ABD basını yazdı! İşte Erdoğan’ın rotasının anlamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Pekin’de gerçekleşen foruma katılması ve Türkiye-Çin ilişkilerinin stratejik bir işbirliğine evrilmeye başlaması ABD basınında geniş yer buldu.

ABD basını yazdı! İşte Erdoğan’ın rotasının anlamı

Washington Post gazetesi, Batının son dönemdeki tavrı nedeniyle Türkiye’nin Asya’ya yönelebileceğini yazdı. Gazete Trump’ın tavrını eleştirdiği yazıda, ‘ABD artık kasabadaki tek parti olmayabilir ve Erdoğan gibi dünya liderleri bunu biliyor’ ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN’IN ROTASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Pekin’i ziyareti ve ardından Washington’a geçmesi yeni bir dengenin de habercisi. Son dönemde yükselişe geçen ve güçlü bir ekonomiye sahip olan Çin, Asya’da gerçekleştirdiği projelerle dünya ticaretinde de etkin olmayı hedefliyor. Bu çerçevede kısa ismi ile ‘Kuşak ve Yol Projesi’ olarak bilinen ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da ‘Yeni İpek Yolu’ olarak nitelendirdiği Çin’in projesi Asya ve Avrupa arasındaki ticaret koridorunu da yeniden belirleyecek nitelikte. Yaklaşık 79 milyar dolarlık hacme sahip olan proje kapsamında Çin ile Avrupa arasında ve bölge ülkeleri arasında ticaretin geliştirilmesi hedefleniyor.

Çin’in söz konusu projesine en büyük destek Türkiye’den geliyor. 13 Mayıs’ta Çin’de gerçekleşen ‘Kuşak ve Yol Forumu’na katılan Cumhurbaşkanı, projenin geleceğe damga vuracağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çin ziyareti ve Kuşak ve Yol projesine verdiği destek ABD basınında da geniş yankı uyandırdı.

‘ÇİN, ABD’NİN BOŞLUĞUNU DOLDURUYOR’

Washington Post gazetesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı foruma dikkat çekerken, Erdoğan, Putin ve Şi Jinping’in görüşmesine yer veriyor. Gazete bu üç liderin katıldığı zirveye ABD Başkanı Donald Trump’ın katılmadığı temsilci olarak ise Ulusal Güvenlik Konseyi üyesi ve Çin uzmanı Matthew Pottinger’in katıldığını yazıyor. Gazete Çin’in yeni proje ile yeni bir strateji geliştirmeye çalıştığına dikkati çekiyor. Gazeteye göre, Çin, Washington tarafından boşaltılan alanları doldurmaya çalışıyor. Gazeteye konuşan Tom Miller, “Şi Jinping, ABD’nin TTP’den çekilmesiyle oluşan boşluğa atılmaya çalışıyor” diyor.

TÜRKİYE- ÇİN EKONOMİK İLİŞKİLERİ GELİŞİYOR

Gazete, Türkiye’nin de Çin ile ekonomik ve siyasi ilişkilerini güçlendirmeye çalıştığını vurguluyor. Gazete, “Zirvedeb önce dahi Türkiye’nin Çin ile ekonomik ilişkileri zaten büyüyordu. Ortadoğu Enstitüsünün verilerine göre AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılında Türkiye ile Çin arasındaki ticaret yılda sadece 1 milyar dolardı. Bu rakam şimdi 27 milyar dolar. Çinli firmalar Türkiye’deki hızlı demiryolu ağını inşa etmeye yardımcı olmaya çalışıyor” diyor.

BATININ TAVRI

Gazete Ankara ile Pekin arasındaki ilişkilerin gelişiminin NATO üyesi olan ve AB üyeliği yolunda umutları nasıl etkileyebileceğinin ise net olmadığını belirtiyor. Gazete, Türkiye’nin Batılı ülkelerin dışındaki ülkelerle ilişkilerini geliştirmeye çalıştığını söylüyor. 15 Temmuz darbe girişiminin ve Suriye’deki çatışmaların Ankara’nın Batılı ülkelerle ilişkilerini olumsuz etkilediğini belirten gazete, Türkiye’nin Trump döneminde yeni bir başlangıç umduğunu ancak Washington’ın şimdiye kadar terör örgütü PKK/PYD’den desteğini geri çekmediğini belirtiyor.

Tüm bunların Çin ile ilişkilerin geliştirilmesini Türkiye için önemli hale getirdiğini belirten gazete, Pekin’in Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü’ne üyeliğini ele almaya hazır olduğunu belirtiyor. Bunun Rusya, Çin ve Türkiye arasında stratejik bir blok oluşturma çabası olabildiğinin belirtildiğini vurguluyor.

ABD ARTIK KASABADA YALNIZ DEĞİL

Türkiye’nin Çin ile terörle mücadele konusundaki işbirliğini derinleştirilmesi için bir çerçeve üzerinde anlaşmaya vardığını belirten gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Kuşak ve Yol Girişimini’ ‘terör neredeyse imha edecek bir girişim olacak’ diye nitelendirdiğini ifade ediyor. Gazete, Trump’ın dış politika çelişkilerinin Türkiye’nin Çin ile ilişkilerini etkileyeceğini belirtiyor ve “ABD artık kasabadaki tek parti olmayabilir ve Erdoğan gibi dünya liderleri bunu biliyor” diyor.

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ