Borsadan konut satacağız

İlk temelleri bir yıl öncesinde atılan 57 İSEDAK ülkesinin dahil olacağı gayrimenkul borsasında sona gelindi. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, “Teknik bütün çalışmaları tamamladık. 57 İSEDAK ülkesinden bir kişi Türkiye’den borsa kanalıyla gayrimenkul alabilecek” dedi.

Borsadan konut satacağız

Türkiye’deki gayrimenkullerin yabancılara pazarlanması konusunda somut bir adım daha atıldı. İlk çalışmalara geçen yıl başlayan hükümet, 57 islam ülkesinin dahil olduğu gayrimenkul borsasında sona yaklaştı. Kurulacak borsa ile Türk gayrimenkulleri tıpkı hisse senedi piyasasındaki gibi anlık olarak dünyaya pazarlanabilecek. Konu ile ilgili açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, “Cumhurbaşkanımızın verdiği bir talimatla, uluslar arası gayrimenkul borsası oluşturuyoruz. Teknik bütün çalışmaları tamamladık. Gayrimenkul borsası İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomi ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) bünyesinde, 57 ülkenin katılımıyla uluslararası bir gayrimenkul borsası olacak. Nasıl menkul kıymetler borsasında kağıtlar el değiştiriyorsa burada da gayrimenkuller el değiştirecek. İSEDAK üyesi ülkelerden sisteme katılmak istetyip de teknik altyapısı müsait olmayanlara her türlü desteği de doğrudan o ülkelerde vereceğiz” dedi.

Bütün dinamik mekanizmaların sistemde olduğuna dikkat çeken Canikli, sistemin aracı kurumlarla işleyeceğini söyledi.

Para tahsil edilince tapu devredilecek

Canikli sistem hakkında şu bilgileri verdi: “Bir gayrimenkul satıcısı konut, arazi, proje ya da bir alışveriş merkezi borsaya aracı kurumla, fiyatıyla beraber giriyor. Aracı kurumlar olmazsa sistemin güvenlik mekanizması devreye girmez. İSEDAK ülkelerinin hepsine açık olacak şekilde bunu satabiliyor. Hiçbir risk içermiyor çünkü hem alıcı, hem de satıcı kurumlar açısından aracı kurumlar güvenliği garanti ediyor. Takas Bank yine devrede ya da benzer bir kuruluş devrede. Paranın tahsil edildiği garanti edilmeden gayrimenkulün tapusu verilmiyor aynı anda gerçekleşiyor. Tapu da dijital ortamda el değiştirebilir hale geliyor. Yani tapu işlemini tapuya gitmeden sonuçlandırabilir mekanizmayı kuruyoruz.”

Kıdem tazminatı açıklaması

Nurettin Canikli, “Bu güne kadar hayata geçirmekte zorlandığımız tüm reform paketlerini hayata geçiriyoruz çok hızlı bir şekilde. Buna en çetrefilli konular dahil. Mesela kıdem tazminatı fonuyla ilgili çalışmalarımız sona geldi. Çalışanların müktesep haklarının elbette korunması önceliğimizdir, bundan bir taviz vermeden bu meseleyi inşallah çözeceğiz. Çünkü burada reel sektör üzerinde, firmalar üzerinde çok ciddi yük var, bir prangadır adeta” şeklinde konuştu. Canikli, banka senedi projesi ile ilgili de açıklamalarda bulunarak, Merkez Bankası’nın banka senedini araç olarak kullanmayacağını söyledi.

Meclis’e sevk edilecek

Yasal çalışmayı önümüzdeki günlerde tamamlayacaklarını belirten Canikli, “57 İSEDAK ülkesinden her hangi bir kişinin elinde telefonla Türkiye’den ve diğer ülkelerden sıfır riskle, gayrimenkul edinebileceğini vurguladı. Canikli, “Üye ülkeler içerisinde teknik altyapı talebi olursa destek verebiliriz. Konuyu kısa süre içinde meclise sevk edeceğiz. Şu anda bütün çalışmalar tamamlandı” dedi.


KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ