AK Parti heyeti Washington’da Gülen’in iadesi için temaslara başladı
AK Parti milletvekillerinden oluşan bir heyet, ABD‘nin başkenti Washington’daterör örgütü FETÖ elebaşı Fetullah Gülen‘in iadesi, Suriye’deki gelişmeler ve Türk-Amerikan ilişkileri hakkındaki temaslarına başladı.
Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Ali Sarıkaya, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Ahmet Berat Çonkar, milletvekilleri Ravza Kavakçı Kan, Sena Nur Çelik ve Emine Nur Günay’dan oluşan AK Parti heyeti ilk olarak Amerika Türk Koalisyonu (TCA) adlı sivil toplum kuruluşunu ziyaret etti.
TCA Başkanı Lincoln McCurdy’den faaliyetleri hakkında bilgi alan heyet daha sonra ABD’deki en büyük Müslüman sivil toplum kuruluşu Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) yöneticileriyle bir araya geldi ve CAIR Başkanı Nihad Awad ile görüştü. Buradaki görüşmeye Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç da katıldı. Heyet, daha sonra Kongre üyeleriyle görüşmeler için ABD Kongresi’ne geçti.
AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, bu akşam geleceği Washington’da heyetin hafta boyunca sürecek temaslarına başkanlık edecek. AK Parti heyeti, çok sayıda Senato ve Temsilciler Meclisi üyesinin yanı sıra düşünce kuruluşları, basın ve bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle görüşmeler yapacak.
“Gülen ABD için de tehdit”
AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı Kan, AA muhabirine heyetin temasları hakkında bilgi verirken, 4 gün boyunca Washington’da görüşmeler yapacaklarını, 5 milletvekilinin bulunduğu heyete AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker’in başkanlık edeceğini aktardı. ABD Kongresi üyeleriyle bir araya geleceklerini belirten Kan, sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri, basınla ve ABD toplumunun farklı unsurlarıyla da görüşmeler yapacaklarını söyledi.
Kan, “15 Temmuz darbe girişimi, sonrasında yaşananlar, Gülen’in iadesi, Suriye’de yaşananlar ve ABD ve Türkiye’nin ortak ilgi alanları olan birçok konuyu konuşmayı planlıyoruz.” dedi.
Gülen’in iadesi için gerekli bazı belgelerin ABD makamlarına teslim edildiğini hatırlatan Kan, bundan sonraki hukuki süreci de ele alacaklarını, Gülen’in sadece Türkiye için değil, ABD için de tehdit olduğunu anlattıklarını dile getirdi.
Kan, “Bundan sonrası için de bizim ne yapmamız gerekiyor, bununla ilgili görüş alışverişinde bulunacağız” diye konuştu.
“Terör örgütlerine müsamaha gösterilmemeli”
Türkiye-ABD Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Ali Sarıkaya da muhataplarıyla ABD Kongresi’nde görüşmeler yaparak, Türkiye’de 15 Temmuz darbe girişimi, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in Türkiye’ye iade sürecini ve Türkiye’nin bölgesi ile Suriye’de meydana gelen gelişmeleri ele alacaklarını belirtti.
FETÖ, DAEŞ, PKK, PYD’nin hepsinin Türkiye için terör örgütleri olduğunu ve bunlara hiçbir yerde müsamaha gösterilmemesi konusunda Amerikalı yetkililere, Kongre üyelerine bunu anlatmak için Washington’a geldiklerini aktaran Sarıkaya, darbe girişiminden sonra Dostluk Grubu Başkanı sıfatıyla muhataplarına mektup gönderdiğini hatırlattı. Sarıkaya şöyle devam etti:
“Kendilerinden beklentimiz Türkiye’nin bu haklı davasının yanında durmaları, Türkiye demokrasisinin yanında durmaları, Türk demokrasisine, milletine zarar vermek isteyen bu terör şebekesinin Amerika toprakları içinde müsamaha gösterilmeden hukuki zeminde Türk adaletine bu terörist organizasyonun teslim edilmesi yönünde. Kendilerinden güçlü bir destek beklediğimi ifade etmiştim. Şimdi AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker başkanlığında bu görüşmelerimizi yapacağız ve bu isteği defaatle tekrarlayacağız. Diyeceğiz ki ‘Bizim sizden isteğimiz Türkiye demokrasisinin yanında durmak, Türkiye devletinin yanında durmak, Türkiye Cumhurbaşkanının yanında durmak ve Türkiye milletinin yanında durmaktır. Ben umuyorum ve diliyorum ki Amerikan stratejik aklı Türkiye’yi bir terörist organizasyona değişmeyecektir.”
Sarıkaya, Türkiye ile ABD’nin Suriye topraklarında teröristlere karşı düzenlenen Fırat Kalkanı Harekatı için de güçlü bir ortaklık yaptığını dile getirerek, “Burada da YPG ve PYD konusunda bizim hassasiyetlerimizi göz önünde bulundurmalarını isteyeceğiz, verdikleri teminatların ve sözlerin arkasında durmalarını isteyeceğiz. Bizim için PKK ile YPG ve PYD unsurlarının herhangi bir farkı olmadığının tekrar altını çizeceğiz. Suriye’nin toprak bütünlüğü içinde tek bir Suriye, demokratik bir Suriye olması yönünde mülteci politikasını da değiştirmeden biz bu faaliyetlerimizi anlatacağız.” dedi.
Amaç Kongre üyelerini bilgilendirmek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çin’deki G20 Zirvesi kapsamında ABD Başkanı Barack Obama ile verimli görüşmeler yaptığını belirten Sarıkaya, AK Parti heyetinin Washington’daki temaslarının liderlerin görüşmesinin bir anlamda devamı niteliğinde olduğunu kaydetti. Sarıkaya, şunları söyledi:
“Amacımız Kongre üyelerini de bu konuda bilinçlendirmek, Amerikan yönetimine Kongre’den bu konuda destek olunmasını sağlamak, Türkiye-ABD ilişkilerinin bütün teröristlerden, bütün terör örgütlerinden daha üstte, daha önemli, daha hayati olduğunu söylemek. Çünkü Türkiye ve ABD birbirine eskisinden daha çok ihtiyaç duymakta. Dünya ve bölgemiz bu kadar kırılgan bir dönemden geçerken, Türkiye’nin Amerika’ya, Amerika’nın Türkiye’ye eskisinden daha fazla ihtiyacı var.”
Türkiye’nin ABD ile stratejik ortaklığın devamından yana olduğunu vurgulayan Sarıkaya, “Umuyoruz ve temenni ediyoruz ki ABD, Kongresi ile yönetimiyle ve diğer devlet kurumlarıyla Türkiye’nin bu haklı davasının yanında durup Türkiye-ABD ilişkilerini tehlikeye atmadan bu işi güçlendirme yolunda çaba sarf etmeleridir.” ifadesini kullandı.
AA