“Bakü, Orta Koridor’un en önemli kavşak noktasında”

Azerbaycan-Türkiye Yatırım Forumu’nda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Zengezur Koridoru’nun açılmasıyla, Nahçıvan üzerinden Azerbaycan’a kara yolu bağlantısı sağlanacağını belirtti.

“Bakü, Orta Koridor’un en önemli kavşak noktasında”

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Azerbaycan-Türkiye Yatırım Forumu düzenlendi. Azerbaycan İhracatın ve Yatırımların Teşviki Ajansı (AZPROMO) ve Türkiye-Azerbaycan İş Adamları ve Sanayicileri Birliği (TÜİB) işbirliğinde düzenlenen forumun açılışı, Bakü’nün modern mimari sembollerinden Haydar Aliyev Merkezi’nde yapıldı.

Açılışa Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Göksel Aşan, Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov, Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı, TÜİB Başkanı Hüseyin Büyükfırat, AZPROMO Direktörü Yusuf Abdullayev ve her iki ülkeden çok sayıda iş insanı katıldı.

Toplantıda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat,2. Karabağ Savaşı ve sonrasındaki antiterör harekatının kahraman şehit ve gazilerini minnetle andığını söyledi. Türkiye’nin ekonomik başarılarından bahseden Bolat, “Türkiye ekonomisi 2023 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4, ikinci çeyreğinde yüzde 3,9, üçüncü çeyreğinde ise yüzde 5,9 oranında büyümeyi başarmıştır. 2023 yılının ilk 9 ayında yüzde 4,7 büyüme elde ettik” bilgisini paylaştı.

Bolat, 2002’de 36 milyar dolar olan ihracatın son 20 yılda 7 kat artarak, 2022 yılında 254 milyar dolara yükseldiğini belirterek, “2023’ü 257 milyar dolar ile ka”patacağız. Bu rakam Cumhuriyet tarihinde ulaşılan en yüksek ihracat rakamıdır” ifadelerini kullandı. 2023’ün, dünya ekonomisi için durgunluk yılı olduğunu, dünya ticaretinin bu yıl gerilediğini hatırlatan Bolat, “Böylesine zor bir süreçte hem ekonomik büyüme hem de mal ve hizmet ihracatının artmaya devam etmesi, Türkiye’nin ekonomisinin gücünü ve dayanıklılığını göstermektedir. Türkiye ekonomisi tarih boyunca yaşadığı her zorluktan başarıyla ve güçlenerek çıkmayı başarmıştır” diye konuştu.

“AZERBAYCAN’IN YANINDAYIZ”

Bolat, Azerbaycan’la ilişkilere yönelik, “Önümüzdeki dönemde de dost ve kardeş Azerbaycan’ın yanında olmayı tüm imkanlarımızla sürdüreceğiz. Azerbaycan devleti ve halkının bizim yanımızda olduğunu her zaman hissediyoruz” ifadelerini kullandı. 15 Haziran 2021’de imzalanan Şuşa Beyannamesi ile Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin müttefiklik düzeyine çıkarıldığını hatırlatan Bolat, “Bu yıl 7 milyar dolar ticaret hacmine ulaşacağız” dedi.

Bolat, iki ülke arasındaki yatırımlardan da bahsetti. “Azerbaycan’ın dünyada yatırım yaptığı ülkeler arasında Türkiye, 19 milyar dolarlık yatırımla birinci sırada geliyor. Türkiye’de 2 bin 800 Azerbaycan şirketi iş yapmaktadır. Azerbaycan’da da 5 bin 800 Türk firması bulunuyor” diye konuştu.

Bu şirketlerin yatırımları 12,5 milyar dolara ulaştı.” diye konuştu. Karabağ’ın imar ve ihyasında Türk şirketlerinin de yer aldığını bildiren Bolat, şu ifadeleri kullandı: “Karabağ’ın çok hızlı bir gelişme sağlamasını bekliyoruz. Zengezur Koridoru’nun açılmasıyla, Türkiye ile Nahçıvan üzerinden Azerbaycan’a kara yolu bağlantısı sağlanacaktır. Böylece Türkiye’den Uzak Doğu’ya Azerbaycan üzerinden hızlı taşımacılık hattının, Orta Koridor’un çok daha işlek olması mümkün olacaktır. Bakü, Orta Koridor’un en önemli kavşak noktasında bulunmaktadır. Böylece İstanbul’dan Bakü’ye, Bakü’den de Türk dünyasına ve Uzak Doğu’ya sürdürülebilir, rekabetçi ve kesintisiz lojistik hat kurulacaktır.”

Bolat konuşmasını, şöyle tamamladı: “Mevcut konjonktür, ülkelerimize büyük fırsatlar sunmaktadır. Bu fırsatları değerlendirerek ve 21. yüzyılı Türkiye, Azerbaycan ve Türk dünyası yüzyılı yapmak bizim elimizdedir. Bunun için devletler, hükümetler ve iş insanları olarak birlikte çalışacağız ve daha güçlü ekonomilere birlikte ulaşacağız. Bu bizim, halklarımıza karşı görevimizdir. Ticari ve ekonomik ilişkilerimize daha fazla derinlik kazandıracağız.”

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ