Baroktan cazasıradışı yolculuk

İstanbul Müzik Festivali’nin “Sıradışı” konseri “Mozart’tan Ellington’a” bu akşam seyirciyle buluşacak. Ünlü caz piyanisti Yaron Herman, Geneva Camerata topluluğu ile müzikal sınırları keşfedeceklerini, baroktan caza köprüler kuracaklarını söylüyor.

Baroktan cazasıradışı yolculuk

Bu yıl “Sıradışı” temasıyla düzenlenen 45. İstanbul Müzik Festivali farklı bir projeye ev sahipliği yapacak. Farklı projeleriyle ilgi çeken caz piyanisti Yaron Herman, Geneva Camerata ile kurguladıkları “Mozart’tan Ellington’a” ile bu akşam seyirciyle buluşacak. Konser, bildiğimiz müzik festivali konserlerinden biraz farklı… Çünkü ekip klasik müzik tarihinin en büyük bestecisi Wolfgang Amadeus Mozart’tan yola çıkarak cazın efsane isimlerinden Amerikalı Duke Ellington’a dek renkli bir projeyi seyirciyle buluşturacak.

ÇAĞDAŞ MÜZİK DE VAR

Konserde, müzikal sınırları keşfetme aşkıyla bir araya gelen genç virtüöz müzisyenlerden oluşan Geneva Camerata ve şefi David Greilsammer, yenilikçi ve maceraperest piyanist Yaron Herman’la güçlerini birleştirecek. Aya İrini’de gerçekleşecek konserde sanatçılar baroktan klasik döneme, çağdaş müzikten caza uzanan köprüler kuracak. Bu ilgi çekici projeyi Yaron Herman’dan dinledik.

Modern müzik ile caz, barok ile klasik dönem müziği arasında köprüler kuruyorsunuz. Klasik müziği farklı türlere uyarlama fikri aklınıza nasıl geldi?

Kendi solo projelerimde Faure ya da Bach’ın Requem emprovizesi gibi uzun zamandır yapmış olduğum şeyler vardı. Klasik müzik, bestelerim ve emprovizelerim için o kadar büyük bir ilham kaynağı ki böyle bir şeyi kendi dünyama dahil etmenin bir yolunu bulmaya çalışmak benim için oldukça doğal bir şey. GECA projesi oldukça ilginç ve zorlu bir klasik orkestra ile caz orkestrasının birleşiminin sonucunda gelişti.

Müzikal sınırları keşfetme aşkıyla bir araya gelen genç ve virtüöz müzisyenlerden oluşan Geneva Camerata (GECA) ve şefi David Greilsammer

MOZART DUYSA SIKICI BULUR

Dinleyicilere “Mozart’tan Ellington’a” konseriyle ne sunacaksınız?

Yazılı orkestra çalışmalarında emprovizasyon yapmaya, daha doğal bir yaklaşımı ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bazen insanları Mozart çalarken duyuyorum ve çok iyi çalmış olsalar da elimde olmadan Mozart’ın bunu biraz sıkıcı ve başı sonu belli bir çalışma gibi bulup bulmayacağını merak ediyorum. O inanılmaz doğaçlama yapan bir sanatçıydı. Bir tahminden öteye gidemeyecek ancak eminim ki çaldığı bir eseri aynı şekilde ikinci kez çalmamıştır.

DEVİR TEKNOLOJİ DEVRİ

Yüzyıllardır aynı notalarla icra edilmiş müziklerson yıllarda yeni yorumlarla yeniden izleyiciyle buluşuyor. Teknolojiyle birlikte harmanlanan projeler de var. Bu uyarlamalar ne ifade ediyor sizce?

Her proje farklıdır, tek söyleyebileceğim içerisinde bulunduğumuz zamanın teknolojik bir devir olduğu. Müzik, yaratıcı evrimini geliştirebilecek şeylerle yoluna devam etmeli. Eğer teknoloji akıllıca ve içten kullanılırsa, gerçekten yeni ufuklar açabilir.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ