“15 Temmuz Şanlı Direniş” albümü dinleyiciyle buluştu

Sanatçı Asaf Ekin’in 15 Temmuz kanlı darbe girişimine tepki amacıyla söylediği şarkıların yer aldığı “15 Temmuz Şanlı Direniş” albümü müzikseverlerle buluştu.

“15 Temmuz Şanlı Direniş” albümü dinleyiciyle buluştu

Anadolu Rock müziği türünde eserlere imza atan ve yorumlayan Asaf Ekin,”15 Temmuz gecesi Adana’daydım. Darbe olduğunu eşimden öğrendim. Şok geçirdim çünkü ortada darbe oluşturacak hiçbir neden yoktu. Ne siyasi ne ekonomik kriz ne de kaos. Televizyonu açınca hayretler içerisinde kaldım. Gerçekti. Ama insanların sokakta olduğunu görünce bir nebze de olsun rahatladım. Bu destansı direnişi bir şeye dönüştürmem gerektiği düşüncesi ise sonra ortaya çıktı.” dedi.

Asaf Ekin, albümdeki 11 parçanın 10’un sözlerinin kendisine ait olduğunu belirterek, “Bütün besteler de bana ait. Bu albüm, yaptığımız araştırmalara göre dünya üzerinde darbe karşıtı yapılan tek solo albüm. Güney Amerika’da veya Arap ülkelerinde birçok kez darbe olmuş ama bu şekilde bir albüm yapılmamış.” diye konuştu.

“Sanat dünyası sessizliğini bozmalı”

Her çağın, sanatçısına yüklediği bir anlam olduğunu kaydeden Ekin, Türkiye’nin de tarihinde darbeler ve muhtıralar olmasına rağmen buna sanatsal bir tepkinin olmadığını ifade ederek, roman, şiir veya müzikte darbelere karşı bir tepki geliştirilemediğini, bu toprakların kültürüyle büyümüş sanatçıların duyarlı olması gerektiğini dile getirdi.

Ekin, sanat dünyasının darbelere karşı sessizliğini bozması gerektiğini savunarak, şu bilgileri verdi:

“Bu albümde, insanların özgürlüklerini ellerinden almaya ve zorla bir yerlere sürüklemeye çalışanlara karşı sanatsal tepkimizi gösterebileceğimizi gösterdik. Albümde temel aldığım şey, o gece insanların yaşadıkları aslında. İnsanların kurşunlara karşı göğüslerini germeleri, tanklara karşı durmaları. Ömer Halisdemir mesela, çocukları olmasına rağmen komutanından aldığı emri tereddütsüz uyguladı. Bu vatan uğruna, hiçbir şeyi düşünmeden kendini feda edebildi. Ömer Halisdemir’e ithaf edilmiş bir parça da var albümde.”

“Darbeci askerlere kafa tutan kadınlar, beni derinden etkiledi”

Albümde darbeye karşı duran kadınların cesaretini de anlatmaya çalıştığını söyleyen Ekin, şehit edilen ve tankların karşısına çıkarak darbeci askerlere kafa tutan kadınların görüntülerinin kendisini derinden etkilediğini vurguladı.

Sanatçı Ekin, Anadolu kültürüyle beslenen ve vatanına sahip çıkmak için kendilerini feda eden insanların ruhunu albümde anlatmaya çalıştığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“Ben sanatçıların darbeye gereken resti gösterdiklerini düşünmüyorum. Bunu düşünmek için ortaya konulanlara bakmamız gerekiyor. Meydanlarda görüntü vermekle yetmiyor. Asıl ondan sonra ne yaptık? Bu ülkede insanların darbelere karşı refleks gösterebilmeleri için sanatsal faaliyetler yapılması gerekiyor. İnsanlar her şeyi söyleyebilir ama asıl samimiyet bunu bir şeye dönüştürmektir.”

Darbe girişiminin kahramanlarına şarkı yazdı

Türk halkının 15 Temmuz’da sergilediği duruşun, “Çanakkale ruhu” olduğunu sözlerine ekleyen Ekin, “Cumhurbaşkanımız çağrı yapmadan önce insanlar sokaktaydı. Bu vatan sahipsiz değil. Bu insanlar teslim olmayacak ve direnecekti. Bu albümde, vatan, şehit ve toprak kültürünü biraz daha ön plana çıkarmak istiyorum. Umuyorum ki albüm, gençlerin özgürlük duygularını daha da kabartır.” değerlendirmesinde bulundu.

Asaf Ekin, albümdeki “Bir Baba Bir Oğul” parçasını Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyib için yazdığını aktararak, “Diren Aslanım”ı Ömer Halisdemir için, “Reis” şarkısını ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için yazıp yorumladığını ifade etti.

Mısırlı Prodüksiyon’dan çıkan ve aranjörlüğünü İsmail Ergenler’in yaptığı albümde, sözleri Cahit Zarifoğlu’na ait olan “Yedi Güzel Adam”ın yanı sıra “Allah Allah Dedik”, “Bir Baba Bir Oğul”, “Diren Aslanım”, “Düşmana Geçit Yok”, “Gerçek Kadınlarımız”, “Direndik Korkmadık”, “Gel Direnelim Arkadaş”, “Reis”, “Bu Kutsal Vatan İçin” ve “Bu Vatan Bizimdir” parçaları ile iki de enstrümantal eser yer alıyor.

Albümdeki “Bu Vatan Bizimdir” parçasına klip yapılırken, şarkının sözleri İngilizce alt yazıyla sunuldu.

02:39 dk6 Ocak 2017Internet Haber Merkezi / IHA15 Temmuz darbe girişimi tiyatro sahnesinde canlandırıldı

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensuplarının 15 Temmuz’da gerçekleştirdiği darbe girişimi sırasında yaşananlar “15 Temmuz Karanlığa Karşı Direniş” adlı oyunda tiyatro perdesine aktarıldı. Müstakil Sahne Sanatları ve Eğitimi Derneği’nin girişimleriyle sahnelenen tiyatro gösterisinde Fetullahçı Terör Örgütü mensuplarının 15 Temmuz’da gerçekleştirdiği darbe girişimi sırasında yaşananlar, tiyatro perdesine aktarıldı. Şehit Ömer Halisdemir Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde sahnelenen “15 Temmuz Karanlığa Karşı Direniş” adlı oyunla, darbe girişimi sırasında yaşanan olaylar, gösterdikleri direnç, Şehit Ömer Halisdemir’in girişimi önlemek için ölüme yürümesi gibi olaylar perdeye aktarıldı. Sahnelenen oyunu izleyen davetliler, bazı sahnelerde gözyaşlarına hakim olamadı.

15 Temmuz film olacak

Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimine karşı Taksim Meydanı’nda, “demokrasi nöbeti” tutanlar arasında yönetmenler Mesut Uçakan ve İsmail Güneş de bulunuyor.Darbe kalkışması nedeniyle toplumun birçok kesiminden isim meydanlarda nöbet tutuyor, Taksim Meydanı’nda nöbet tutan yönetmenler İsmail Güneş ve Mesut Uçakan darbe girişimi hakkında konuştu.İsmail Güneş, darbelerle ilgili “Gülün Bittiği Yer” adında filmi olduğunu, kendisinin de darbe zamanlarında doğduğunu söyledi.Güneş, zorla gelmiş her darbe teşebbüsüne “ama”sız karşı durulması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:”Ama’ demek çok aşağılıkça, çok edepsizce bir şey. ‘Bu bir oyundur, senaryodur’ diye yazdıklarında ben de onlara dedim ki, ‘Ben 30 yıldır yönetmenlik yapıyorum. Benim gördüklerim ne oyuna benziyor, ne tiyatroya benziyor ne de senaryoya benziyor.’ Bana, ‘kafanı keseceğiz, seni piyasadan sileceğiz’ diye mesaj attılar, kimini tanıyorum, kimini tanımıyorum. Darbeyi birinci elden hissedenler sanatçılardır. Bir sanatçı darbeye karşı çıkmıyorsa onda bir sorun vardır. Darbe geldiğinde önce fikri, düşünceyi yok eder, bir robot insan arzu eder. Sanatçının birinci şıkkıdır darbeye karşı olmak. Eğer bir sanatçı darbeye karşı çıkmıyorsa ahlaksızdır, çünkü sanat, ahlakla yapılan bir iştir.””Darbe kalkışmasını planlayanların asıl korkması gereken millettir”Son olarak TRT’de yayınlanan Sevda Kuşun Kanadında dizisinin yapımcılığını üstlenen yönetmen Mesut Uçakan ise sadece Türkiye’yi değil, tüm dünyayı şaşırtacak bir durumla karşı karşıya olunduğunu belirtti.Uçakan, “Bir kez daha içimizdeki hainleri kullanan dış mihraklar bir kalkışmaya girişti. Buna şaşılacak şekilde halk karşı koydu. Bu halk artık bilinçlendi, bu halk teknolojiden de yararlanarak kendi organize olabiliyor. ‘Bu halk ciddi manada içten çürüdü, yozlaştı’ denilirken böyle olmadığı büyük bir vatan aşkı, temelde Allah aşkı içerisinde olduğu, şehitlik aşkı içerisinde olduğu bu vesileyle görülmüş oldu.” diye konuştu.Milleti “sürü” olarak görenlerin, artık bu milleti hesaba katarak adım atmaları gerektiğini vurgulayan Uçakan, sözlerini şöyle tamamladı:”Bu darbe kalkışmasını planlayanların asıl korkması gereken millettir. Bu darbe kalkışmasına tiyatro, senaryo diyenler de bu işi maniple etmek isteyenlerdir. Halka ateş eden, halkı bombalayan bir zihniyetten çıkar ancak bu senaryo, tiyatro sözleri. Sayın Cumhurbaşkanımızı kastederek bu yorumu yapanlar bilmeli ki, onu bütün millet tanıyor, ondaki merhameti biliyor, ona güveniyor ve ondan dolayı zaten sokaklara dökülüyor. Sokaklara dökülen sadece AK Partililer değil, herkes var. Bu halkın kahramanlığı, asırlar boyu görülmemiş olaylardan biridir. Bu olay, bütün dünyaya örnek olacaktır. Bu destansı duruş sinemaya güzel bir şekilde aktarılacaktır ve aktarılması da lazım. Çekilecek filmler halktaki bilinçlenmeyi çok daha büyütecektir.”

Darbe girişimi tiyatroda

Diyarbakır’da Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimi vahşeti, tiyatrooyununa uyarlandı.AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığına bağlı AK Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi, 15 Temmuz’da FETÖ’nün darbe girişiminde yaşanan acılara ve kahramanlıklara dikkat çekmek için tiyatro oyunu sahnelemeye karar verdi. Merkez tarafından üniversite ve lise öğrencileri ile öğretmenlerden oluşan 52 kişilik kadro hazırlandı. Aralarında profesyonel sanatçıların ve ilk defa sahneye çıkan amatör oyunculardan oluşan ekip, oyunu da birlikte yazdı.Ekip, “Bir ölür bin diriliriz-Melek şehitler ölmez” adlı tiyatro oyununu sahnelemek için bir hafta boyunca çalıştı.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seslendirdiği şiirlerin de yer aldığı oyun, Kayapınar ilçesindeki Park Orman’da demokrasi nöbeti tutan vatandaşlar için sahnelendi. Oyunda, özellikle ellerinde silah bulunan darbeci askerlerin, sivil vatandaşları temsil eden melekleri ateş ederek şehit etmesi bölümü izleyenleri duygulandırdı.Drama eğitmeni Miraç Can Ergenekon, oyun ile aslında asker, polis ve milletin bir olduğunu, darbe girişiminde bulunanların üniformalı terörist olduğunu ifade edebilmek için oyunu sahnelediklerini söyledi.Oyunda şehitlerin melek olarak halka yardım ettiğini ve halkın bu sayede darbecileri mağlup ettiğini anlattıklarını belirten Ergenekon, şöyle devam etti:”Kültür ve sanatla halk daha çok bütünleşiyor. Başkomutanımızın emriyle halkımız sokağa çıktı. Bunu halkın ruhuna işlemek için sahnede belirginleştireceğiz. Seyirciye kendilerini izleteceğiz. Oyunculardan tek isteğimiz bu işi gönüllü yapmalarıydı. İş, kalben yapıldığında ortaya çok güzel şeyler çıkıyor. Hikayeyi oyuncularla paylaştık, onlar da doğaçlama ve yaratıcılıklarını kullanarak oyunu çıkardılar.”Oyunculardan Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 3. sınıf öğrencisi Darıstan Pervane de darbe gecesi yaşanan acılar ve halkın kahramanlığını göstermek için oyunu sahnelediklerini belirtti.”Oyunu hissederek oynadık”İlk defa bir tiyatro oyunda yer aldığını belirten Pervane, darbe girişimi gecesi milletin yaşadıklarını sahnelerken duygulandığı kaydetti. Darbe girişimi gecesi halkın adeta destan yazdığını ifade eden Pervane, tank ve uçaklara milletin vatan sevgisiyle karşı koyduğunu dile getirdi.Darbecilere karşı halkın verdiği direnişi anlatmak için sanatın daha etkileyici olduğunu aktaran Pervane, şöyle konuştu:”Bu oyunla halkın durdurduğu darbeyi kültür ve sanata uyarladık. Darbe girişiminin halka yansımalarını ele aldık. Göstermeye çalıştığımız, halkın kendi içinde yaşadığı olaylardı ve gerçeğe dayanıyordu. Oyuna emeğimizi ve kalbimizi koyduk. Oyunda çoğu izleyicilerin ağladığını gördük. Oyunu hissederek oynadık.”Dicle Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Türk Halk Oyunları Bölümü 3. öğrencisi Sevcan Bozan ise FETÖ’nün darbe girişimi tepkilerini sanatla göstermek için oyunda yer aldığını aktardı.Darbe girişiminde bulunanların insanları ahlak olarak geriye götürmeyi amaçladığını kaydeden Bozan, FETÖ’nün sanatı da hedef aldığını anlattı.Darbe girişiminde yaşananları sahnelerken zorlandığını ifade eden Bozan, “Darbe girişimini göstermek oyunla dahi olsa çok güç oldu. Kim bilir insanlar o gece ne kötü anlar yaşadı. Darbe girişimi gecesinde çok üzücü olaylar yaşandı. Darbe girişimini vicdana dokunan bir şekilde anlatmaya çalışıyoruz.” dedi.İzleyiciler oyunu izlerken duygulandıİzleyicilerden Ayşe Engin, oyunu izlerken darbe girişimi gecesi yaşanan trajediyi tekrar yaşadığını ifade etti.Oyunun anlamlı olduğuna dikkat çeken Engin, “Oyunda, şehit olan ve tekrar dirilen meleklere, darbeci askerlerin teslim olması bizi duygulandırdı. Darbe girişiminin başarısız sonuçlanması, Türkiye milletinin yürekli olduğunu dünyaya gösterdi.” ifadelerini kullandı.Süleyman Pıçak (22), darbeleri hiç görmediği ve cuntacıların darbe girişimine ilk kez 15 Temmuz’da tanık olduğunu söyledi.Darbenin korkunç bir yüzü olduğunu ve oyuncuların bunu iyi yansıttığını ifade eden Pıçak, “O gece çok ağladım. Cumhurbaşkanı ve hükümet için çok dua ettim. Rabbim bir daha bize darbe acısını göstermesin.” dedi.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ