan demirlerin durumuyla ilgili bir test hedefliyorum. Yapabilir miyiz?” sorusuyla başlayan camilerin test aşamasını anlattı. Teste Sultanahmet Camii de katılarak başlanıldı. 

Alınan bilgiye göre MATİL ekibi caminin kubbesine kadar tırmanarak her noktada demir araması gerçekleştirdi. Kullanılan demirlerden örnek alındı ve kolonları kontrol edildi. Yüzyıllar önce inşa edilen camilerde demir kullanılmamış olabileceği düşünülürken, direklerde döküm çelik kullanıldığı ortaya çıktı. 


KOROZYON İZİNE BİLE RASTLANMADI

500 yıl önce yapılan camilerde önemli ölçüde demir kullanılmış olduğunu tahmin etmediğini belirten uzmanlar, camilerde kullanılan demirlerde korozyon izine bile rastlanmadığını söyledi. Günmüzde yapılan yapılarda u demirinin zıvana demiri parçalarının birleştirilmesiyle kullanıldığını ancak, Süleymaniye ve Sultanahmet Camiilerinde söz konusu demirlerin yekpare kullanılmış olduğu belirtildi. Bu yapıların 500 yıl içinde meydana gelen depremlerde neredeyse hiç hasar almadığı ortaya çıktı. 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ