Cilt hastalığı nedir? Tedavi yöntemleri neler?

Cilt hastalıkları ciltte görülen hastalıklara verilen bir isimdir. Birçok cilt hastalığı çeşidi bulunmaktadır.

Cilt hastalığı nedir? Tedavi yöntemleri neler?

18 Aralık 2017 Pazartesi 08:45

Cilt hastalıklarına genel olarak dermatoz adı verilir. Bu hastalığa bakan birim dermatolojidir. Cilt hastalıkları birkaç bölüme ayrılmaktadır. Bunlara neden olan sebepler fiziki sebeplerden dolayı oluşan cilt hastalıkları, parazitlerden meydana gelen cilt hastalıkları, mikroorganizmaların neden olduğu cilt hastalıkları çeşitleri alerjik cilt hastalıkları olmak üzere isimlendirilmektedir.

Deri hastalıkları çok yaygın olan cilt hastalıkları çeşitleri şunlardır;

Kurdeşen, cüzzam, Behçet hastalığı, liken, atopik egzama, Vitiligo, kellik, ergenlik sivilcesi, mantar hastalığı, sedef hastalığı bu hastalıklardan biridir. Bu hastalıkların tedavisi zamanında yapılmaması durumunda cilt kanseri riskini ortaya çıkarır. Bazı cilt hastalıkları çeşitleri şunlardır.

Kellik bir gün içerisinde yüzden fazla saç dökülmesi meydana geliyorsa bu olay büyük bir ve ciddi bir problemdir. Bayanlarda genel olarak 25 veya 30 yaşlarında erkeklerde ise 35 veya 40 yaşlarında saç dökülmesi meydana gelir. Saç dökülmeleri bulaşıcı bir hastalık olmamakla beraber tedaviye erken başladığınız durumda saç dökülmesini ve kelliği önlemiş olursunuz. Ergenlik sivilcesi

Sık Görülen Cilt Hastalıkları Nelerdir? Tedavi Yöntemleri 

Kişilerin ergenlik durumuna gelmesi durumunda ergenlik sivilceleri meydana gelir. Ergenlik sivilcesi genel olarak yüz ve göğüs bölgesinde, omuzda, sırtta meydana gelmektedir. Bu sivilceler genel olarak ergenlik döneminde ortaya çıkmaktadır. Fazla terleme, stres, kimyasal ve kozmetik ürünler kullanılarak sivilceleri ortaya çıkarmaktadır. Sivilceleri sıkmak veya oynamak iyi bir sonuç vermez.

Gençlerin rahatsız olduğu bu cilt hastalığı bulaşıcı değildir. Ergenlik çağına gelmiş olan gençler bu durumdan oldukça fazla tedirgin olmaktadır. Bu gibi durumlar geçici olmaktadır. Salgın bir hastalık çeşidi değildir. Kolay olan bir tedavisi olmaktadır.

Mantar Hastalığı

İnsanlarda görülen bu cilt mantarı hastalığı mikrobik bulaşıcı küf ve maya mantarlarından meydana gelen bir cilt hastalığıdır. Mantar hastalığı genel olarak evde kullanılan ortak malzemelerin kullanılmasından meydana gelmektedir.

Bu ortak kullanılan malzemeler özellikle terlik, havlu, banyo ve havuz gibi ortak kullanılmakta olan malzemelerden ortaya çıkar. Tedavisi vardır tedavi için doğru ilaç kullanmak suretiyle mantar hastalığından kurtulmuş olursunuz.

Sık Görülen Cilt Hastalıkları Nelerdir? Tedavi Yöntemleri 

Uçuk

Uçuk genel olarak kişilerde dudak kenarlarında ve burun deliklerinde ortaya çıkmaktadır. Uçuk olan yere temas edildiğinde kolay bir şekilde başkasına geçebilir. Bunun için kullanılacak olan eşyaların ayrı olması gerekir. Uçuk ile oynandığı takdirde vücudun diğer bölümlerine de kolayca geçebilir.

Atopik egzama

Atopik egzama herhangi bir yaşta ortaya çıkmaz. Bu hastalık genel olarak bebeklerde meydana gelmektedir. Bebeklerde görülen bu hastalığın belirtileri bacak ve kollarda yüzün dış yüzeyinde oluşmaktadır. Büyüklerde genel olarak kolların ve bacakların iç bölümlerinde meydana gelmektedir. Bulaşıcı hastalık olmamakla beraber tedavisi için doktor kontrolünden geçmek gerekir.

Vitiligo

Vitiligo cildin üzerinde beyaz lekeler meydana gelir. Buna Vitiligo adı verilir. Vücudumuza renk veren hücrelerin yok olması nedeniyle meydana gelir. Tedavisi mümkün olan bir hastalık çeşididir. Tedavi süresi 4 ay sürer. Vitiligo hastalığının oluşmasında vücutta bulunan hücrelerin kaybolması zararlı olan güneş ışınlarının etkilemesine meydan vermektedir.

Sık Görülen Cilt Hastalıkları Nelerdir? Tedavi Yöntemleri 

Bundan dolayı deride meydana gelen yanıklar ve kanser oluşumunu ortaya çıkaran benler meydana gelir. Vitiligo hastalığına tutulan kişiler kendilerini güneş ışınlarından korumak zorundadırlar.

Liken

Liken cilt hastalığı yemek borusu ağız içi erkek ve kadın cinsel organlarında meydana gelen bir hastalık çeşididir. Stres ile meydana gelen bu hastalık Hepatit B, hepatit C ve karaciğer hastalıkları bu hastalığın meydana gelmesine neden olur. Bu hastalığın belirtisi Kaşıntı ile beraber döküntüler ellerde ve ayaklarda yüz bölgesinde ortaya çıkar. Ortaya çıkan bu döküntüler küçük olur zamanla birleşmesinden dolayı büyük bir hal alır.

Behçet hastalığı

Behçet hastalığı ağız içerisinde ve cinsel bölgelerde meydana gelen yaralar ile deri, göz, eklem gibi bütün organlara yayılması ve nedeni belli olmayan bir hastalık türüdür. Tedavi yöntemini doktor kontrolümde doktor tarafından yapılmalıdır.

Cüzzam

Cüzzam hastalığı deri ve siniri tutması ile belirtileri ortaya çıkan kronik bir hastalık çeşididir. Cüzzamlı hastalara geç teşhis konulursa ve tedaviye geç başlanırsa hasta olan kişi sakat kalabilmektedir. Bu hastalığın tedavi yöntemleri çok farklı olmaktadır. Bunun için mutlaka doktor kontrolünde olunmalıdır.

Sık Görülen Cilt Hastalıkları Nelerdir? Tedavi Yöntemleri 

Kurdeşen

Kurdeşen hastalığı bütün vücutta yaygın bir halde görülür. Cildin üzerinde kabarıklar genel olarak belirli farklı ebatlarda ve kızarık döküntüler halinde ortaya çıkar. Bu hastalık ilaçlar nedeniyle ve ev içerisinde bulunan tozlardan hayvanlardan ortaya çıkmaktadır. Bu hastalığın belirtileri ortaya çıktığında mutlaka doktor kontrolü ne gidilmesi gerekir.

Bebeklerde cilt hastalıkları

Bebeklerde meydana gelen birçok cilt hastalıkları bulunmaktadır. Bu cilt hastalıklarının en önemlileri ve en çok görülenleri şunlardır;

Pişik

Çocuklarda görülen ve halk arasında pişik olarak adlandırılan hastalığın tıbbi olarak ammonia dermatit adı bulunmaktadır. Bebeklerde herhangi bir zamanda en az 1 defa ortaya çıkmaktadır. Bebeklerin dışkılarında meydana gelen bakteriler idrardaki amonyak sıcak havalarda çocuklarda pişiğe neden olmaktadır. Genel olarak kilolu bebeklerde ve kalın giydirilmeli esnasında ortaya çıkmaktadır.

Sık Görülen Cilt Hastalıkları Nelerdir? Tedavi Yöntemleri 

Bunun için bebeklerin bezlerini sık sık değiştirilmeli cildi temiz ve kuru tutulmalıdır. Pişik önleyici ürünler kullanılarak pişiğin oluşmasını engellemiş olursunuz.

Atopik dermatit

Bu cilt hastalığı bebeklerde oldukça sık görülmektedir. Bebek cildi kuru, kabarık döküntülü bir kırmızı renk almaktadır. Kaşıntı alerjik hastalıklar arasında yer almaktadır. 5 ve 6 yaş aralarındaki çocuklarda oldukça fazla görülür. Çocukların terlemesini engellemek bu hastalığın oluşmasını durdurursunuz. Bu nedenle çocukları sıcak ortamlar da hava alan ince elbiseler giydirilmesi durumunda bu cilt hastalığına engel olursunuz.

Konak

Bebeklerin ve çocukların kafalarında meydana gelen kabuklanma ile saç derisinde fazla yağ oluşması durumunda saçlarda konak oluşur. Bebeklerin hassas cildi ile uyumlu olan bebek yağlarını ve şampuanlarını kullanmak konak oluşumu engellenmiş olur.

Sık Görülen Cilt Hastalıkları Nelerdir? Tedavi Yöntemleri

Egzama

Egzama hastalığı ailede genetik olarak var ise çocuklara da geçebilmektedir. Egzamanın meydana gelebilmesi için ciltte kuruluk meydana gelir. Genel olarak kulak ortasında, göğüs çevresinde ve astım alerjik gibi hastalıklarda ortaya çıkar. Egzama olan bebeklerde kaşıntıyı önlemek için tırnakların sık sık kesilmesi alerjik olan maddelerden kurtulması gerekir.

İsilik

Bebeklerde terlemenin çok olması nedeniyle ortaya çıkan bir cilt hastalığıdır. Ter bezleri sıcak havalardan dolayı ter bezi gözeneklerinin tıkanması ile ortaya çıkar. Bunu önlemek için bebek bezlerini sık sık değiştirmek gerekir. Bebeğin bol ve hava alan giysiler giydirilmesi gerekir.

Madalyon hastalığı genel olarak her yaşta görülebilmektedir. Döküntülü olan bir deri hastalığıdır. Nedeni ise daha belirlenememiştir. Sonbahar ve kış aylarında sıkça görülür. Göğüslerde ve sırtlarda pembe renkte ortaya çıkar.

 

KAYNAK : yeniakit

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ