Çölün altına köy inşa ettiler

Tunus’un güneyinde küçük bir berberi kasabası olan Matmata, evleriyle turistlerin ilgisini çekiyor. Köyün ilginç kılan özellikse çöl altında inşa edilmiş olması. Köyde yaşayanlar, yumuşak kayalara oyarak yaptıkları mağara evlerde yaşıyorlar. Burada yaklaşık 3 bin mağara ev var.

Çölün altına köy inşa ettiler

Tunus’un iç kesimlerinde uzanan bir çöllük arazide ‘Matmata’ isimli bir yerleşim yeri bulunuyor. Burada çoğunluğu ‘Berberiler’ sağlıyor.

Köydeki her ev, taşların yavaş yavaş parçalanması, kırıntıların ve tozların sabırla yukarıya taşınmasıyla inşa edilmiş.

Açılan her çukur, birçok odadan oluşan ev haline getirilerek her biri diğerlerinden farklı ve kendine özgü bir kişiliğe sahip olarak yapılandırılmış. Berberiler bu mağaralarda 1960’lı yıllara kadar yaşamışlar.

Bölgede ise sıcaklık nadiren 40 derecenin altına iniyor.

“Yarın Bugünden Kurulur” sergisi

50. kuruluş yılını kutlayan Hacettepe Üniversitesinin sanat yapıtlarını ortaya koymak amacıyla hazırladığı “Yarın Bugünden Kurulur, Hacettepe Sanat Müzesi yeni koleksiyonu” isimli sergi, müzenin Türkiye Plastik Sanatları’nın yakın tarihini, farklı tekniklerde hazırlanan yüzey çalışmalarını, heykel, seramik, yerleştirme ve video sanatı üzerinden hazırlanan koleksiyonunu sanatseverlerin beğenisine sunuyor.Küratörlüğünü Dilek Karaaziz Şener ve Zuhal Baysar’ın üstlendiği sergi, ziyaretçilerin kendilerini “müze gezer gibi” hissini yaşatmak için hazırlanan özel kurgusuyla da dikkati çekiyor.İnsan odaklı müzecilikYaklaşık 6 aylık bir çalışmanın sonucunda tamamlanan serginin küratörü Şener, serginin ana seçkisinin, Hacettepe Sanat Müzesi’ne 2015-2017 yılları arasında sanatçıların armağan ettiği yapıtlardan oluştuğunu söyledi.Yeni yapıtlarla genç sanatçılara kapılarını açıp, geleceğe dair adımlarının desteklendiğini belirten Şener, aynı zamanda Türkiye Plastik Sanatları’nın önde gelen isimleriyle seçkin ve geniş bir sanat müzesi koleksiyonu oluşturma yönünde ilerlediklerini aktardı.Şener, Hacettepe Sanat Müzesi’nin sene başında müze envanterine armağan edilen ve serginin çerçevesini belirleyen tüm yapıtların, CerModern’de ilk kez sanatseverlerle paylaşıldığına işaret ederek, “Bu sergiyle birlikte daha da zenginleşen, nitelikli bir koleksiyona sahip olma hedefi ve müzesini bekleyen yapıtların özlem duyduğu mekan bir kez daha vurgulanmaktadır. Müze koleksiyonu ilk defa aynı şehirde farklı bir mekanda, biçim, süreç, oluşum ve yapılandırma aşamalarının öyküsel bir belgeseliyle izleyiciyle buluştu” dedi.500 yapıtEski ve yeni koleksiyonuyla Hacettepe Sanat Müzesi’nin 2005’te 76 yapıtla başladığı yolculuğuna, bugün 500 yapıtla devam ettiğini, müzenin özellikle çocuk ve gençleri hedeflediğini belirten Şener, şunları söyledi:”Hacettepe Sanat Müzesi, insan odaklı müzecilik anlayışını ön planda tutuyor. Bir üniversite sanat müzesinin koleksiyonunun en önemli özelliği, ait olduğu kentin nüfusuyla kurduğu bağlantı ve ilgiyi yansıtıyor olmasıdır. Bunun için de Hacettepe Sanat Müzesi’nin öncelikli izleyici hedefinin çocuklar ve gençler olduğunu belirtmek istiyorum. Çünkü ziyaretçilerinin bilişsel ve duyusal özelliklerinin geliştirilmesine olanak sağlamak bağlamında mekanına kavuşacağı, çocuklar ve gençlerle yapıtlarını bir araya getireceği zamanın gelmesini ve sergileme mekanının fiziksel şartlarının iyileştirilerek, izleyicisiyle yeniden buluşmanın özlemini duymaktadır.”Sergi, 30 Temmuz’a kadar açık olacak.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ