Benlerde kanser riski

Dermatoloji Uzmanı Dr. Adnan Öbek, birçok kişide görülen irili ufaklı benlerin çoğunun zararsız olduğunu, ancak bazılarının cilt kanseri riski taşıdığını söyledi. Dr. Öbek, benlerin çıkarılması işleminin çok basit olduğunu ifade ederek, muhakkak uzman yardımı alınması gerektiğini kaydetti.

Benlerde kanser riski

Dermatoloji Uzmanı Dr. Adnan Öbek, birçok kişide görülen irili ufaklı benlerin çoğunun zararsız olduğunu, ancak bazılarının cilt kanseri riski taşıdığını söyledi.Benler üzerindeki renk ve değişikliklerin mutlaka önemsenmesi gerektiğini kaydeden Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Adnan Öbek, bu konuda vakit kaybedilmeden uzman yardımı alınması gerektiğini ifade etti. Dr. Öbek, “Vücutta bulunan ben, eğer riskli bir durumdaysa vakit kaybetmeden bulunduğu noktadan çıkarılması gerekiyor. Benin yapısı asimetrikse, çevresinde düzensizlik söz konusuyla, açık veya koyu kahve, siyah, mavi, beyaz ve kırmızı gibi farklı renkler bulunuyorsa, benin çapı 5 milimetreden büyükse, üzerinde kanama veya kaşıntı başlamışsa, bunlar dünyada görülme sıklığı oranı en hızlı artan kanser türlerinden biri olan ‘malign melanom’ lezyonlarına işaret olabilir. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden bir dermatoloji uzmanına başvurmak gerekiyor” dedi.

Benlerin tem uzman yardımı şart

Vücuttaki benlerin temizlenmesini anlatan Öbek, “Benlerin çıkarılması işlemi lokal anestezi şeklinde, oldukça kolay işlemler olup, hastanın günlük hayatını etkilemiyor. Patoloji sonucuna bakılan hastalarda, eğer melanom teşhisi konulmuş ise ek bir cerrahi müdahale gerekebiliyor. Özellikle 50 yaş üzerindeki kişilerin, melanom için bir kez deri muayenesi olması faydalıdır” ifadelerini kullandı.

Kolunuzda 11’den fazla ben varsa dikkat

“British Journal of Dermatology” dergisinde yayımlanan çalışma, vücudunda 100’den fazla ben olan kişilerin cilt kanserine yakalanma riskinin normalden beş kat fazla olduğunu ortaya çıkardı. King’s College London araştırmacıları tarafından yapılan araştırmaya 3 bin ikiz katıldı. Araştırmacılar, ikiz kadınları 8 yıl boyunca gözleyerek cilt tipleri, çilleri ve benleriyle ilgili bilgi topladı. Bilgiler, cilt kanserinin bir türü olan melanom teşhisi konulan 400 erkek ve kadından elde edilen veriyle karşılaştırıldı. Buna göre sağ kolunda 7’den fazla ben olanların cilt kansere yakalanma riski, bütün vücudunda 50’den fazla ben olanlardan dokuz kat fazla. Sağ kolunda 11’den fazla ben olanlarda ise cilt kanseri görülme olasılığı, vücudunda toplam 100 ben olanlardan daha yüksek.Kimyasal maddeler, ultraviyole ışınları ve sigara tüketimi gibi etkenlerin cilt kanserine neden olduğu sanılıyor. Cilde rengini veren melanosit hücrelerinde görülen melanom, cilt kanserine bağlı ölümlerin yaklaşık yüzde 75’ine yol açıyor.

Renk değiştiren benlere dikkat

Denizli Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Hatice Nuran Uz Aktekin, benlerin doğuştan ve sonradan ortaya çıktığını söyledi. Dr. Aktekin, hemen herkeste mevcut olanların genellikle sıradan benler olduklarını, açık tenli bireylerde daha fazla görülebileceğini ifade ederken, şöyle dedi: “Bu durum normaldir. Benler doğumsal olarak çıkabileceği gibi çocukluk ve ergenlik döneminde ortaya çıkabilir ve çocuk büyüdükçe benler de büyür. Bazıları koyulaşır, bazılarının rengi açılır. Bu değişiklikler normaldir ve genellikle ‘melanom’ dediğimiz deri kanseri bulgusu değildir. Benler, genellikle kahverengi olmakla birlikte bazen açık kahve, siyah, kırmızı, pembe, mavi, deri renginde veya renksiz de olabilirler. Şekil olarak yuvarlak, yüzeyi düz veya hafif kabarıktır, görüntüsü hızlı değişmez, genellikle aynı kalır. Üzerinde kıl olabilir. Bazı benler ise yıllar içinde değişebilir ya da tamamen kaybolabilir. Ancak vücudunuzdaki benleriniz büyüyor, kaşınıyor veya kanıyorsa vakit kaybetmeden dermatologunuza başvurmalısınız. Çünkü, bir deri kanseri olan melanom, eskiden mevcut olan bir ben üzerinden gelişebileceği gibi yeni çıkan bir ben görünümünde de gelişebilir. Melanom erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir kanser türüdür.”Kolunuzda 11’den fazla ben varsa dikkatBenlerin yakılması doğru değil Bir kişide 50’den fazla ben görülmesi halinde deri kanseri açısından dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Dr. Hatice Nuran Uz Aktekin, “Ayrıca displastik benler, spitz nevus, dev doğumsal benlerin melanom riski fazladır, dikkatli takip edilmelidir. Benlerin çoğunun alınması gerekmez ama benler hastaya rahatsızlık veriyorsa, görünümü rahatsız ediyorsa veya kanser şüphesi varsa çıkarılabilir. Lazer ile benlerin yakılması doğru değil. Benler cerrahi olarak çıkarılmalıdır, bu yöntem aynı zamanda patolojik inceleme yapılmasına olanak sağladığı için tercih edilmektedir. Benlerin çıkarılması kanserleşmesine neden olmaz aksine hem tanısı kesinleşir hem de tedavi edilmiş olur” diye konuştu. Kendinizi kontrol edin Vücutta yeni bir ben ya da leke görüldüğünde dikkatli olunması gerektiğini belirten Dr. Aktekin, kanser riski açısından şu noktaların önemli olduğunu anlatırken şöyle dedi: “Asimetri önemli bir ipuçudur. Yani bene bakıldığında bir tarafı renk ve doku açısından farklı ise, benin kenarları düzensiz, pürüzlü, çentikli görünümde ve sınırları net değilse, içerisinde birden fazla renk barındırıyorsa, çapı özellikle 6 milimetreden büyükse bu benler risklidir ve önemlidir. Ayrıca eskiden beri varolan bir ben zamanla boyut, renk ve şekil değiştirdiyse mutlaka bir dermatologa başvurulmalıdır. Benler konusunda bilmemiz gereken önemli bir nokta da; derinin güneşten korunmasıdır. Yapılan çalışmalarda UV ışınlarının deri kanseri gelişiminde önemli rol oynadığı tespit edilmiştir. Derinizi belli aralarla kendiniz muayene edin, kendi kendine muayene melanomu erken yakalamanızı sağlayacaktır.” Deri kanseri için 26 üniversitede ücretsiz tarama

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ