2,5 milyon Meksika vatandaşı ülkesine geri döndü

Meksika hükümeti, ABD’den sınır dışı edilen vatandaşlarına iş imkanı sağlayacaklarını açıkladı. İçişleri Bakanı Osorio Chong, eski ABD Başkanı Barack Obama’nın 8 yıllık yönetimi süresince ABD’de yasa dışı yollarla yaşayan 2,5 milyon Meksika vatandaşının ülkelerine geri gönderildiğini kaydetti.

2,5 milyon Meksika vatandaşı ülkesine geri döndü

Meksika hükümetinin, ABD’den sınır dışı edilen vatandaşlarına ülkelerinde iş imkanı sağlamak amacıyla özel bir kuruluşla anlaşma imzaladığı bildirildi.

Meksika İçişleri Bakanı Miguel Angel Osorio Chong, bünyesinde 22 şirket barındıran ASUME adlı kuruluşun ABD’den sınır dışı edilen Meksika vatandaşlarından 50 binine iş imkanı sağlayacağını belirtti.

Osorio Chong, hükümetin bu girişiminin amacının sınır dışı edilen kişilerin bilgi ve becerilerinden yararlanmak olduğunu söyledi.

ABD yönetiminin Meksika vatandaşlarına yönelik politikalarını kabul etmediklerinin altını çizen Osorio Chong, yine de ülkelerine dönen vatandaşlarına kapılarının açık olduğunu dile getirdi.

Geri gönderildiler

İçişleri Bakanı Osorio Chong, eski ABD Başkanı Barack Obama’nın 8 yıllık yönetimi süresince ABD’de yasa dışı yollarla yaşayan 2,5 milyon Meksika vatandaşının ülkelerine geri gönderildiğini kaydetti.

ABD Başkanı Donald Trump, görevi süresince daha sert göçmen politikaları uygulanacağını ifade etmişti.

ABD’de çoğu Meksikalı yaklaşık 11,2 milyon kaçak göçmenin yaşadığı biliniyor. ABD Başkanı Trump, 20 Ocak’ta göreve geldikten sadece 5 gün sonra “yasa dışı göçü önlemek” ve “sınır güvenliğini artırmak” için Meksika sınırına duvar örülmesini öngören kararnameyi imzalamıştı. Duvarın inşasıyla ilgili bütçenin öncelikle federal hükümet tarafından karşılanacağını söyleyen Trump, bu paranın Meksika hükümetinden tahsil edileceğini dile getirmiş, Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto ise duvar için ödeme yapmayacaklarını ifade etmişti.

Meksika ABD’deki vatandaşları için harekete geçti

ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkedeki kaçak göçmenleri sınır dışı etme, ülkenin sınırlarını güçlendirme ve ABD-Meksika sınırına duvar örme planlarının yıl içinde hayata geçmesi beklenirken Meksika, ABD’de sınır dışı edilme korkusu yaşayan vatandaşlarına yasal yardımları artırmaya başladı.Meksika’nın ABD’de bulunan 50 konsolosluğu, ABD Başkanı Donald Trump’ın politikalarından korkan Meksikalılara yardım etmek üzere kar amacı gütmeyen kuruluşlar ile avukatlar arasında ortaklık sağlamak için hukuki yardım merkezleri açtı.Meksika’nın Miami Başkonsolosu Jose Antonio Zabalgoitia, söz konusu yardım merkezlerinin, “Meksikalı göçmenlerin haklarının güvenilir savunucuları” haline geleceğini söyledi.Zabalgoitia, “Daha önce, halkımızın hukuki destek almasına gerek olmuyordu. Oysa şimdi vatandaşlarımızı, nihai bir sınır dışına karşı korumak zorundayız.” ifadesine yer verdi.ABD Başkanı Trump, 20 Ocak’ta göreve geldikten sadece 5 gün sonra, “yasa dışı göçü önlemek” ve “sınır güvenliğini artırmak” için Meksika sınırına duvar örülmesini öngören kararnameyi imzalamıştı. ABD’de göçmen avının maliyeti 1 trilyon doları geçecek Trump duvarın maliyetini Meksika vergisiyle karşılayacak

Meksika ve ABD arasında ipler geriliyor

Donald Trump yönetimi Salı günü ülkedeki neredeyse tüm belgesiz göçmenleri, kökenleri hangi ülke olursa olsun, Meksika’ya sınır dışı edecek yeni bir yönerge yayınlamıştı.BBC’de yer alana habere göre, Meksika Dışişleri Bakanı Luis Videgaray, ülkesinin böyle bir dayatmayı kabul etmeyeceğini açıkladı. İki ülke arasında gerginlik sürerken ABD yönetiminden üst düzey iki isim Meksika’yı ziyaret etmeyi planlıyor.ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve İç Güvenlik Bakanı John Kelly, Meksika’ya giderek yeni yönergenin uygulanması için Meksikalı yetkilileri ikna etmeye çalışacak.ABD’nin Meksika’yı yabancı göçmenleri kabul etmeye zorlayıp zorlayamayacağı tartışma konusu. Meksika Dışişleri Bakanı Videgaray “Bunu kabul etmeyeceğiz çünkü kabul etmek zorunda değiliz ve ülkemizin çıkarına uygun değil” dedi.”BM’yi göreve çağıracağız”Videgaray ayrıca ABD’nin Meksika vatandaşlarına yönelik uygulamaları konusunda da uyardı. Videgaray, “Meksika hükümeti vatandaşlarının yurtdışında maruz kaldıkları işlemlerin insan haklarına uygun olduğundan emin olmak için Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası örgütleri harekete geçirmekten çekinmeyecektir.” ifadelerini kullandı. Tillerson ve Kelly’nin bugün Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto ile çeşitli konuları görüşecekti. Fakat Videgaray, Trump’ın son kararından sonra yeni uygulamanın görüşmenin odak noktası olacağını söyledi.Öldürülen Meksikalı ABD yargısını karıştırdı

Öldürülen Meksikalı ABD yargısını karıştırdı

ABD’de Yüksek Mahkeme, Meksika sınırında vurulan gençle ilgili başvuruda ihtilafa düştü.Guardian gazetesinin haberine göre, Yüksek Mahkemenin liberal eğilimli 4 yargıcı ebeveynlere dava açma hakkının tanınması gerektiğini savunurken, Yargıç Anthony Kennedy’nin başını çektiği muhafazakar eğilimli 4 yargıç ise gencin, Meksika tarafında ölmesi sebebiyle davanın Meksika mahkemelerinde görülmesi gerektiğini yönünde görüş bildirdi.Liberal eğilimli yargıçlar olayın, her iki ülkenin ortak sorumluluk alanı olan sınır bölgesinde meydana gelmesi nedeniyle ebeveynlerin ABD’de dava açma hakkını desteklediklerini belirtti.Yüksek Mahkemenin yabancı ülke vatandaşlarının uluslararası ilişkileri ilgilendiren konularda sivil mahkemelerde dava açmasının sakıncalı olacağını vurgulayan Yargıç Kennedy, “Bu, Meksika ile ABD arasında siyasi erklerin tartışılarak çözüme kavuşturulması gereken bir konudur.” ifadelerini kullandı.ABD Başkanı Donald Trump’ın atadığı yeni yargıç Neil Gorsuch’un, Kongrenin onayını almasının ardından konunun yeniden tartışılabileceği belirtiliyor.Olay, 2010 yılında Teksas eyaletine bağlı El Paso kenti ile Meksika’nın Juarez şehri arasında sınır bölgesinde yaşanmıştı.Detayları kesin olarak bilinmemekle birlikte 15 yaşındaki Guereca’nın sınırdaki bir beton menfezden ABD tarafına geçerken, gümrük muhafızı Jesus Mesa Jr. tarafından vurularak öldürüldüğü belirtilmişti.Maktulün vurulduğu sırada sınırın Meksika tarafında olduğu ve ateşin ABD tarafından açıldığı kayıtlara geçmişti.Gencin ölümüne sebep olan gümrük muhafızı hakkında herhangi bir dava veya soruşturma açılmamıştı.Guereca’nın ailesi, oğullarının mağduriyetiyle ilgili daha önce ABD mahkemelerine başvurmuş, ancak mahkemeler yetkisizlik kararıyla davayı görmeyi reddetmişti. Bunun üzerine aile, konuyu Yüksek Mahkeme’ye taşımıştı.ABD Gümrük ve Sınır Koruma Ajansı, 2013 yılında yaptırdığı bağımsız soruşturmada, 2010-2012 arasında sınırda yaşanan 67 silahlı müdahalenin yeterince soruşturmamakla suçlanmış, sınır koruma muhafızlarının aşırı güç kullanımı eleştirilmişti.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ