Ahşap evler diyarında ‘Gazozuna sinema’ nostaljisi

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve “En iyi korunan 20 kent” arasında bulunan Karabük’ün tarihi evleriyle ünlü Safranbolu ilçesindeki eski sinema binasında sinemaseverler anılarını canlandırma imkanı bulacak.

Ahşap evler diyarında ‘Gazozuna sinema’ nostaljisi

Tarihi Muallimler Birliği binasında kurulacak olan “Sinema Müzesi” ile “Belgesel Film Kütüphanesi”nde, sinema bölümü öğrencileri ve meraklılarına ünlü yönetmenler tarafından 3-4 günlük eğitimler verilecek.

Merkezde, sinemaseverler tahta sandalyelerde gazozlarını yudumlayarak sinema izlemenin tadını çıkartacak.

Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sinema Müzesi ve Belgesel Film Kütüphanesini 18. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivaliyle ilişkilendirerek açacaklarını söyledi.

“Gazozuna sinema”

“Kültürel Miras ve Korumacılık” ana temasıyla yapılan festivalin bu yılki alt temasının “Gazozuna Sinema” olduğunu ifade eden Aksoy, “Bu bina Muallimler Birliği, daha sonraki yıllarda Çınar Sineması olarak kullanılmış. Bu binayı 2015 yılında yeniden Safranbolu’nun hayatına geri kazandırdık. Geçmişte olduğu gibi bu bina yine Türk sinemasına hizmet etmeye devam edecek. Sinemacılıkta kullanılan aletler, çekilmiş sinema filmleri, sinema için lazım olan geleneksel sinema motiflerini burada canlandırmaya gayret edeceğiz. Türkiye’deki en büyük ‘Belgesel Film Kütüphanesi’ni ve ‘Sinema Müzesi’ni burada oluşturmak istiyoruz” diye konuştu.

Akademi kurulacak

Sinema Müzesi’nde aynı zamanda bir akademi kurulacağını anlatan Aksoy, “Akademi bünyesinde de sinema öğrencilerimiz gelip burada kurslarını alacaklar, sinema yönetmenleriyle onları buluşturacağız. Önemli yönetmenlerle 3-4 günlük uygulamalı eğitimler vereceğiz. Geçmişte kullanılan kameralar, diğer aletler de burada sergilenecek. Modern sinema alet ve teçhizatı da burada hazır bulundurulacak. Eğitimler süresince onlar uygulayıcılara tanıtılacak ve kullanmaları sağlanacak” ifadelerini kullandı.

Sinema Müzesi için TRT’den destek aldıklarını söyleyen Aksoy, TRT ile irtibata geçtiklerini, kendilerine çok sayıda film ve bazı makineler göndereceklerini belirtti.

TRT’nin göndereceği makinelerin festivalde burada hazır olacağına değinen Aksoy, şöyle devam etti:

“Sinema Müzesi ve Belgesel Film Kütüphanesinde bu güne kadar Safranbolu Belediyesinin 18’incisi düzenlenecek Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali’ne gönderilmiş eserler, belgesel filmler, bunun yanında toplayabildiğimiz kadar yüksek sayıda Türkiye’de ve uluslararası alanda üretilmiş belgesel film ve sinemalar burada dijital olarak arşivlenmiş olacak. İsteyen onlardan belli bir bölümünü izleyebilme şansına sahip olacak.”

“Afrika’yı sadece yoksullukla anlatmak utanç verici”

Hece edebiyat dergisinin Afrika özel sayısı yayımlandı.Dergi, özel sayıyla edebiyattan sinemaya, kültürden siyasete, ekonomiden dine kadar tüm yönleriyle Afrika’yı ele alıyor.”Afrika: 500 Yıllık Serencamın Hikayesi” başlığıyla yayımlanan, 2 cilt ve bin 176 sayfadan oluşan özel sayıda, tüm dünyadan Afrika alanında uzman ve akademisyenlere ait 50’den fazla makale yer alırken, öne çıkan bazı makaleler ise İngilizceleriyle yayımlandı.Özel sayının editörü Ahmet Sait Akçay, kıtaya dair hiçbir anlam taşımayan hikaye ve deneyimleri anlatmak yerine Afrika’nın kendi sesini duyurmasına izin vermenin amaçlandığını söyledi.”Dünyada Afrika’ya bakış kusurlu”Akçay, Afrika ile ilgili tüm dünyada kusurlu bir bakış açısı olduğundan yakınarak şunları söyledi:”Afrika hiçbir zaman sahip olduğu kültürler çarpıtılmadan bulunduğu sahnenin bir aktörü olarak gösterilmemiştir. Afrika’yı anlamlandırabilmenin tek yolu, yerleşmiş fikirlerden ziyade Afrika’daki inanç sistemlerini, ahlak kavramlarını, siyahilerin toplumsal ve kültürel yapılarını doğru biçimde anlamaktan geçer.””Tek tip Afrika” olgusuna da karşı çıkan Akçay, “Bir tek Afrika yoktur; hakkında konuşmamız gereken birden fazla Afrika vardır” dedi.Kıta hakkında son zamandaki anlatılara ilişkin, “Bugün Afrika, sadece açlık ve yoksulluk üzerinden tanıtılıyor. Bu, tümüyle suya sabuna dokunmayan bir anlatı ve utanç verici” diyen Akçay, “Doğruyu söylemek gerekirse, Afrika’yı bu tür indirgeyici görüşlerle ilişkilendirmek, ırkçılığın yüzyıllar boyunca hizmet ettiği amaca çalışmaktır” ifadesini kullandı.Akçay, Afrika özel sayısının bu gibi zihniyetleri değiştirmeyi amaçladığını ve daha doğru bir Afrika resmi sunduğunu sözlerine ekledi.Özel sayıda, Achille Mbembe, V. Y. Mudimbe, Wole Soyinka, Johannes Fabian, Nathan Nunn, Edward A. Alpers, Martin van Bruniessen, Sedat Aybar, Shamil Jeppie, Harry Garuba ve Koffi M. Kouakou gibi uzmanların yazıları yer alıyor.Aziz Sancar: Ben Allah’a inanıyorum evrime isteyen inanır

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ