Adana Mutabakatı nedir, maddeleri nelerdir? Adana Mutabakatı tam metni!

Adana Mutabakatı tam metni günün en çok araştırılan başlıkları arasında yer alıyor. Adana Mutabakatı nedir, maddeleri nelerdir? gibi soruların yanıtları merak konusu oldu. Adana Mutabakatı, Türkiye ve Suriye arasında 1998 yılında imzalanmıştır. Adana Mutabakatı o yıllarda Türkiye ile Suriye arasındaki olası bir savaş çıkmasına mani olmuştur. Adana Mutabakatı, 20 Ekim 1998 tarihinde imzalanmış ve geçerliliğini devam ettirmektedir.

Adana Mutabakatı nedir, maddeleri nelerdir? Adana Mutabakatı tam metni!

Adana Mutabakatı, Türkiye ve Suriye arasında 1998 yılında imzalanmıştır. Adana Mutabakatı o yıllarda Türkiye ile Suriye arasındaki olası bir savaş çıkmasına mani olmuştur. Adana Mutabakatı, 20 Ekim 1998 tarihinde imzalanmış ve geçerliliğini devam ettirmektedir. Suriye ile Türkiye’nin 1998 yılında gerilen ilişkilerinin koruyabilmek amacıyla ABD ve Mısır’ın arabuluculuğu ile imzalanmıştır. Adana Mutabakatı tam metni yeniden gündeme geldi. Adana Mutabakatı nedir, maddeleri nelerdir? gibi soruların yanıtları merak konusu oldu. Adana Mutabakatı maddelerine haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz. İşte tüm detaylar.. 

ADANA MUTABAKATI NEDİR?

Adana Mutabakatı, Türkiye’ye Suriye üzerinden düzenlenen PKK saldırılarının artması ve örgüt lideri Abdullah Öcalan’a Suriye’nin sığınma hakkı vermesi nedeniyle iki ülke arasında gerilen ilişkiler üzerine 20 Ekim 1998 tarihinde Türkiye heyetine başkanlık eden Büyükelçi Uğur Ziyal ile Suriye heyetine başkanlık eden Siyasi Güvenlik Başkanı Tümgeneral Adnan Bedir Hasan tarafından Adana’da imzalanan mutabakattır.

Adı daha sonra 2010 yılında “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Suriye Arap Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Terör ve Terör Örgütlerine Karşı Ortak İşbirliği Anlaşması” olarak değiştirilen ve 3 yıl geçerli kalan 23 maddelik mutabakata göre başta PKK olmak üzere her iki devlet de kendilerini tehdit eden örgütlere karşı önlemler alacak ve onların kendi toprağındaki tüm faaliyetlerine engel olacaktı. Karşılıklı olarak hiçbir ikamet, lojistik, eğitim, ulaşım ve silah kapasitesine müsaade etmemek konusunda anlaşan iki ülke ortak operasyonlar, tutukluların iadesi ile bilgi, belge ve istihbarat paylaşımı alanlarında işbirliği yapmaya karar vermişti.

MADDELERİ NELERDİR?

1998’de imzalanan 5 maddelik Adana Mutabakatı, şunları içeriyor:

– “Suriye, mütekabiliyet ilkesi uyarınca, kendi topraklarından doğan ve Türkiye’nin güvenliği ile istikrarını tehlikeye atan hiçbir faaliyete izin vermeyecek. Suriye, PKK’nın topraklarında silah arzı, lojistik malzeme, finansal destek ve propaganda aktivitelerine müsaade etmeyecek.”

– “Suriye, PKK’yı terör örgütü olarak tanıdı. Suriye, diğer terör örgütlerinin yanı sıra PKK’nın ve uzantılarının tüm faaliyetlerini yasakladı.”

– “Suriye, PKK’nın topraklarında kamplar ve eğitim ya da himaye amaçlı tesisler kurmasına, ticari faaliyetler yapmasına izin vermeyecek.”

– “Suriye, PKK üyelerinin, ülkesini üçüncü ülkelere geçiş için kullanmasına izin vermeyecek.”

– “Suriye, PKK elebaşısının Suriye topraklarına girmesine engel olmak için her türlü tedbiri alacak ve sınır noktalarındaki tüm yetkililere bu yönde direktif verecek.”

Mutabakat’ın yükümlülükler ile ilgili kısmında da, “Suriye tarafı, yukarıdaki maddelerde belirtilen gerekli tedbirlerin uygulanması ve somut sonuçlara ulaşılması için söz verir.” ifadesi yer aldı.

KAYNAK : Star.com.tr

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ