Belgesel festivali başlıyor

Bu yıl 9.’su yapılacak TRT Belgesel Ödülleri, 78 ülkeden katılan 677 film ara-
sından seçilmiş 70 filmi belgesel severlerin beğenisine sunacak. Ödüllerin
Düzenleme ve Yürütme Kurulu Başkanı Bünyamin Korkmaz, hedeflerinin bu etkinliği dünyanın en nitelikli belgesel film festivallerinden birisi haline getirmek olduğunu söylüyor.

Belgesel festivali başlıyor

Sinema ve televizyon sektörümüzün yumuşak karnı olan belgesel alanında son yıllarda önemli gelişmeler yaşanıyor. Zaman zaman ödüllerle taçlanan bu güzel haberlerin özellikle sinema sektörü açısından büyük önem taşıdığını biliyor, gerek kişisel çabalar, gerekse kurumsal destek ve yatırımlar sonucunda bu alanda önemli bir mesafe kaydedildiğini görüyoruz. TRT’nin bu yıl 9.’sunu yapacağı Belgesel Ödülleri de bu anlamlı projelerden biri. Uluslararası boyutuyla dünyanın farklı coğrafyalardan yetenekleri Türkiye’de bir araya getiren etkinlik, ödüllerin yanı sıra festivalleri aratmayan zengin içeriğiyle de dikkat çekiyor. 9. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri Düzenleme ve Yürütme Kurulu Başkanı Bünyamin Korkmaz ile bu yılki programı ve etkinliğe dair hedeflerini konuştuk.

TRT Belgesel Ödülleri bu yıl 9. kez düzenleniyor. Temel amacınız ve öncelikli hedefleriniz neler?

TRT, bu girişimi 2009 yılında ilk kez başlattığında, ülkemizde belgesel türüne ilgi duyan amatörleri ve TRT dışında belgesel üreten bağımsız belgesel filmcileri teşvik etmeyi, bu alandaki potansiyeli ortaya çıkarmayı, yapılan nitelikli filmleri ödüllendirmeyi ve TRT televizyon kanalları aracılığıyla izleyiciyle buluşturmayı hedeflemişti. O yıl amatör ve profesyonel dalda toplam 185 belgesel film başvurusu alındı. Yarışmaya henüz ilk yılında gösterilen bu ilginin bir sonucu olarak, hemen ertesi yıl kapsamın genişletilmesi ve uluslararası bir etkinlik haline getirilmesi kararlaştırıldı. 2010 yılında 40 ülkeden başvuru olması ve aynı ilginin uluslararası çapta da gösterilmesi üzerine, her yıl ek bir etkinlikle yenilenen ve gelişen Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri, izleyen yıllarda büyük bir ivme kat etti.

Yarışma filmleri ile yarışma dışı bölümlerde yer alan ve yüzlerce başvuru arasından büyük bir özenle seçilen belgesel filmlerin halka açık ve ücretsiz gösterimlerle izleyiciyle buluştuğu, belgesel türünü ve belgesel filmcileri doğrudan ilgilendiren konularda panel, seminer ve atölyelerin düzenlendiği, iyi çalışmaların ödüllendirildiği tanınan, bilinen saygın bir festival haline dönüştü. Öncelikli hedefimiz, sürekliliği ve saygınlığı koruyarak, Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri’ni dünyanın en nitelikli belgesel film festivallerinden birisi haline getirmek.

TRT Belgesel Ödülleri nasıl bir noktaya ulaştı? Belgeselcilerin ilgisi ve sektörün desteği ne düzeyde?

2017 yılında, geçmiş 8 yılın rakamlarının çok çok üzerinde film başvurusu aldık. 500’ü uluslararası kategori için olmak üzere dünyanın 78 ülkesinden toplam 677 film Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri’ne başvuruda bulundu. Bu sayı son 8 yılın çok üzerinde, rekor bir başvuru sayısı. Başvurunun çok olması, beraberinde çeşitliliği ve kaliteyi de getiriyor. İyinin daha iyisini bulma yolunda bizleri de teşvik ediyor. Nitekim bu yıl yarışmaya başvuran filmler arasında o denli iyi filmler vardı ki, kurul olarak finale kalamadığı halde, izleyiciyle mutlaka buluşmalı dediğimiz 25 kadar filmin, yarışma dışı özel gösterimlerini yapıyoruz. Konusunu her yıl dünya gündemiyle bağlantılı olarak belirlediğimiz Panorama özel gösterimlerinin bu yılki konusu “Göç ve Ayrımcılık”. Bu konuyu en iyi biçimde işleyen 11 filmi de yine aynı şekilde izleyiciyle buluşturacağız.

Ülkemizdeki belgesel filmcilerin Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri’ne bakışının olumlu olduğunu biliyoruz; çünkü bu etkinliği onlarla birlikte yapıyoruz. Başta Belgesel Sinemacılar Birliği ve SETEM olmak üzere, birçok meslek birliği ile temas ve işbirliğimiz var. Yine bu yıl ilk kez, belgesel film projelerini destekleme kararı aldık ve başvurular arasından seçilen en iyi 2 projeye 35.000’er TL “Proje Destek Ödülü” veriyoruz.

Sektörle ilişkimiz bununla da sınırlı değil. Geleceğin belgesel filmcilerini yetiştirecek olan üniversitelerin iletişim fakülteleriyle de organik bağımız var. Her yıl belirlediğimiz bir paydaş üniversite ile yoğun bir işbirliği gündemimiz oluyor.

Bu yıl İstanbul Üniversitesi ile beraberiz ve uluslararası birçok etkinliği, festival haftası boyunca birlikte yaşama geçireceğiz.

Bünyamin Korkmaz

Etkinliğin bir de uluslararası boyutu var. Bu konudaki yol haritanız, varmak istediğiniz nokta nedir?

Şu anda dünyanın dört bir yanındaki ülkeyle başvuru anlamında doğrudan temasımız var. Ulaşmadığımız nokta, ülke yok gibi. Bunu sağlamak için yeni medya olanakları da dahil olmak üzere bütün olanakları kullanıyoruz. 78 ülkeden 500 başvuru almak bu çabaların somut bir sonucu. Festival haftasında, yarışmamızda finale kalan yerli-yabancı bütün filmlerin yönetmenleri İstanbul’a geliyorlar. Aynı şekilde, yarışma dışı özel gösterimler için ülkemize gelen yönetmenler, jüri üyeliği yapmak üzere festivalimize değer katan önemli isimler, panel, sunum, atölye çalışmaları için gelen usta isimler, etkinliği izlemeye gelen özel konuklar, bütün bu uluslararası unsurlar, bu işe başlarken uzun vadeli hedef olarak belirlenen “dünyanın her tarafından belgeselcilerin buluşacağı ve düşünce alışverişinde bulunacağı bir zemin oluşturmak” amacını gerçekleştiriyorlar. Önümüzdeki süreçte, Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri’ni, başta dost ve kardeş ülkeler olmak üzere birçok uluslararası platformda temsil etme; bu alanda işbirliği yapma gibi bir hedefimiz de var. Ülkemizde üretilen drama dizilerine yurt dışında gösterilen ilgi, başarılı bir çalışma sonucunda ve ülkemizdeki kişi, kurum ve kuruluşların da desteğiyle, belgesel yapımlarımıza neden gösterilmesin? İnşallah bunu da başaracağız.

Belgesel şöleni 11 Mayıs’ta başlıyor

Bu yıl 11-15 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek 9. Uluslararası TRT Belgesel Ödülleri, dünyanın 78 ülkesinden gelen 677 film arasından seçilmiş 70 filmi izleyiciyle buluşturacak. Gösterimi yapılacak filmlerin fragmanları etkinliğin web sitesinde (www.trtbelgesel.com) izlenebiliyor. belgesel severler film gösterim programlarına bakarak diledikleri filmleri seçip günlük izleme programına ekleyebiliyor.


KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ