190 yıl sonra köklü değişim

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, TSK’da yaşanan değişimin çok yapısal bir dönüşüm olduğunu söyledi. Işık, “Yeniçeri Ocağı kapandıktan sonraki en büyük dönüşümü 190 yıl sonra hayata geçirdik” dedi.

190 yıl sonra köklü değişim

15 Temmuz darbe girişiminden sonra Türk Silahlı Kuvvetlerinde yaşanan değişimi, 1826’da Yeniçeri Ocağı’nın kaldırılmasından sonraki en büyük dönüşüm olduğunu belirten Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Vaka-i Hayriye olarak nitelendirdiği 190 yıl önceki adımı hatırlattı. Işık, TSK’nın üzerindeki gereksiz yüklerden kurtarıldığını, asli işine zaman ve enerji harcamasının sağlandığına dikkat çekti. Işık’ın tespitleri, AK Parti’nin yayın organı Türkiye Bülteni’nde yer aldı.

EN BÜYÜK DÖNÜŞÜM

“15 Temmuz’dan bugüne kadar yaptığımız aslında çok yapısal bir dönüşüm” diyen Işık, “Türkiye, 1826’daki Yeniçeri Ocağı kapandıktan sonraki en büyük dönüşümünü 190 yıl sonra hayata geçirdi. Burada çok temel noktalar var. Bunlardan birincisi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin üzerindeki gereksiz yüklerden kurtarılması. Hiçbir demokratik ülkede silahlı kuvvetlerin üzerinde olmaması gereken yükler maalesef Türkiye’de TSK’nın üzerine yüklenmiş. Bu gereksiz yüklerden dolayı TSK’nın asıl işine yeteri kadar zaman ayırmasının mümkün olmadığını gördük. TSK harekata odaklanan, asli işine daha fazla zaman ve enerji harcayan bir konuma geldi. Bu TSK açısından da çok önemli bir kazançtır” değerlendirmesini yaptı.

DENETİM ARTTIRILDI

Işık, değişimin ikinci ayağını da şöyle özetledi: “TSK’nın üzerindeki demokratik denetim arttırıldı. Bütün demokratik ülkelerde silahlı kuvvetlerin üzerinde millet iradesinin bir denetimi vardır. Bir başka nokta ise, demokratik ülkelerde silahlı gücün tek merkezde toplanmaması ve gücün dengelenmesidir. TSK’da gücü dengeleyecek birtakım adımlar atıldı. Son olarak da, asker ve sivilin birlikte çalışmasını sağlayacak yeni bir ortam ve konsept oluşturuldu.” Milli Savunma Bakanlığı’ndaki sivil dönüşüme vurgu yapan Işık, “15 Temmuz’dan önce idari kadroda neredeyse hiç sivil yokken, şimdi idari kadroda yaklaşık yüzde 60 sivil, yüzde 40 asker oranına geldik. Askerle sivilin birlikte çalışmasını çok önemsiyoruz. Bunlar, Türkiye’nin 190 yıl sonra yaptığı en kritik yapısal dönüşümlerdir” dedi.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ