‘2017 yılını atılım yılı olarak ilan ettik’

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Dünya dış ticaretinden aldığımız payı yüzde 9’lara çıkardık. İhracatçılar olarak 2017 yılını atılım yılı olarak ilan ettik” dedi. Platin Dergisi, Ipsos ile birlikte uluslararası ticarette Türkiye’ye en çok katkı sağlayan 100 firmaya ödül verdi.

‘2017 yılını atılım yılı olarak ilan ettik’

Türk Telekom ana sponsorluğunda DEİK ve Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın katkılarıyla Türkiye’nin 100 şirketini açıkladığı gecede konuşan Büyükekşi, 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak, dünya dış ticaretinden yüzde 1,5 pay alabilmek için marka yaratmak gerektiğini söyledi.

Büyükekşi, “Marka ile ilgili uluslararası 10 markaya sahip olmamız lazım. Biz bu strateji çalışmasını yaparken, dünyada bizi temsil edebilecek markaların mağaza açmasını hedeflemiştik. 2023 yılına 20 bin mağaza hedefi koymuştuk” diye konuştu.

2016 yılının ihracat açısından zor bir yıl olduğunu belirten Büyükekşi, “Türkiye’nin ihracatında hemen hemen bir düşüş söz konusu olmadı. Rusya’dan, Çin’den, İngiltere’den baktığımızda birçok ülkenin ihracatı düştü ve uluslararası dış ticaret rakamları yaklaşık 16,5 trilyon dolardan 16 trilyon dolara geriledi” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin dünya dış ticaretinden aldığı payı yüzde 9’lara çıkardıklarını belirten Büyükekşi, “İhracatçılar olarak, 2017 yılını atılım yılı olarak ilan ettik” açıklamasında bulundu.
Ocak ayında Türkiye’nin ihracatında yüzde 18 artış gösterdiğini belirten Büyükekşi sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geçen yıl yaşanan hain darbe girişimine ve Türkiye’nin geçirmiş olduğu problemlere rağmen biz algı operasyonunu tersine döndürmek için Ekonomi Bakanlığımızla yaklaşık 15 ülkeye ziyaret gerçekleştirdik. Bakanlarımız, gazeteciler ve iş adamları ülke ülke dolaştık ve ekonomimizin sağlam olduğu mesajını verdik. Türkiye’deki yaklaşık 17 büyük şirketin yabancı üst yöneticileri ile reklam filmi çekimi gerçekleştirdik. TOBB, TİM ve Ekonomi Bakanlığı bir bütçe oluşturdu. 23 milyon dolarlık bir bütçe ile inşallah mart ayında ilk olarak Avrupa’da, Orta Doğu’da ve ABD’de, 7 ülkede Türkiye’nin tanıtımını gerçekleştirmek için yola çıktık.”

“Türkiye’ye yaptığımız yatırım miktarı 26 milyar lira”

Türk Telekom Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Hakan Dursun ise “Global 100 adı altında değerli bir çalışmaya imza atıldı. Bilgi ve iletişim sektörü bu 20 sektör arasında biraz daha farklı bir yere sahip.” dedi.

Bilgi ve iletişim sektörünün ekonomik kalkınma anlamında ülkelerin gelişiminde çok hayati bir rol oynadığını belirten Dursun, sözlerini şöyle tamamladı:

“Hükümetimizin 2023 programı çerçevesinde ortaya koyduğu ekonomik büyüme ve refahı arttırma anlamında daha fazla bilgi, daha fazla teknoloji ilkelerini kendimize ilke ediniyoruz. Türk Telekom, bilgi ve iletişim sektöründe ülkemizin dijital dönüşümüne liderlik eden şirket. Altyapımızla ve 33 bin çalışanımızla 176 yıldır Türkiye’nin hizmetinde olmaktan gurur duyuyoruz. 2005 yılından bu yana hizmetlerimizi devam ettirmek için, ülkemize yaptığımız yatırım miktarı 26 milyar lira. Bütün bu yatırımlarımızla Türkiye’nin 81 ilini 228 bin kilometrelik fiber ağı ile birbirine bağlıyoruz. Bu sayede ülkemizin her bireyine her bir hanesine ve her bir şirketine ürünlerimizi yüksek kalitede ulaştırma imkanı buluyoruz. Türk Telekom International aracılığıyla ülkemizin sınırları ötesinde 27 ülkede 40 bin kilometre fiber optik altyapı inşa ettik. Türkiye, dijital olarak bölgesine liderlik eden ülke.”

İhracatçının 75 milyon lirası cebinde kalacak

Arslan yaptığı açıklamada, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından yapılan yeni bir düzenlemeyle Denizde Can Emniyeti Uluslararası Sözleşmesi (SOLAS) gereğince, 1 Temmuz 2016’dan itibaren gemilere yüklenecek dolu konteynerlerin brüt ağırlıklarının yükleten tarafından tespit edilerek doğrulanmasının zorunlu hale geldiğini ifade etti.Bu kapsamda “Denizyoluyla Taşınacak Dolu Konteynerlerin Brüt Ağırlıklarının Tespiti ve Bildirimi Hakkında Yönerge” hazırlayarak 1 Temmuz 2016’da yayımladıklarını anımsatan Arslan, liman işleticileri tarafından gerçekleştirilen tartım hizmetinde, farklı limanlarda farklı ücret kalemlerinin uygulanmakta olduğu ve yükleyicilerden yüksek ücret talep edildiği, kıyı tesislerinin faturalandırdığı ücrete hat operatörleri tarafında ilave ücret eklenerek ihracatçıya yansıtıldığı yönünde şikayetler aldıklarını söyledi.Söz konusu uygulamaların ihracatçılar için ciddi maliyet getirdiğine dikkati çeken Arslan, “30 dolardan başlayıp 150 dolara kadar farklı uygulamalar sektörün sıkıntısıydı. Bu nedenle yeni bir genelge yayınladık. Limanlarda tartı ve tolerans doğrulama ücreti adı altında alınan ücret, 60 liranın üstüne çıkamayacak. Dileyen bu tutarın altında bir uygulama yapabilecek. Maliyetleri düşüren yeni düzenleme ile ihracatçılarımıza yıllık yaklaşık 75 milyon lira destek sağlanmış olacak.” değerlendirmesinde bulundu.”Kamuya yılda 4,5 milyon lira gelir sağlanacak”Arslan, düzenlemeyle tartım operatörlerinin yetkilendirilerek kayıt altına alınmış olacağını ve bu sayede artık Türkiye limanlarından doğrulanmış brüt ağırlık ölçümlendirmesine tabi tutulmuş konteyner sayılarının idare tarafından net olarak bilineceğini dile getirdi.Yetki verilen tartı operatörlerinin alacağı maksimum 60 liranın yüzde 3’ünün kamuya aktarılacağını belirten Arslan, bu sayede kamuya her yıl 4,5 milyon lira gelir sağlanacağını kaydetti.Bakan Arslan, yetkili operatörlerin sistemlerine erişim sağlanacağına dikkati çekerek şöyle devam etti:”Böylece, denetimler sürdürülebilir hale gelecek ve doğru istatistiki bilgiler elde edilecek. Konteyner hareketlerinden dolayı limandaki sıkışıklık ve ihracatçıya mükerrer tartımdan doğan zaman ve ücret kaybının önüne geçilecek. Ülkemiz genelinde limanlarda veya liman bölgelerinde yetkilendirilmiş tartı operatörleri sayesinde doğrulanmış brüt ağırlık işleminin ülkemizde de AB standartlarına getirilerek hem doğru hem de kayıt altında yapılır hale getirilecek.”Oğlu için yaptığı model uçakları şimdi yurt dışına satıyor Umre için gittiği Arabistan’a zeytinyağı ihracat ediyor 1.7 milyar liralık ilaç yerli üretilecek

4,5 milyarlık yatırım atağı

Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul, geçen yıl yaptıkları 4,1 milyar liralık yatırım tutarını bu yıl 4,5 milyar liraya çıkarmayı hedeflediklerini belirterek, 4,5 milyar liralık yatırım rakamının, 3,5 milyar lirasının üretim kapasitesini artırmaya yönelik olacağını söyledi. Kurtul, 2017’de ciro olarak çift haneli bir büyüme hedeflediklerinin altını çizdi. Holding’in 2016 yılı finansal sonuçları ile 2017 yılı hedeflerinin paylaşıldığı “Sabancı Holding Yıllık Paylaşım Toplantısı” Sabancı Center’da gerçekleşti. Toplantıda Türkiye ekonomisini de değerlendiren Kurtul, “İç talep, kamu yatırımları, kısmen tüketim, ihracattaki ve turizmdeki artışla 2017’deki büyüme beklentimiz yüzde 3,5. Tüketici kredilerindeki ivmelenme özel tüketime katkı vermeye devam edecek” dedi. Döviz kuru piyasasında daha istikrarlı 2017 beklentileri olduğunu kaydeden Kurtul, “Beklentimiz, ülkemiz açısından 2017’nin 2016’ya göre hem kur istikrarı hem ekonomik büyüme hem işsizliğin azalması konusunda daha iyi olacağı yönünde” ifadesini kullandı. NET KAR %19 ARTTIZafer Kurtul, şirketin 2016 yılına ilişkin şunları söyledi: “İlk olarak portföyün kırılımını yaptık. Bu kırılım 2016 yılı kombine ciro dağılımı banka hariç olarak yapıldı. Gördüğünüz gibi enerji portföyün yüzde 40’ını temsil ediyor. Sanayi yüzde 25’ini temsil ediyor. Perakende yüzde 24, sigorta da yüzde 7’sini temsil ediyor. Bu söylediğim gibi kombine ciro kırılımıdır. 2016 yılında kombine net satışlarımız yüzde 12 arttı ve 53,6 milyar TL’ye ulaştık. Kombine EBİTDA rakamımız da yüzde 25 artarak toplam 11,2 milyar TL’ye ulaştık. Konsolide net karımız da yüzde 19 artarak 2,7 milyar TL olarak gerçekleşti.”ÖZKAYNAKLAR 23 MİLYAR TLSabancı Holding ana ortaklık özkaynaklarının çok güçlü bir mali yapıya işaret ettiğini ifade eden Kurtul, özkaynaklarının geçen yıl 2 milyar lira yükselerek 23 milyar liraya ulaştığını aktardı. Akbank’ın aktiflerinin de yüzde 17 artışla 294 milyar lirayı aştığını bildiren Kurtul, ticari kredilerde toplam portföyünün 321 bin şirkete ulaştığı bilgisini verdi.Yeni CEO ile hedef enerjiSabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Kurtul’un, 30 Mart 2017 itibarıyla görevinde ayrılarak yerine Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Mehmet Göçmen’in atandığını hatırlattı. Göçmen’in 14 yıldır gruplarında olduğunu dile getiren Sabancı, Göçmen’in son 3 yıldır enerji grubunun başkanı olduğunu söyledi. Sabancı, enerji sektöründe Sabancı topluluğu olarak son 10 yılda bir lider oluşturduklarını kaydederek, Göçmen’in son 3 yılda Enerjisa’nın büyümesinde çok önemli katkıları olduğunu söyledi.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ