‘Baygınlık’ kalp hastalığı habercisi olabilir

Beynin kan akımının ya da oksijenlenmesinin geçici olarak azalması sonucu gelişen ve geçici şuur ile duruş kaybı olarak tanımlanan “bayılma” bir hastalık değil, altta yatan bir nedenin görünen yüzü. Çoğu sinirsel kaynaklı olsa da, bayılma aynı zamanda hastalık habercisi de olabiliyor.

‘Baygınlık’ kalp hastalığı habercisi olabilir

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Egemen Duygu, bayılmanın ciddi kalp hastalıklarından da kaynaklanabileceği uyarısında bulunarak, “Örneğin bazı kalp hastalıkları sadece tekrar eden bayılma ataklarıyla sinyal verebiliyor. Bu durumda mutlaka kalp kontrolü yaptırmak yaşamsal önem taşıyor” diyor.

Ritim problemleri

Kalbin normal atış ritmini ve düzenini kaybettiği durumlar aritmi, bir başka deyişle “ritim bozukluğu” olarak adlandırılıyor Kardiyoloji Uzmanı Dr. Egemen Duygu ritim problemlerinin bayılmanın sık görülen nedenleri arasında yer aldığını belirterek, “Özellikle normalden çok yavaş ya da tam tersi olarak çok hızlı çalışan bir kalp normal kan basıncını koruyamıyor ve bu nedenle beyin akımı da bozulabiliyor. Bunun sonucunda da bayılma gerçekleşiyor.” diyor.

Nasıl tedavi ediliyor?

Ritim bozukluğu kalpte başka hiçbir problem olmadan sadece fazla çay, kahve tüketimi, uyku bozukluğu, stres ile anemi gibi nedenlerden kaynaklanabiliyor. Altta yatan etkenler ortadan kaldırıldığında kalpteki ritim de düzene giriyor. Ciddi ritim problemlerinde de genellikle kalp pili ya da ICD (intrakardiyak defibrilatör) denilen özel cihazlar tedavi için gerekli olabiliyor.

Kalp kapak hastalıkları

Kalp kapak hastalıkları da bayılma ile kendini belli edebiliyor. Doğumsal nedenler, çocuklukta geçirilen ateşli romatizmal hastalık ve bağ dokusu hastalığı sonucu kalp kapak hastalıkları gelişebiliyor. Bunların yanı sıra yaşa bağlı olarak da kapaklarda dejenerasyon olabiliyor. Özellikle aort kapak darlığında kan akımının engellenmesi nedeniyle beyin kanlanması azalabiliyor ve bunun sonucunda bayılma gelişebiliyor. Bu durum genellikle kapak hastalığının ileri derecede olduğuna işaret ediyor.

Nasıl tedavi ediliyor?

Kalp kapak ameliyatı ile hasta sağlığına kavuşabiliyor.

Saatte 40 kere kalbi durdu

Erzincan’da, ameliyat sonrası kalbi bir saatte 40 kez duran, doktorların çabasıyla yeniden hayata tutunan Bekir Demirtaş, taburcu edildi. Bir süre önce göğüs ağrısı şikayetiyle kaldırıldığı Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Polikliniği’ndeki tetkiklerde, kalbine giden 3 damarının yüzde 90’ının tıkalı olduğu tespit edilince ameliyata alınan 66 yaşındaki Bekir Demirtaş, yoğun bakım servisine alındı.Buradaki tedavisi sürerken ilk ameliyattan 2 gün sonra kalbi durunca servisteki doktorlarca hayata döndürülmek için göğüs kafesi açılarak yeniden müdahale edilen ve bu sırada kısa süreli olarak 40 kez duran kalbi tekrar çalıştırılan Demirtaş’ın tedavisi tamamlandı.Beş günlük bebeğe açık kalp ameliyatı Kontrolleri devam edecekKalp ve damar cerrahı Yard. Doç. Dr. Oruç Alper Onk ve ekibinin yaptığı 4 saatlik ameliyatla hayata yeniden tutunan Demirtaş, sağlığına kavuşarak taburcu edildi. Hastanın durumu ile ilgili bilgi veren Onk, Demirtaş’a uzun ve sağlıklı ömür diledi. Hastanın zor bir ameliyat geçirdiğini ifade eden Onk, Demirtaş’ın kontrollerinin süreceğini söyledi. Bekir Demirtaş ise hastanede gördüğü ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ameliyatını yapan doktorlar ile hastanede kendisine destek olan personele teşekkür etti. Yeniden sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu ifade eden Demirtaş, “Allah herkesten razı olsun. Çok mutluyum, sağlığıma kavuştum.” dedi.Hamamda kalbi durdu masajla hayata döndü

Kalbi attıran robot

Bilim adamları, kalbin etrafına yerleştirilen ve atmasına yardımcı olan, kişiye özel ayarlanabilen esnek robot geliştirdi. Sonuçları “Science Translational Medicine” internet sitesinde yayımlanan çalışmada, Harvard Üniversitesi ve Boston Çocuk Hastanesinden araştırmacılar, kalp yetmezliği çeken kişiler için yeni bir tedavi yöntemi geliştirdi.Çalışmada, yumuşak robotik kılıfın, kalp atışıyla eş zamanlı bükülerek ve kalbe baskı yaparak kalp yetmezliği nedeniyle zayıflamış kardiyovasküler işlevleri artırdığı belirtildi. Çalışma ekibinden Ellen T. Roche, “Bu araştırmayla geliştirilen yumuşak robotlar, klinik ihtiyaçlara uygulanabilir, kalp hastalığı yükünü potansiyel olarak azaltabilir ve hastaların yaşam kalitesini artırabilir.” dedi.Saatte 40 kere kalbi durdu Hastanın durumuna göre ayarlanabiliyorCihazdaki kolun, her hasta için özelleştirilebilir olduğunu söyleyen Roche, örneğin bir hastanın kalbinin sol tarafının daha zayıf olması durumunda, uyarıcıların (aktüatörlerin) bu yönde daha fazla yardım sağlamak üzere ayarlanabildiğini ve uyarıcıların basıncının, hastanın durumu değişiklik gösterdikçe zamanla arttırılabilir veya azaltılabilir olduğunu ifade etti.Yumuşak robotik kol, kalp işlevine yardımcı olan mevcut cihazların aksine doğrudan kanla temas etmiyor. Bu, pıhtılaşma riskini azaltıyor ve hastanın potansiyel olarak tehlikeli olan kan sulandırıcı ilaçlar alması gereğini de ortadan kaldırıyor.Araştırmacılardan Conor Walsh, robotun güvenle yumuşak doku ile etkileşime girebildiğini ve kalp fonksiyonunda gelişmelere yol açtığını belirterek vücudun içinde ve dışında mekanik yöntemlerle tedavi sunan bu tür cihazların gelecekteki diğer uygulamalar için ilham kaynağı olduğunu söyledi.Kalp krizi önceden tespit edildi Basit belirtiler hayati tehlike taşıyabilir

Kalp kası hastalıkları

Hipertrofik kardiyomiyopati ( kalp kasının normale göre aşırı derecede kalınlaşması ile karakterize olan kalp kası hastalığı), dilate kardiyomiyopati (nedeni tam olarak bilinmeyen, ancak kalp kaslarının zamanla zayıflamasına ve kalp boşluklarının genişlemesine yol açan bir durum) ve aritmojenik sağ ventrikül displazisi olarak bilinen (daha çok kalbin sağ karıncığının etkilendiği ve genellikle ölümcül aritmilere neden olabilen hastalık) hastalıklar bu grup içinde çoğunluğu oluşturuyor. Kalp kası hastalıkları da bayılmalara yol açabiliyor. Özellikle ritim bozukluğu ya da kalp içinde çıkış yolu tıkanmalarıyla ilgili olabiliyor.

Nasıl tedavi ediliyor? İlaç tedavisi ya da özellikli kalp pilleri ile bayılma önlenebiliyor. Böyle durumlarda kullanılan kalp pilleri iki farklı şekilde çalışıyor. İlk olarak özellikle kalp hızının yavaşlamasına bağlı olarak devreye giren piller söz konusu. Bu piller otomatik olarak kalp hızının yavaşladığını tespit ediyor ve gerektiği zaman vücudun fizyolojik ihtiyacı hızında devreye giriyor. Diğer pil grubu ise otomatik defibfilatörler oluyor. Diğer cihazlara kıyasla daha büyük olan bu cihazlar ölümcül ritim bozukluğunu (ventriküler fibrilasyon ya da ventriküler taşikardi gibi) tespit ederek şok verme yoluyla ritim bozukluğunu düzeltiyor.

Ne zaman kalp hastalıklarına işaret edebiliyor?

·Bayılma tekrarlıyorsa,

·Bayılma sırasında göğüs ağrısı ve çarpıntı hissinin oluşuyorsa,

·Bilinen bir kalp hastalığı varsa,

·Kalp hastalığı açısından yüksek risk mevcutsa (sigara, yüksek tansiyon, diyabet, yüksek kolesterol öyküsü olan) ,

·Ailede kalp hastalığı ve ani ölüm öyküsü varsa.

Kalp krizi önceden tespit edildi

Birleşik Krallık’taki Edinburgh ve Glasgow üniversitelerinden uzmanlar, kalp krizi geçirdiğinden şüphelenilen kişilere uygulanan troponin testini, kolesterol seviyesi yüksek fakat kalp hastalığı geçmişi bulunmayan sağlıklı 3 bin 300 erkeğe uyguladı.Kalp kası hasar görünce ortaya çıkan troponin proteinini ölçen testte, sonuçları yüksek çıkan bireylerin gelecek 15 yılda kalp krizi geçirme veya kalp hastalıklarından ölme ihtimallerinin yüksek olduğu tespit edildi. Bu arada risk altında olduğu belirlenen bireylere, yüksek kolesterol düzeylerini düşürmek için kullanılan statinler verilerek kanlarındaki troponin seviyesinin düşürülebildiği saptandı.Araştırma ekibinden Profesör Nicholas Mills, kadınların da dahil olduğu denek gruplarıyla çalışmalarını geliştireceklerini belirtti.Basit belirtiler hayati tehlike taşıyabilir Kesik kesik nefes alanlar dikkat Faktörleri ortadan kaldırmak lazım”Troponin testi, doktorlara gizli kalp hastalığı riski taşıyan fakat görünürde sağlıklı olan bireylerin tespit ve önleyici tedavisinde yardımcı olacağından önem teşkil ediyor.” diyen Mills, kalp hastalıklarının tedavisinde en etkin yolun ilk etapta hastalık riskinin ortadan kaldırılması olduğunu kaydetti. Mills, sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite, sigara kullanmama, kilo kontrolü, dengeli tansiyon gibi faktörlerin önemine işaret etti.Ekipten Profesör David Newby da, troponinin kalp sağlığı barometresi gibi görev yaptığını kaydederek, “Yükselmesi kötü çünkü hastalık riski artıyor. Düşmesi ise kalp sağlığı açısından oldukça olumlu.” ifadesini kullandı. Araştırmanın sonuçları “American College of Cardiology” dergisinde yayımlandı.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ