Bolluk ve bereket getiren yeni yıl ritüelleri

Dünyanın farklı bölgelerinde yeni yıl farklı ritüellerle kutlanıyor. Kül yutmaktan, nar kırmaya kadar farklı ve ilginç geleneklerin yeni yıl boyunca bolluk ve bereket getirdiğine inanılıyor. İşte bolluk, bereket ve şans getirdiğine inanılan ilginç yeni yıl ritüelleri…

Bolluk ve bereket getiren yeni yıl ritüelleri

Çoğu ülkede yeni yıl günü, 1 Ocak gece yarısını vurduğu anda başlıyor. Dünyanın farklı ülkelerinde yeni yılın sağlık, mutluluk ve bereket getirmesi için farklı ritüeller yapılıyor.

Yeni yılda, kötülüklerden arınmak için korkuluklar yaparak onları yakan Ekvadorlular, okyanusa beyaz çiçek atarak tazeliği ve bereketi çeken Brezilyalılar ancak bu kadar değil…

İşte dünyanın dört bir yanından yeni yılda bolluk ve bereket getirdiğine inanılan adetler…

İspanyalılar, 19. yüzyılın sonlarında başlayan bir geleneği onurlandırmak için gece yarısı saat tam 12’yi vurduğunda üzüm yiyor. ,

1800’lerde, Alicante bölgesindeki asma yetiştiricileri, bir sonraki yıl şanslarını arttırmak için yeni yıla üzüm tüketerek girmeye başladılar. Şans getiren üzüm geleneği hızla yayıldı.

Bugün İspanyollar, gece yarısından sonra ilk 12 zil sesinin her biri için, bunun yaklaşık bir yıl boyunca iyi şans ve refah getireceği umuduyla bir üzüm yemekten keyif alıyor.

İskoç inanışlarına göre, yılbaşında gece yarısından sonra evinizin eşiğinden ilk geçen kişi, gelecek yılda uğurlu olmak istiyorsanız koyu renk saçlı bir erkek olmalıdır.

Geleneksel olarak, bu adamlar kömür, tuz ve kurabiye ile gelir ve kapıdan ilk geçen kişi olurlar ve bunların tümü iyi talihe sahip olma fikrine daha fazla katkıda bulunur.

İskoçya’da 1 Ocak’tan önceki gün o kadar önemlidir ki bunun için resmi bir isim bile vardır: Hogmanay. 

Peki ama neden koyu saçlı erkekler? İskoçya Vikingler tarafından işgal edildiğinde, kapınızın önünde görmek isteyeceğiniz son şey, dev bir balta taşıyan açık saçlı bir adamdı. Yani bugün tam tersi –  siyah saçlı bir adam – zenginlik ve başarıyı sembolize ediyor.

Hollandalılar yeni yıla girerken, Oliebollen adını verdikleri ve bizim lokmalarımıza benzeyen bu yağda kızartılmış hamurları tüketirler. 

Eski Germen kabilelerinden gelen bu inanış ile tüm yıl boyunca kötü etkilerden kurtulacaklarına inanırlardı.

Ülkemizde de yaygın adetlerden biridir.

Antik Yunan mitolojisinde nar, doğurganlığı, yaşamı ve bolluğu simgelemektedir ve bu nedenle meyve, modern Yunanistan’da iyi şansla ilişkilendirilmiştir. Yılbaşı gecesi gece yarısından hemen sonra, narları evlerinin kapısına çarpması adettendir – ve dağılan nar tanelerinin sayısının, gelecek iyi şansın miktarıyla doğrudan ilişkili olduğu söylenir.

Yılbaşı için Brezilya’da olursanız, beyaz çiçekler ve mumlarla dolu okyanusları bulmak için şaşırmayın. Güney Amerika ülkesinde, vatandaşların , denizleri kontrol ettiği söylenen büyük bir su tanrısı olan Yemoja’ya beyaz çiçekler verirler.

Böylece yeni yılda suyun bereketi onlarla olur.

İtalyanların yeni yılı kutlamak için kırmızı iç çamaşırı giyme geleneği var . İtalyan kültüründe kırmızı renk doğurganlıkla ilişkilendirilir ve bu nedenle insanlar önümüzdeki yıl hamile kalmalarına yardımcı olacağı umuduyla onu kıyafetlerinin altına giyerler.

Bolluk ve bereket için yapılan yeni yıl ritüellerinden biri soğan asmak. Yunanlılar soğanın yeniden doğuşun bir sembolü olduğuna inanırlar ve bu nedenle yeni yıl boyunca büyümeyi teşvik etmek için keskin kokulu sebzeyi kapılarına asarlar.

Şili’de Yılbaşı ayinleri kilisede değil, mezarlıklarda yapılır . Bu manzara değişikliği, insanların ölen aile üyeleriyle oturmasına ve onları Yılbaşı şenliklerine dahil etmesine olanak tanır.

Ekvador’da Yeni Yıl Arifesi şenlikleri (tam anlamıyla) şenlik ateşleriyle aydınlanır. Bu şenlik ateşlerinin her birinin merkezinde , çoğu zaman politikacıları, popüler kültür ikonlarını ve önceki yıldan diğer figürleri temsil eden heykeller bulunur. “Año viejo” ya da “eski yıl” olarak adlandırılan bu yakmalar, dünyayı son 12 ayın tüm kötülerinden temizlemek ve gelecek iyilere yer açmak için her yılın sonunda düzenleniyor

Danimarka’da insanlar Yılbaşı gecesi kapılarının dışında kırılan tabakların sayısıyla gurur duyuyorlar.

Yılbaşı Gecesi’nde arkadaşlarınızın ve komşularınızın ön kapılarına porselen atmak bir Danimarka geleneğidir – bazıları bunun Yeni Yıl başlamadan önce her türlü saldırganlığı ve kötü niyeti geride bırakmanın bir yolu olduğunu söylüyor – ve yığınınız ne kadar büyükse, o kadar büyük olduğu söylenir. kırık tabaklar, gelecek yıl daha fazla şansınız olacak.

Almanlar yeni yılda kötülüklerden arınmak ve yeni yıla dair ipuçları yakalamak için kurşun döker.

Her kişi bir mumdan çıkan alevleri kullanarak küçük bir parça kurşun veya kalay eritir ve onu bir soğuk su kabına döker. Kurşun veya tenekenin oluşturduğu şeklin, tasseografiden farklı olarak, bir kişinin önümüzdeki yıl için kaderini ortaya çıkardığı söylenir.

Şaşırtıcı yeni yıl ritüellerinden biri de kül yutmak. Rus kültüründe, insanların dileklerini bir kağıda yazıp bir mumla yakmaları ve sonraki külleri bir bardak şampanyada içmeleri Yılbaşı Gecesi geleneğidir .

İlginç yeni yıl ritüellerinden biri de elma kesmek. Çekler, bir elma yardımıyla Yılbaşı arifesinde gelecekteki servetlerini tahmin etmeyi tercih ediyor. Yeni yılın başlangıcından bir gece önce, meyve ikiye bölünür ve elmanın çekirdeğinin şeklinin onu çevreleyen herkesin kaderini belirlediği söylenir. Elmanın çekirdeği bir yıldıza benziyorsa, o zaman herkes yakında tekrar mutluluk ve sağlık içinde buluşacak – ama eğer bir haç gibi görünüyorsa, o zaman Yılbaşı partisindeki biri hastalanmayı beklemelidir.

KAYNAK: Posta

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ