CHP’li belediye gözünü meşhur camiye dikti! “Alkollü mekanlar için yıkılmak isteniyor”

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile Tepebaşı Belediyesi, ‘Sarmaşıklı Camii’ namıyla bilinen Tepebaşı Hal Camii’ni yıkmakta ısrarcı. Alkollü işletmeler için yıkılmak istendiği belirtilen camiyle ilgili CHP’li belediyeye tepki yağıyor.

CHP’li belediye gözünü meşhur camiye dikti! “Alkollü mekanlar için yıkılmak isteniyor”

  • HABER7

Eskişehir’in sembol eserlerinden Tepebaşı Hal Camii yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Doğal güzelliği nedeniyle “sarmaşıklı cami” olarak anılan Tepebaşı Hal Camii ile ilgili yıkım kararı alan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi inadından vazgeçmiyor.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in ismini taşıyan bulvar üzerinde yer alan caminin “alkollü işletmelere ruhsat vermek amacıyla yıkılacağı” öne sürülürken, ibadethane Kültür ve Turizm Bakanlığı Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla koruma altına alınmıştı.

Tepebaşı Hal Camii, Kültür ve Turizm Bakanlığı Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından koruma altına alınmıştı

YIKIM İNADI

Geçtiğimiz Aralık ayında patlak veren skandal üzerine Haber7 konuyu gündeme taşımış, sivil toplum kuruluşları da protesto eylemleri düzenlemişti. Fakat CHP’li Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Tepebaşı Belediyesi yıkımdan vazgeçmedi.

Tepebaşı ilçesindeki Hal Camii‘nin yıkılarak arsasının ticaret ve turizm alanına dönüştürülmesini öngören imar değişikliğine yargı yoluyla itiraz edildi.

AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan, yaptığı açıklamada, Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından gerçekleştirilen imar değişikliğiyle Hal Camii‘nin yıkılmasının gündemde olduğunu belirtti.

“BELEDİYELER YIKMA DEĞİL, HİZMET ETME VE ESER ÜRETME YERİDİR”

İmar planında caminin bulunduğu parselle ilgili alınan kararın iptali için Eskişehir İdare Mahkemesinde dava açtıklarını duyuran Çalışkan, şunları kaydetti:

“1/5000 revizyon imar planlarında Hal Camisi’nin olduğu alan için ticaret-turizm alanı olarak yapılan düzenleme kararına dava açtık. Keza, yeni imar planlarıyla cami olarak belirlenen alana da cami yapılmasında büyük fayda var çünkü gelişen ve değişen nüfus yapısı itibarıyla Hal Camisi’ne de yeni yapılacak camiye de ihtiyaç olduğu açıktır. Belediyeler yıkma değil, mevcudu bozmadan millete hizmet etme ve eser üretme yerleridir. Bu doğrultuda, hemşehrilerimizin dün olduğu gibi bugün de haklarını savunmaya devam edeceğiz. Davaların hukuki neticelerinin takipçisiyiz.”

TEPEBAŞI BELEDİYESİNDEN “TAPUSU YOK” BAHANESİ

Tepebaşı Belediyesi’nden yapılan açıklamada ise Hal Camii‘nin 1998, 2000 ve 2004 yıllarına ait 1/1000’lik imar planlarına göre yol ve konut sahasında yer aldığı öne sürüldü.

2022 yılına ait 1/5000 ölçekli revizyon imar planında da caminin bulunduğu yerin yol ve ticaret konut turizm alanı olduğu iddia edilen açıklamada, “Ayrıca Hal Camisi’nin kendisine ait tapusu da bulunmamaktadır. Buna rağmen söz konusu caminin fabrikalar bölgesindeki yerine inşa edilmeden yıkılması kesinlikle söz konusu değildir.” ifadesine yer verildi.

AK PARTİ VE MHP’NİN İTİRAZINA RAĞMEN YIKIM KARARI

Geçtiğimiz Aralık ayının başında Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından Tepebaşı Hal Camii için yıkım kararı almıştı. CHP’li üyelerin çoğunlukta olduğu belediye meclisinde, AK Parti ve MHP’li üyelerin ret kararına rağmen caminin yıkım kararı onaylanmıştı. Tepebaşı Hal Camii’nin yıkım kararına bahane olarak cami arsasında belediyenin küçük bir payının olması gösterilmişti.

 

CAMİYİ YIKIP BETON DİKECEKLER

Yıkım kararının ardından HABER7‘ye konuşan AK Parti Eskişehir İl Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Av. Pınar Turhanoğlu, yıkım kararına hem bölge halkının, hem kendilerinin, hem de müftülüğün itiraz ettiğini vurguladı. AK Parti’nin konuyu yargıya taşıdığını hatırlatan Turhanoğlu, ilçe belediyesinin eninde sonunda Hal Camii’ni yıkma niyeti taşıdığını ifade etti.

AK Parti Eskişehir Yerel Yönetimler Başkanı Pınar Turhanoğlu

İl meclisinde oy çokluğuyla alınan kararı AK Parti grubu adına mahkemeye taşıdıklarını kaydeden Turhanoğlu, “İmar planının iptali yönünde dava açtık. Dava devam ederken müftülüğün de bu karara itirazı oldu. Müftülüğün itirazını da reddettiler. İtirazın reddini de hem camiye hem müftülüğe tebliğ ettiler.” demişti.

Sarmaşıklarıyla meşhur olan Hal Camii, "Sarmaşıklı Cami" olarak şehrin nadide eserleri arasında yer alıyor.

CAMİYİ YIKACAKLARININ İTİRAFI

AK Partili Turhanoğlu, vatandaşların yıkım kararına tepki gösterdiğini dile getirerek şunları söylemişti:

“İnsanlar sosyal medyadan tepkilerini dile getirmesi ve sivil toplum kuruluşlarının açıklama yapmasını ardından CHP’li Tepebaşı Belediyesi bir açıklama yayınladı. Aslında imar planını yapan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi… Tepebaşı Belediyesi bir açıklama yayımladı. ‘Biz camiyi, başka bir cami inşa etmeden yıkmayacağız.’ diye. Bu aslında bir itiraf. ‘Biz eninde sonunda burayı yıkacağız’, anlamını taşıyor.”

“YANIBAŞINDAKİ ALAN YAPIYA UYGUN DEĞİLDİ, TİCARETTEN REKREASYON ALANINA ÇEVİRDİLER”

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin daha önce trafik yükünü azaltmak için aynı yerde kentin açık ve yeşil alan ihtiyacı nedeniyle rekreasyon alanı ilan ettiğini belirten AK Partili Pınar Turhanoğlu, “İddialar mantıksız. ESPARK’ın yanındaki bir alanı, burada çok trafik var diye ticaretten rekreasyon alanına çevirmişlerdi. İki adım ötesinde bulunan Hal Camii’ne dokunmadan, turizm tesis alanını büyütebilecekken onu ticaret alanına çeviriyorlar. Bunun herhangi bir mantığı yok.” ifadelerini kullanmıştı.

Eskişehirlilerin, caminin mevcut yerinde korunmasını istediğini kaydeden Turhanoğlu, “Caminin taşınması ikna edici gelmiyor. Siz bir kere bu camiyi yıkıp başka bir bölgeye ibadethane yaptığınız zaman aynısı olmayacak. Bu cami çok eski bir cami ve halkın hatıralarının olduğu bir ibadethane. Sarmaşıklarıyla da caddeyi süsleyen bir cami. İnsanlar buranın korunmasını istiyor.” diye konuşmuştu.

YAPIMI İÇİN PARA TOPLADIĞI CAMİYİ YAPMADI

Büyükşehir belediyesinin daha önce de cami için para topladığını kaydeden AK Partili Turhanoğlu, “Burayı yıkıp başka bir yere cami yapılması inandırıcı değil. Büyükşehir belediyesi daha önce aylarca bilbordlarda ilan vererek şuraya cami yaptıracağım diyerek para topladı. Hala o camiyi yaptırmış değil. Yeni cami yapacağız demeleri inandırıcı ve ikna edici değil.” yorumunda bulunmuştu.

CAMİ YIKILIRSA MAHALLELİ İBADETHANESİZ KALACAK

Emrivaki yapıldığını belirten Turhanoğlu, “Cami başka yere taşındığı zaman da buradaki mahalleli de ibadethanesiz kalacak. Bu caminin kaldırılacağı ne mahalleliye ne kaymakamlığa ne de müftülüğe sorulmuş değil.” ifadesinde bulunmuştu.

Bulvara bakan başka bir cami olmadığını belirten Turhanoğlu, “Anlaşılan o ki, başkan bu bulvarda cami istemiyor” diye konuştu.

“KAÇAK OTEL İNŞASI İÇİN CAMİYİ YIKACAKLAR”

Kaçak otel inşa etmek için imar planı değişikliği yapıldığını belirten AK Partili İl Başkan Yardımcısı Hasan Burgaz, skandal karardan derhal vazgeçilmesi çağrısında bulunmuştu. Burgaz şunları söylemişti:

“Büyükşehir Belediyesi tarafından Eskibağlar bölgesinde “Sosyal ve Kültürel Tesis” için kamulaştırılan alana kaçak katlı otel inşa ediliyor ve imar planında değişiklik yapılarak kılıf dikiliyor!

Ancak..! Aynı imar planında yapılan değişiklik ile Hal Camii’nin bulunduğu alan ise ticaret-turizm alanına çevirilerek Camii’nin yıkılması ve taşınması talep ediliyor!

Müftülüğün “Camii’nin yıkılarak taşınması” kararına itiraz etmesi üzerine cevapları ise o kadar ilginç ki! Aynen şu ifade kullanılıyor: ‘Cemaatin dini vecibelerini yerine getirebileceği büyüklükte olmaması’

Dokunmadığınız bir ibadethaneler kalmıştı!

Toplum içerisinde infiale yol açacak bu karardan acilen vazgeçin..!”

HALKTAN BÜYÜK TEPKİ: ALKOLLÜ MEKANLAR İÇİN YIKILDIĞINI BİLİYORUZ

Caminin yıkım kararının onaylanması toplumda infiale neden olmuştu. Diyanet-Sen’in öncülüğünde sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar, cami yıkım kararını protesto etmişti. 

Eylemde vatandaşlar ‘Camilerin tapusu halka aittir‘, ‘Hal Camii yerinde kalsın‘, ‘Camime dokunma‘ yazılı dövizler taşıyarak sloganlar attı.

Cami önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Eskişehir Kardeşlik Platformu Sözcüsü İlhan Köroğlu, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Tepebaşı Belediyesi’nin cami yıkımına ilişkin verdiği karara tepki göstererek karardan vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

BÖLGEDE BAŞKA CAMİ YOK

1965’ten beri caminin ayakta olduğunu, cadde boyunca başka bir cami bulunmadığını ve Eskişehir sembol yerlerinden biri olduğunu kaydeden Küroğlu, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından Hal Camii’nin yerinin ibadethane olmaktan çıkarıldığını hatırlatmıştı. Küroğlu, “Hal Camii adeta şehrimizle özdeşleşmiş, Reşadiye, Çarşı, Alaaddin ve Kurşunlu Camii gibi sembol camilerimizden biridir, her gün binlerce öğrenci, vatandaş ve şehrimize dışardan gelen ziyaretçilerin ibadet ettikleri, ihtiyaçlarını gördükleri önemli bir camimizdir. Ayrıca cadde boyunca Anadolu Üniversitesi’nden başlayıp Büyük Otel’e kadar Hal Camii’nden başka herhangi bir camii de bulunmamaktadır.” ifadelerini kullanmıştı.

TAPUSU MİLLETE AİT

Hal Camii’nin kendisine özel bir dokusunun bulunduğunu aktaran Küroğlu, “1965 yılında hal esnafının ve hayırsever vatandaşların desteğiyle yapılmış ve herkes tarafından duvarlarındaki asmalar sayesinde kendine özel mimarisi ve yeşil dokusuyla yeşil cami olarak bildiğimiz Hal Camii halkındır. Tapusu millete aittir.” dedi.

Alınan kararın iptalini halk adına talep eden Küroğlu, “Böylesi güzel bir eserin hele de böyle bir sebeple yıkılmasına neden olanlar ne bu dünyada ne de ahirette felah bulamazlar.” tepkisinde bulunmuştu.

“100 METRE KURALI SEBEBİYLE…”

‘Barlar sokağı’ adı verilen yere yakınlığı nedeniyle içkili mekanlara ruhsat verilemediğini ve bu nedenle yıkılmak istendiğini ifade eden Küroğlu, “100 metre kuralı sebebi ile bu yıkımı gerçekleştirip, Alkollü mekanlara ruhsat verilmek istendiğini biliyoruz.” diye konuşmuştu.

KAYNAK : Haber7
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ