AB, ‘ateşkes oy birliği’ sağlayamadı

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, Avrupa Birliği zirvesinde büyük çoğunluğun istediği Gazzede ateşkes çağrısının oy birliği sağlanamaması nedeniyle yapılamadığını söyledi

AB, ‘ateşkes oy birliği’ sağlayamadı

Avrupa Birliği (AB) liderleri, 7 Ekim’den sonraki üçüncü toplantılarında da Gazze’de ateşkes çağrısı yapmak üzerinde fikir birliğine varamadı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Brüksel’de 2 gün süren AB liderler zirvesinin sonunda basın toplantısı düzenledi.

“BİR KISMI ‘İNSANİ DURAKLAMA’ VE BİR KISMI ‘İNSANİ BİR ATEŞKES’ İSTİYOR”

Michel, toplantının en önemli gündem maddelerinden birinin, İsrail-Filistin çatışması olduğunu söyledi.

Bazı üye ülkeler arasında çatışmalara verilecek ara ile ilgili farklı görüşler bulunduğunu aktaran Michel, “Bir kısmı ‘insani duraklama’ ve bir kısmı ‘insani bir ateşkes’ istiyor.” dedi. Ancak Michel, insani yardım taahhüdü ve iki devletli çözüme yönelik siyasi sürece bağlılığın tüm liderlerce kabul edildiğini kaydetti.

Böylece 7 Ekim’den sonra ilk olarak 17 Ekim’deki olağanüstü zirvede, ikinci olarak 26-27 Ekim’deki olağan zirvede bir araya gelen AB liderleri, 3. kez ateşkes çağrısında bulunmak konusunda anlaşamamış oldu.

“EZİCİ ÇOĞUNLUK ATEŞKESTEN YANA”
İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, zirvenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, büyük çoğunluğun istediği Gazze’de ateşkes çağrısının oy birliği sağlanamaması nedeniyle yapılamadığını söyledi.

Varadkar, “Benim görüşüm ve diğerlerinin görüşü de şuydu; eğer ateşkes çağrısı konusunda oy birliğine varamazsak, bir çeşit geçici ateşkes ya da geçici bir süre için duraklamalarla ilgili teklifte bulunmanın hiçbir anlamı yoktu. AB ülkelerinin ezici çoğunluğunun tutumu, şu anda ateşkes olması gerektiği yönünde.” ifadesini kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda 12 Aralık’ta yapılan Gazze’de acilen insani ateşkes talebinde bulunulan karar tasarısına, AB ülkelerinden Avusturya ve Çekya “hayır” oyu kullanmıştı.

Almanya, İtalya, Hollanda, Macaristan, Bulgaristan, Litvanya, Romanya ve Slovakya “çekimser” kalmıştı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ