Zindan Kapı gün yüzüne çıkıyor

Bursa kent surlarının en önemli kapılarından olan Zindan Kapı’nın, Büyükşehir Belediyesince gerçekleştirilen restorasyonunda sona yaklaşıldı.

Zindan Kapı gün yüzüne çıkıyor

Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi.

Altepe, burada yaptığı açıklamada, restorasyonunun ardından Zindan Kapı’nın orijinal haline kavuşacağını, Bursa’da tüm tarihi dönemlerin izlerinin ortaya çıkarıldığını belirtti.

Bursa’da yapılan çalışmalarla sadece Cumhuriyet’in ilk dönemi ve Osmanlı dönemi değil Bitinya döneminin surları ve diğer eserlerin birer birer ayağa kalktığını anlatan Altepe, şunları kaydetti:

“Yaklaşık 2 bin 500 yıla dayanan tarihiyle Bitinya dönemi surlarının bulunduğu bölge Bursa’nın da ilk yerleşim bölgesi. Orhan Gazi’nin Bursa’yı fethettiği sur içi bölgesindeki surların yeni baştan yapılması ve tarihi izlerin oluşturulması konusunda Büyükşehir Belediyesi olarak çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Yaklaşık 4 bin metreyi bulan, şehri çevreleyen surlar ve kapılarımız burada. İlk olarak Saltanat Kapı’dan ana hisar kapımızdan çalışmalarımızı başlatmıştık. Sonra Fetih Kapı, Yerkapı, ardından Tahtakale, Yokuş Cadde Kapısı ve Kaplıca Kapı ile birlikte şimdi de Zindan Kapı’da çalışmalarımız sürüyor.”

“2 bin 500 yıl önceki orijinalliğine kavuşacak”

Altepe, Zindan Kapı surlarında rekonstrüksiyonun başladığını hatırlatarak, şöyle devam etti:

“Temizlenen alanlarla Zindan Kapı’nın hem güneye hem de batıya bakan sur duvarları, kuleleri, burçları ve zindanları ortaya çıkarıldı. Şehir için özellikli bir köşe. Yaklaşık 3 metreye yakın çaplarda tünel ve özel kapıların bulunduğu, giriş çıkışların olduğu bölge kazılarla ortaya çıkarıldı. Yapılan bu restorasyonla tarihin izleri en güzel şekilde yaşatılmış olacak. Zindan Kapı’da artık kaplama çalışmaları sürüyor. Bugüne kadar harabe ve binaların arasında kaybolmuş gibi gözüken bu surlar, kısa zaman sonra pırıl pırıl parlayacak ve yaklaşık 2 bin 500 yıl önceki orijinalliğine, güzelliğine kavuşmuş olacak.”

Altepe, Zindan Kapı’da yapılan ve artık son aşamaya gelen çalışmaların Alacahırka ve çevre mahalleler başta olmak üzere Bursa’ya değer katacağını sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Sultan 2. Osman tablosunun gösterime açılışına katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Topkapı Sarayı Müzesi ziyaretinde “Genç Osman” olarak da bilinen Sultan 2. Osman’ın 26 Şubat 1618’de tahta çıkış törenini resmeden Cülus-ı Hümayun Tablosu’nun, daimi teşhir salonlarından “Padişah Portreleri Seksiyonu”nda sergilenmeye başlaması törenine katıldı.Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geçen yıl Londra’daki Sotheby’s Müzayede Evi’nde yapılan “İslam Dünyası Sanatı” açık artırmasında en yüksek fiyat olan 430 bin sterline (2 milyon 250 bin 511 lira) satın alınan tablo, Sultan 2. Osman’ın bir başka tablosunun yanında ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.Tablo hakkındaYağlıboya tablo, 2. Osman’ın tahta çıktığı dönemde İstanbul’da bulunan ve cülus törenini izlemesine izin verilen Avusturya İmparatorluğu’nun büyükelçisi Baron Hans Mollard von Reinek’in maiyetindeki ismi bilinmeyen bir ressam tarafından yapıldı. Törende büyükelçi ile hazır bulunan ressam, cülus merasimini 127X107,5 santimetre ebadındaki tablosuna aynen yansıttı.Özellikle protokol tarihi bakımından büyük önem taşıyan, dünyada tek olma özelliğine sahip tablo, Avrupalılar tarafından nadiren şahit olunan, Osmanlı Cülus Merasimi gibi önemli bir tarihi olayın görüntüsünü günümüze aktarıyor. Tablo, Osmanlı saltanat törenlerinin bilinen en eski tasvirlerinden biri olarak kabul ediliyor.Metro inşaatından Roma döneminden kalma eserler çıktı

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ