Acil servisler hızlanıyor

Sağlık Bakanlığınca yürütülen Acil Servis Hemşireliği Sertifika Programı ile acil servislerde yaşanan aksaklıkların önüne geçilerek hastalara daha hızlı hizmet verilmesi amaçlanıyor. Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Fatih Özkan, hemşirelerin uzmanlaştırılarak, hastanın acil kapısından girer girmez tedavisinin yapılması gerektiğini ifade etti.

Acil servisler hızlanıyor

Sağlık Bakanlığı tarafından ilki Erzurum’da düzenlenen Acil Servis Hemşireliği Sertifika Programı’nın ikincisi, Samsun’da gerçekleştiriliyor. 6 haftalık teorik ve uygulamalı eğitim programında hastanelerin acil servislerinde görevli hemşirelerin mesleklerinde uzmanlaşarak acil vakalara daha etkin müdahale etmeleri hedefleniyor.

Eğitim programında hemşirelere acil serviste karşılaşabilecekleri vakalara yapacakları tıbbi acil müdahale, tıbbi yenilikler ile hasta ve yakınlarıyla etkin iletişim yolları konularda bilgi aktarılıyor.

Kurs sonunda Batman, Bursa, Bitlis ve Kütahya gibi illerden gelen 20 kursiyere sertifika verilecek.

Hemşireler uzmanlaşacak

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Fatih Özkan,yaptığı açıklamada, her branşın olduğu gibi acil hemşireliğinin de farklılıkları bulunduğunu söyledi.

Acil servisin, hekim ve hemşirelerin son derece aktif görev yapması gereken bir alan olduğunu vurgulayan Özkan, “Bir an önce tıbbi anlamda değerlendirme bekleyen hastalarla ilgilenen bir branş. Dolayısıyla hemşirelerimizin bu alanda gerek tıbbi gerekse sosyolojik ve toplumsal anlamda uzmanlaşması gerekiyor” dedi.

Kurslarla hızlandırılacak

Kursta hastanın acil kapısından girmesinden itibaren tedavisinin yapılması, anlık takipler, hekimle iş birliği, hasta yakınına yaklaşım gibi pek çok konuda uzmanlar tarafından eğitim verildiğini anlatan Özkan, şunları kaydetti:

“Acil servis, hastaya çok hızlı müdahale edilmesi gereken, yapılan müdahalenin hastanın hayatına mal olabileceği çok özellikli bir bölüm. Dolayısıyla buradaki hemşirelerimizin etkin hale getirilmesi, mesleklerinde uzmanlaşmaları, oluşabilecek zaman kayıplarını önleyecektir. Bu, mesleki açıdan bir başarı olurken hasta için kaybedilecek zamanın engellenmesi anlamına gelecektir. Verilen eğitim gerek acilde müdahale yapılacak, gerekse buradan başka birime transfer edilecek hastanın işlemlerinin süratlenmesi ve etkin şekilde yapılması anlamına gelecek. Bu durum hasta-sağlık çalışanı ilişkisine de olumlu yansıyacaktır. Acil servisteki işleyiş, bu kurslar sayesinde hızlandırılmış olacaktır.”

Hastanede feryat edenlere ‘teskin odası’

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önlemek için önceki yıl Psikolojik Destek Birimi’nin kurulduğu Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesinde, şimdi de acil serviste hasta yakınlarının acılarını yaşayabilmeleri için “teskin odası” kurulması planlanıyor. Hastane Başhekimi Doç. Dr. Murat Taner Gülşen, 2014 yılında Psikolojik Destek Birimi’ni kurduklarını, bir hemşire, bir psikolog ve bir de din görevlisi bulunan birimin hasta ve hasta yakınlarına psikolojik destek verdiğini aktardı. Hasta yakınlarının hastasının ne durumda olduğunu, hangi tıbbi yardımlar aldığını bilmediğinden endişe duyduklarını belirten Doç. Dr. Gülşen, “Bunu nasıl önleriz diye düşünerek bu birimi kurduk. Hemşire arkadaşımız, içeri gidip hasta hakkında bilgi alıyor ve hasta yakınlarına bu bilgiyi aktarıyor. Aynı şekilde psikolog ve din görevlisi arkadaşımız da hem psikoterapi, hem manevi rehabilitasyon desteği vererek hastaya içeride, hasta yakınlarına dışarıda destek vererek moral durumlarını yükseltmeye çalışıyor.” diye konuştu.Birimdeki görevlilerin zaman zaman servisleri gezerek buralardaki hasta yakınlarına da aynı desteği sunduklarını ifade eden Gülşen, hizmeti tüm hastane birimlerinde yürütmeyi planladıklarını söyledi.Acıları daha bilimsel ortamda dinecekGülşen, Psikolojik Destek Biriminin görev sahasını genişletmeyi düşündüklerini dile getirerek, şöyle devam etti:”Bir ağlama, bir teskin olma odası düşünmekteyiz. Çünkü yöremiz itibarıyla hastalarımız yakınları için feryat figan şekilde ağlayarak tepki gösteriyor. Acil servisteki diğer hastalar, serviste yatan hasta ve hasta yakınları bu sesten, feryat figandan çok rahatsız oluyor ama hasta yakınları bunun farkına varmıyor. Bu kişileri uygun bir mekanda misafir edeceğiz. Orada ağlamak isteyen ağlasın. Orada teskin olmak mümkün olacak. Tabii ki psikolog ve din görevlisi arkadaşımız orada da gerekli destekleri verecek. Bu hizmeti kapalı bir mekanda vermek istiyoruz. Hem yer oturakları, hem masa sandalye kuracağız. Halkımız hangisini tercih ederse bu şekilde onlara bir teskin odası dizayn etmek niyetindeyiz. ‘Hastan olmuş ağlamıyorsun, vefat var ağlamıyorsun’ gibi sosyal baskı var. Bunları da bir şekilde dikkate alarak, o yerlerde kendini paralayan insanları daha konforlu, daha bilimsel, daha kabul edilebilir bir ortamda bu taşkınlıklarını, bu acılarını bir nevi hem dindirmek, hem de onları kapalı mekanda ağırlamak niyetiyle böyle bir bina düşünüyoruz. Bunu dünyada görmedim. Türkiye’de de olduğunu hiç duymadım. İlk kez Gaziantep Üniversitesinde kurulacak.”

04:54 dk8 Kasım 2016Internet Haber Merkezi / AAAcil serviste “teskin odası” kurulacak

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önlemek için önceki yıl Psikolojik Destek Biriminin kurulduğu Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesinde, şimdi de acil serviste hasta yakınlarının acılarını yaşayabilmeleri için “teskin odası” kurulması planlanıyor.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ