‘Asya’nın kapalı kutusu’ yavaş yavaş açılıyor
Yaklaşık 60 milyon nüfusa sahip Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar, zengin kaynaklara, doğal ve tarihi eserlere sahip olmasına rağmen yaklaşık yarım asır süren askeri rejim nedeniyle dünyanın en fakir ülkelerinden biri durumunda bulunuyor.
Askeri rejimin uyguladığı tam anlamıyla dışa kapalı yönetim nedeniyle çoğu kimse tarafından adı dahi bilinmeyen Myanmar, bu nedenle “Asya’nın kapalı kutusu” olarak tanımlanıyor. Ancak ülkede yapılan seçimlerin ardından yönetimin sivillere geçmesiyle birlikte kabuğunu kırmaya başlayan Myanmar turistlerin de ilgisini çekmeye başladı.
Altyapıdan ekonomiye, sağlıktan sosyal hayata kadar her alanda oldukça geri kaldığı görülen ülkede, ciddi fakirlik göze çarpıyor. “Kenar mahallelere” nazaran daha iyi durumda olsa da şehir merkezlerindeki geri kalmışlık da tüm çıplaklığıyla görülebiliyor.
Baraka evlerde yaşanıyor, sokak ortasında banyo yapılıyor
Merkezde daha çok eski apartmanlar göze çarparken, arka mahallelerde insanlar, çoğunun kapısı bile olmayan, ahşaptan yapılmış barakalarda yaşamını sürdürüyor. Ülkenin yıl boyunca yağışlı iklime sahip olmasından dolayı, su basmasını önlemek amacıyla evler yerden biraz yukarıda inşa ediliyor.
Söz konusu evlerin çoğunda elektrik dahi bulunmuyor. Ayrıca, altyapı yetersizliğinden dolayı kanalizasyon suları açık halde, evlerin kenarından akıp akarsulara karışıyor. Evlerin sadece yatmak için kullanılması nedeniyle yemekler dışarıda yapılıp, yeniliyor.
Her evin yanında birden fazla içi su dolu varil bulunuyor. Evlerde banyo bulunmaması nedeniyle insanlar sokak ortasında, bu varillerdeki suyla banyo yapıyor. Bu tip yerlerde insanların çoğu, evinin bir bölümü dükkan olarak kullanıyor.
Mum ışığında satış
Ülkedeki dükkan, mağaza ve pazarlarda kadın satıcıların fazlalığı dikkati çekiyor. Hemen hemen tüm işlek caddelerde seyyar satıcılar bulunuyor. Bu kişiler, genelde yerel yiyecekler satıyor. Ülkede elektrik sıkıntısı olduğu için büyük dükkan ve mağazalarda jeneratör bulunuyor. Bu imkandan mahrum oldukları için birçok yerde karanlık ya da mum ışığında satış yapan seyyar satıcılar görülebiliyor.
Myanmar, yılın her mevsimi aşırı yağış ve sıcaklığın yaşandığı iklime sahip. Bundan dolayı, her gün sokakta elinde şemsiyeyle dolaşan çok sayıda insan görülüyor. Yağmurlu havanın yanı sıra güneş varken de insanlar sürekli şemsiyeyle dolaşmak zorunda kalıyor.
Tapınaklar ülkesi
Ülke, çok sayıda doğal ve tarihi esere sahip bulunuyor. Myanmar, özellikle Asya’ya özgü mimariye sahip Budist tapınaklarıyla dikkati çekiyor.
Ülkenin en gelişmiş kenti olan Yangon’da bulunan Shwedagon Pagoda, bunları başında geliyor. Çok sayıda Buda heykelinin bulunduğu tapınak, en çok turist çeken yerlerin başında geliyor. Söz konusu yerde ibadet eden kişiler de görülebiliyor.
AA