Cam filmi cezası kaç TL? | Araç cam filmi tamamen yasaklandı mı?

Otomobil sahiplerinin son günlerde en çok merak ettiği konularda biriside cam filmi yasaklandı mı oldu? Cam filmi kullanımında yapılan değişikliğin ardından gözler 2017 cam filmi cezası kaç TL olacak? Sorusunun yanıtına çevrildi.

Cam filmi cezası kaç TL? | Araç cam filmi tamamen yasaklandı mı?

Araçlarda cam filmine yasak geldi mi? Bakanlık, 26 Ekim 2016’da yayımladığı yönetmelikle, bir yıl sonra yürürlüğe girecek şekilde sürücülerin araçlarına onaylı cam filmi takmasını, ön cam hariç serbest bırakmıştı. Milyonlarca otomobil sahibi gözünü cam filmi ile ilgili gelecek açıklamalara çevirdi. Son günlerde sıkça gündeme gelen cam filmi cezası kaç TL olarak belirlendi? İşte otomobil cam filmi ile ilgili tüm detaylar

2017 ARAÇ CAM FİLMİ CEZASI NE KADAR?

2017 yılı itibariyle araç cam filmi cezası olarak 427 TL ödenecek. Ayrıca araçların ön camlarına hiçbir şekilde cam filmi uygulaması yapılmayacak. Yapılması halinde ise itiraz hakkı kesinlikle oluşmayacak. Cam film söktürmenin bedeli ise 150 liradan başlıyor.

CAM FİLMİ YASAKLANDI MI?

Geçtiğimiz yıl serbest bırakılan cam filmiyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Çok tartışılan cam filmi ve renkli cam yönetmelikte belirtilen kontrol mekanizması ve teknik şartlar sağlanamadığı gerekçesiyle iptal edildi. Cam filmi yasağını içeren madde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI!

Cam filmi bir sene aradan sonra tekrar yasaklanınca zor durumda kalan vatnadaşlar Change.org’da imza kampanyası başlattı. “Araçlarda cam filmi bir lüks değil, ihtiyaçtır. ” sloganıyla başlatılan imza kampanyası ikinci gününde 17.500 destekçiye ulaşırken 3. günde, haberin yapıldığı an itibariyle 77.441 imza sayısına ulaştı. 

Araçların camında film olması nedeniyle vatandaşlara ceza kesilmesinin hukuka aykırı olduğunu belirten Tüketicilerin Haklarını Savunma Derneği Başkanı Ahmet Salgut, “Polisler cezayı Karayolları Trafik Kanunu’nun ‘görüşü engelleyecek veya kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs, aksesuar, eşya” diye devam eden maddeye göre kesiyor” dedi.

“YARGITAY’IN KARARI VAR”

Salgut, “Dışarıdan aracın içinin görünüp görünmemesi değil, cam filmi nedeniyle sürücünün dışarıyı göremediğine bakılmalı. Yargıtay’ın görüşü engellenmeyen cam filmi için kesilen cezanın kaldırılmasıyla ilgili kararı var” diye konuştu.

“YASAL GİRİŞİMDE BULUNACAĞIZ”

Türkiye Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu (TOBFED) Genel Başkanı Serkan Bakırtaş da, “Cam filmi denilince akla siyah, aracın içini göstermeyen cam filmleri geliyor. Bunun kullanılmasına biz de karşıyız. Ancak aracın içinin rahatlıkla dışarıdan görünmesini sağlayan cam filmleri mevcut. Bu cam filmlerinin UV koruması yüzde 99 oranında. Yani sağlık açısından da güvenlik açısından da uygun. Bunlara da yasak getirilmesini anlayabilmiş değiliz. TOBFED olarak bu hatadan bir an önce dönülmesi için yasal girişimlerimizi başlatacağız” dedi.

YASA NE DİYOR?

Cam filmi ve renkli cam kullanımında Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 63. maddesi esas alınacak. 63 maddede yazansa şu: Araçların; yapım, kullanma, karayoluna uygunluk ve trafik güvenliği bakımından Bayındırlık ve İskan Bakanlığının görüşü alınarak, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca çıkarılan Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onay Yönetmeliği, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkındaki Yönetmelik ve buna paralel olarak çıkarılacak diğer yönetmelik hükümlerine uygun durumda olması mecburidir.

Yurtdışından getirilen ve birinci fıkrada adı geçen Yönetmelik hükümlerine uygun olarak imal, tadil ve monte edilen araçlara Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca veya bu Bakanlığın yetki vereceği kamu veya özel kuruluşlar tarafından “Karayolu Uygunluk Belgesi” verilir.

Askeri araçlarla, raylı sistemle çalışan ve iş makinesi türünden araçların, karayolu uygunluk belgeleri ilgili kuruluşlarca düzenlenir.

(Ek: RG-09/09/1997-23105) Motorlu Araçlar ve Römorkları Tip Onayı Yönetmeliği ve Araçların İmal Tadil Montajı Hakkındaki Yönetmelik hükümleri doğrultusunda imalatcı veya yetkili temsilcisi tarafından düzenlenen “Karayolu Uygunluk Belgesi” bulunmayan araçların tescili yapılmaz.

Ayrıca, taşıtların camlarının görüntüyü değiştirecek seviyede renkli kullanımı veya camların üzerine renkli film tabakaları yapıştırılması yasaktır.

Trafik polisleri ile sürücüler arasında büyük soruna neden olan, ceza kesilir, kesilmez tartışmaları bir çok kez mahkemeye de taşınıyordu. Balıkesir’de bir sürücü, aracın ön camında film olmadığı ve görüşünü engellemediği için tarafına kesilen trafik cezasına itiraz etmiş ve Yargıtay tarafından haklı bulunmuştu. İstanbul’da da bir kadın sürücüye, cam filmi nedeniyle trafik cezası kesilmiş, kadın sürücü trafikte tacize uğradığını gerekçe göstererek cezanın iptal edilmesini sağlamıştı.

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ