Danıştay Başkanı Güngör: Yargı saygınlığına zarar vermeyin

Devletin zirvesi Danıştay’ın kuruluş yıldönümü töreninde buluştu. Konuşmasında isim vermeden CHP’nin yargıyı hedef alan açıklamalarına tepki gösteren Danıştay Başkanı Güngör, “Subjektif, eleştiriler yargının saygınlığına zarar veriyor” dedi.

Danıştay Başkanı Güngör: Yargı saygınlığına zarar vermeyin

Danıştay’ın 149. kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törene Danıştay Başkanı Zerrin Güngör’ün sözleri damga vurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı törende Güngör, isim vermeden CHP’den yargıyı hedef alan açıklamalara sert tepki gösterdi.Törende konuşan Güngör, adaletin, devletleri güçlü kıldığını ve toplumları yaşattığını, adaletin güçlü olduğu yerde, devlet ve insanın da güçlü olduğunu söyledi.  Adaleti, “toplumun mayası, devletin temeli” olarak niteleyen Güngör, adaletin, her yerde, her koşulda uygulanması  gereken müstesna bir değer olduğunu belirtti.      

SÖYLEMLERE DİKKAT   

Yargı yetkisini kullananların, adil yargılama yaptığını, tarafsız kaldığını ve herkesin güvencesi olduğunu topluma hissettirme yükümlülüğü taşıdığını dile getiren Güngör, şöyle konuştu:  “Öte yandan, görülmekte olan bir dava hakkında, Anayasa dışına çıkarak, yargıya müdahale anlamına gelebilecek yönlendirici görüş beyan edilmesi, hukuka ve yargıya olan güveni sarsıcı niteliktedir. Yargı kararları ve yargıçlar eleştirilirken idarenin yandaşı ya da idarenin faaliyetlerine engel çıkaran bir güç gibi değerlendirilmemelidir.”

ALGI OLUŞTURMAK İÇİN

Kararların bilimsel eleştirisine açık olduklarını vurgulayan Güngör, şöyle devam etti: “Ancak yargı kararları, taraf menfaatlerine göre değil, objektif, bilimsel ve hukuki kriterlere göre değerlendirilmelidir. Ne yazık ki, kimi zaman algı oluşturmak amacıyla sübjektif, haksız, ölçüsüz eleştiri ve değerlendirmeler, yargının saygınlığına zarar verici olmaktadır. Bir ülkede yargının saygınlığının zedelenmesi, ekonomik, sosyal ve siyasi istikrarın, huzur ve iç barışın sağlanmasını zorlaştırarak yıkıcı etkilere yol açar.Bu konuda gerekli özenin gösterilmesi tüm yargı mensuplarının haklı beklentisidir.”   

Güngör, “yargının yanlı davrandığı, baskı ve etki altında karar verdiği” gibi iddialara verilecek en güçlü cevabın, hukuki bütünlük içeren, tutarlı, makul ve yeterli karar gerekçeleri olduğunu belirterek, adil bir yargılamanın, davanın sonucunu değiştirebilecek somut iddia ve savunmaların, makul ve yeterli bir gerekçeyle karşılanmasını gerektirdiğini söyledi. Kararlarda ne söylendiği kadar nasıl söylendiğinin de dikkat çektiğini kaydeden Güngör, yargının en önemli hedeflerinden birinin de tarafları, kamu vicdanını tatmin eden gerekçeli kararlar vermek olduğunu aktardı.      

HUKUKUN GEREĞİ

Güngör, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe teşebbüsünün, devletin içine sızan örgüt mensuplarının devlet için büyük bir tehdit olduğunu açıkça ortaya koyduğunu vurguladı. Bu tehditle mücadele sürdürülürken, hukuki denetim yollarının da açık tutması gerektiğine işaret eden Güngör, bu kapsamda OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun kurulduğunu söyledi. Güngör,  “OHAL kapsamında tesis edilen işlemlerin yargı denetimine tabi olması, hukuk devleti olmanın gereğidir” dedi.      

Erkler ayrılığı belirginleşti

Güngör, çağdaş demokrasilerde Anayasanın, devlet iktidarının sınırlandırılmasına yarayan bir araç niteliği taşıdığını aktardı.  Bu sınırlandırmanın en etkili yolunun kuvvetler ayrılığı ilkesi olduğunu vurgulayan Güngör, şöyle konuştu: “Millet, yani milli irade bütün kuvvetlerin dayanağını oluşturmaktadır. Yasama, yürütme ve yargı güçlerinin birbirlerini dengelemesi, denetlemesi anayasal devlet düzeninin ve demokrasinin vazgeçilmez ilkelerindendir. Anayasamızda kuvvetler ayrılığı ilkesi, erkler arasında bir çatışmanın değil, işbirliği ve uyumun ifadesi olarak benimsenmiştir. 16 Nisan halk oylamasında kabul edilen değişiklikle kuvvetler ayrılığı ilkesi, daha da belirgin hale getirilmiştir. Yine bu değişiklikle Anayasa’nın 9. Maddesi’ne, yargının tarafsız olduğu ifadesi de eklenmiştir.” 

KAYNAK : STAR GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ