90 metrekarede İpek böceklerinden 40 günde 15 bin TL kazanıyor

Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde 8 yıldır ilkel şartlarda ipek böcekçiliği yapan Gültekin Demiral, 90 metkerake büyüklüğünde ipekböceği, evindeki 2 kutuluk üretimini 5 kutuya çıkardı. Demiral ailesi tohumu devletten, hastalıkta bakımı devletten , alımı yine devlet tarafından yapılan ve sadece 40 gün süren üretim safhasından 15 bin TL gelir bekliyor.

90 metrekarede İpek böceklerinden 40 günde 15 bin TL kazanıyor

Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde 8 yıldır ilkel şartlarda ipek böcekçiliği yapan çiftçi, Gazipaşa Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının ipekböceği ile ilgili destekleri olduğunu duyunca başvuru yaptı. Başvurusu olumlu yanıtlanan Gültekin Demiral, 90 metkerake büyüklüğünde ipekböceği evindeki 2 kutuluk üretimini 5 kutuya çıkardı. Demiral ailesi tohumu devletten, hastalıkta bakımı devletten , alımı yine devlet tarafından yapılan ve sadece 40 gün süren üretim safhasından 15 bin TL gelir bekliyor.

100 bin ipekböceği ile başladı

Daha önce 1-2 kutu ile üretim yapan Demiral, aldığı destek ile yaklaşık 100 bin ipekböceğine tekamül eden 5 kutuluk tohum ile üretime başladı. Şu an üretimin son evresi olan koza örme aşamasında olan çalışmalardan 10 gün sonra yaklaşık 200-250 kilogram ipekböceği kozası elde edilecek.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının projesini duyup yararlanmak istediklerini ve başvurusunun olumlu sonuçlandığın söyleyen Gültekin Demiral , “Aldığımız destek ile bu ipekböceği evini yaptık. Daha sonra gördük ki Türkiye’nin en kapsamlı ipek böceği yetiştirilen yeri burasıymış. Biz 40 gün içinde 200-250 kg koza üretiyoruz. Bu da 15 bin liraya tekamül ediyor. Riski yok. Tohumları kooperatif devlet yoluyla getiriyor. Herhangi bir hastalık olduğunda bir telefonla gelip tedavi ediyorlar. Yetiştirdiğinde de satma sıkıntısı yok. Hazır olduğunda gelip kapında alıyorlar. Ödeme banka yoluyla yapılıyor. Kısa sürede 40 günde 15 bin lira bir gelir çok iyi. Önceki sistemde en fazla 5 bin lira yapabildik. Dut fidanlarımız tam büyümediği için 5 kutu yaptık. Bunu ilerde 10 kutu olarak yapmayı istiyoruz. Herkese tavsiye ederim” dedi.

Gültekin Demiral ve Ayşe Demiral

“Zevkli ve sera işlerine oranla daha zahmetsiz”

Sırtında bebeğiyle sabah ilk işi ipek böceklerinin karnını doyurmak olan Gültekin Demiral’ın eşi Ayşe Demiral, ipekböceği üretiminin zevkli ve sera işlerine oranla daha zahmetsiz olduğunu söyledi.

Parasının da diğer işlere oranla daha güzel olduğunu ifade eden Ayşe Demiral, “Kısa sürede elimize güzel para geçiyor. Eşime yardımcı oluyorum, evime katkı sağlıyorum. Bunları sonraya koyarsan aç kalıyorlar ve hastalanıyorlar. Önce bunlarla ilgileniyorum. Çocuğumu sırtıma alıp bu işleri yapabiliyorum. Allah devletten razı olsun” diye konuştu.

Gazipaşa Kaymakamı Nurullah Kaya

“Bu proje Türkiye’de tektir”

Demiral ailesinin yaptığı üretimi yerinde görmek isteyen Gazipaşa Kaymakamı Nurullah Kaya ise aileyi tebrik etti.

Unutulmaya yüz tutmuş bir sektörün yeniden dirilmeye başlamasını görmenin mutluluğunu yaşadığını belirten Kaya, “40 günlük bir süreçte üreticimizin ciddi kazanım sağladığı bir sektör bu. Sosyal Yardımlaşma Vakfımız ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğümüzün ortak yürüttüğü bu proje Türkiye’de tektir. Bu projenin ülkemize örnek olmasını ve çoğalmasını temenni ediyoruz” dedi.

Riski olmayan ve pazarı hazır olan bir sektör olan ipekböceği üretiminin ilçede yaygınlaşmaya başladığını dile getiren Kaya, 67 üreticinin 112.5 kutu ile toplamda 3 bin 200 kg üretim yaptığını belirtti.

İçinde bulundukları tesisin tek başına 500 kilogram üretim yapma kapasitesi olduğunu ancak şu an yarı kapasiteyle faaliyet gösterdiğini söyleyen Kaya, “Devletlerimizin imkanlarıyla gelene yok demiyoruz. Üretim yapmak isteyen her bireye limit koymaksızın destek veriyoruz. 40 günde yaklaşık 15 binin üzerinde bir geliri elde edebilecek. Riski yok, ürünümü satamam diye bir kaygısı yok. Canlı bir sektör. Biz de görevimiz gereği mahallelerimizde her bireyimize anlatıyoruz. Her geçen gün davetimize icabet eden çayımızı içen vatandaş sayısı artıyor. Artacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Genç çiftçi desteği başvuruları için yarın son gün

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik yaptığı açıklamada, 2016-2018 yıllarını kapsayacak şekilde genç çiftçi projelerine 30 bin lira hibe verilmesini öngören Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programı’nın 2017 yılı başvurularına yoğun ilgi olduğunu söyledi.Geçen sene yaklaşık 15 bin genç çiftçiye çeşitli projeleri karşılığı olarak 450 milyon liralık hibe kullandırdıklarını hatırlatan Çelik, bu sene için ise programın bütçesini 483 milyon lira olarak belirlediklerini ve bu kaynağı 16 bin 100 genç çiftçi için kullandıracaklarını ifade etti. Çelik, “Bu imkandan faydalanmak isteyen genç çiftçilerimiz için başvurular 7 Nisan’da başlamıştı. 5 Mayıs’ta sona erecek başvurulara ilişkin dosyaların il ve ilçe müdürlüklerimiz tarafından alınmasına devam ediliyor. Bu kapsamda bugüne kadar yaklaşık 195 bin başvuru yapıldı” diye konuştu.Çelik, bu yılki bütçenin 330 milyon liralık kısmını en az 11 bin genç çiftçiye, büyükbaş ve küçükbaş projeleri kapsamında vermeyi planladıklarının altını çizerek, bu kapsamda genç çiftçilere manda dahil en az 51 bin büyükbaş ve 100 bin küçükbaş hayvan dağıtılacağını bildirdi. Bu hayvanların geçen yıl olduğu gibi bu sene de Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından temin edileceğine dikkati çeken Çelik, “Bütçenin kalan diğer kısmı ise ana hatlarıyla ağıl ve ahır yapımı ile arıcılık, kanatlı, ipek böceği yetiştiriciliği, meyvecilik, seracılık ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği konularında verilecek. Bu yıl, diğer yıldan farklı olarak en az bin adet modüler sistem büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık tesisi yapımı konusu da projeler içerisinde yer alacak ve ayrıca genç çiftçilerin finans ihtiyacını gidermek amacı ile Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği tarafından daha etkin kredi kullanımı ve anahtar teslim proje gerçekleştirmeleri sağlanacak.” ifadelerini kullandı.Başvurularda ücret talep edilmiyorHibe desteğinden faydalanacak çiftçilerde, 41 yaşından gün almamış, ücretli çalışan, gerçek ve basit usulde vergi mükellefi, daha önceden Bakanlığın diğer hibe programından faydalanmış olmamak şartı aranıyor.Projelerle ilgili ön başvurular, internet üzerinden, kesin başvurular ise yerleşim biriminin bağlı olduğu il ve ilçe müdürlüklerine şahsen yapılıyor. Bu başvurularda çiftçilerden hiçbir ücret talep edilmiyor.Başvurular, illerde vali veya vali yardımcısı başkanlığında kurulan komisyonlar vasıtasıyla değerlendirilecek. Değerlendirme sonunda belirlenen genç çiftçilerle hibe sözleşmeleri, Bakanlığın il ve ilçe müdürlüklerince imzalanacak ve projelerin uygulanmasına başlanacak.Domateste ihracat başladı

Evlerinde ipek böceği yetiştirerek 6 bin lira kazanacaklar

Kozabirlik Kooperatif Müdürü Hasan Ali Arar, ipek böceklerinin teslimi sırasında yaptığı konuşmada, üreticilere tohumu ücretsiz verdiklerini belirterek, “Üreticinin herhangi bir masrafı yok. Tek masrafı dut yaprağıdır. Bir kutudan 40 kilogram koza elde ediliyor. 80 metrekarelik bir oda yeterli. 3 kutu ipek böceğine bakarak, 120 kilogram koza elde ederek, 6 bin TL civarında gelir elde edebilir” dedi.İpek böceklerine evlerini kiraya verdiklerini söyleyen ev hanımlarından Hatice Bozkaya, “Tırtıldan kelebeğe ipek böceğinin öyküsüyle yola çıktık. İpek böceklerinin kozaya dönüşmesi ve ayrı ayrı beslenme yaşları bizleri çok etkiledi. Evimizde masrafsız, maliyetsiz olarak, bu işi yapabilecek olmamız bizi çok etkiledi. Sadece dut yapraklarıyla beslenen ipek böceklerini evimizde rahatlıkla büyütebileceğiz. Evimizi 45 günlüğüne ipek böceklerine kiraya verdik diyebiliriz. Zirai ilaçlamalar konusunda belediyemizden destek bekliyoruz. O da olursa bu işi büyütmeyi düşünüyoruz. Kahramanmaraş’ı da ipek böcekçiliği yetiştiriciliği sınıfına katmak istiyoruz” şeklinde konuştu.İpek böceği yetiştiriciliğinin maddi manevi kazanımlarının olduğuna dikkat çeken ev hanımı Gonca Yılıdır ise, “Biz çok heyecanlıyız aslında. Böyle bir projeye cesaret edeceğimiz hiç aklımıza gelmemişti ama başarabileceğimize inanıyoruz. Hem maddi hem manevi anlamda çok şey kazanacağız. Böceklerin bütün gelişme sürecini yakından takip edeceğiz, evimizde konuk edeceğiz. Tüm ev hanımlarına tavsiye ederim” diye konuştu.“Ev ekonomisine büyük katkı sağlayacak”Sadece dut yaprağı ile beslenen 20 bin ipek böceğinin iyi bakıldığında 40 günde, 40 kilogram koza üretebildiğini söyleyen proje öncüsü Kadriye Kaygaç, “Ev hanımı olup da ek gelir düşünen veya ipek böceğinin hayatını merak eden herkesi ipek böceği yetiştirmesini tavsiye ederim. İnternet üzerinden Koza Birliğe ulaşabilirler. İpek böceğinin hayatı 40 gün. Dünyanın en değerli kumaşı olan ipeğin hammaddesini üretiyorlar. Ördükleri kozaların mukavemet açısından çelikten dört kat daha kuvvetlidir. Çocuklarınızla, ailenizle yapabileceğiniz çok güzel bir iştir. Kahramanmaraş iklim olarak, dut ağacının fazlalığından olsun bu iş için mükemmel bir şehir. 100 yıl öncesinde Kahramanmaraş’ta yapıldığı biliniyor. Geleneksel ve akademik tekniği birleştirip farklı bir yol izleyeceğiz” dedi. Gulik otu geçim kaynağı olduPadişah sofralarının vazgeçilmezi gün sayıyorKilosu 90 liradan satılıyorKilosu 120 liradan satılan kuzu göbeği için ormana koştularKilosu 25 bin TL

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ