Zift ve tozu sanata dönüştürdü

İMKB Bingöl Anadolu Lisesinde Görsel Sanatlar Öğretmeni Hakan Saçma, yol yapımında kullanılan zift, mermer tozu ve tutkal ile tuval üzerine hat sanatını icra ederek, tablolarını etkileyici hale getiriyor.

Zift ve tozu sanata dönüştürdü

Bingöl’de bir öğretmen zift ve mermer tozuyla iki boyutlu eserler üreterek sanata dönüştürüyor.
İMKB Bingöl Anadolu Lisesinde Görsel Sanatlar Öğretmeni Hakan Saçma (35), yol yapımında kullanılan zift, mermer tozu ve tutkal ile tuval üzerine hat sanatını icra ederek, tablolarını etkileyici hale getiriyor.

Çirkin olan ziftle, güzel olan bir şeyi anlatmak


5 ayda 50’si ziftle olmak üzere 130 eser ürettiklerini belirten öğretmen Hakan Saçma, “Bu çalışmamız Bingöl’de ilk defa yapılıyor. Zift ve mermer tozu kullanarak hat sanatı icra ettik. 5 aylık süreçte 50’si zift, mermer tozu ve tutkalla yapılmak suretiyle toplamda 130 eser çalışması hazırladık. 50 çalışmamızda boya olarak zifti kullandık. Zift çalışmasını tuval üzerine rölyef mantığıyla yaptık ve hat sanatını farklı bir boyuta taşıdık. Bu çalışmamızın felsefesi de çirkin olan ziftle, güzel olan bir şeyi anlatmaktır” dedi.

”Sanata olan bakış acımız değişti”

Yapılan eserlerin geçtiğimiz günlerde sergilendiğini kaydeden Saçma, ilginin yoğun olduğu sergiyi 5 aylık süreçte öğrencileriyle birlikte hazırladığını kaydetti.
11. sınıf öğrencilerinden Sezer Yalçın ise, “9. Sınıftayken yağlı boya ile farklı çalışmalar yaptık. Bu sene Hakan hocamızın okulumuza atanmasıyla birlikte yeni çalışmalara başladık. Bu çalışmalar bizim açımızdan çok iyi oldu, sanata olan bakış acımız değişti. Böylesi çalışmalar yaptığımız için çok mutluyum. Çalışmalarımızda zift, mermer tuzu ve tutkal kullandık. Bu çalışmalarla güzel sanatlar öğrenmiş olduk” diye konuştu.
Öğrencilerden Özcan Taşer de, “Bu sene yeni atanan öğretmenimizle birlikte 5 ayda yaptığımız sanat eserlerini sergiledik. Bu çalışmalar aynı zamanda Bingöl’de ilk kez yapıldı. Çalışmalarımız zift, tutkal ve mermer tozundan yapıldı. Böylesi eserleri icra etme becerisini bizlere kazandıran hocamıza teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Anadolu’nun ruhunu tuvale taşıyan ressam

Suların ressamı olarak anılan Ahmet Yakupoğlu’nun eserleri Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın Kültür Yayınları öncülüğünde hazırlanan çalışmada bir araya geldi. Hoca Ali Rıza Bey ve Prof. Dr. Süheyl Ünver ekolünün takipçisi olan Yakupoğlu, ressamlığın yanı sıra neyzen ve tezhip ustası olarak da biliniyordu.TARİHİ KAYIT ALTINA ALDIGeçtiğimiz yıl kaybettiğimiz ressamın çalışmaları zamanla betonlaşan çevreye karşılık eskiyi ve tarihi kayıt altına almaktı. Anadolu coğrafyasını, eski şehirlerimizin karakteristik görüntüsünü resimleyen Yakupoğlu, adeta Türkiye’nin ruhunu tuvallere taşıdı. 2500 parça arasından seçilen eserler Anadolu ve İstanbul olarak iki ciltte bir araya getirildi. Ömer Arısoy ve Ömer Faruk Şerifoğlu’nun yayına hazırladığı kitaptaki resimlerin büyük bir bölümü Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Arşivi’nde bulunuyor. 96 yaşında kaybettiğimiz Yakupoğlu “Anadolu” kitabında Kütahya başta olmak üzere Bursa, Konya, Amasya, Ankara, Afyon şehirlerinin farklı açılardan sokaklarını, yapılarını, dağlarını, kıyılarını resmetmiş. İSTANBUL’UN İNCİLERİ”İstanbul” cildinde ise Yakupoğlu’nun hayatı ve sanatı hakkında detaylı bilgi yer alıyor. Ayrıca Mihrabat Korusu, Kandilli, Çengelköy, Gülhane Parkı, Kanlıca Körfezi bütün ihtişamıyla öne çıkıyor. 1941 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne kabul edilen Yakupoğlu, aynı yıl hayatı ve sanatına büyük etkide bulunacak olan Prof. Dr. Süheyl Ünver ile tanıştı. Resim bölümünde Feyhaman Duran Atölyesi’ni seçen ressam, 1945 yılında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun oldu. Ünver’in yönlendirmesiyle yok olan kültürel değerlerin tespiti ve kaydedilmesi için elinden geleni yaptı. Ayrıca Türk geleneksel sanatlarına da önem vererek yeni neslin tanışmasını sağlayıp öğrenci yetiştiren ressam, 96 yaşında hayatını kaybetti.

Yunan ressam, Edirne’yi tuvaline taşıdı

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Tarihi Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı’nda sergi açılışı öncesi yaptığı konuşmada, Nalbantis’in, resimleriyle tüm dünyanın dikkatini çekmeyi başarmış bir isim olduğunu söyledi.Ressamın başarılı çalışmalara imza attığını aktaran Gürkan, “BM’den ödül alan ve aynı zamanda resimleri BM tarafından hatıra pulu olarak bastırılan bir sanatçıyı Edirne’de ağırlamaktan onur duyuyoruz. Edirne’nin güzelliği, tarihi ve doğası Nalbantis’in resimlerinde yeniden hayat buldu. Ülkeler arasında sınırlar olabilir ama dostluklar arasında sınırlar olmamalıdır. Biz burada hem dostluğumuzu hem de kültürel faaliyetlerimizi gerçekleştirdik” diye konuştu. Yunanistan’ın Edirne Konsolosu Paraskevi Charitidu da Edirne’de Yunan bir ressamın sergi açmasının mutluluk verici olduğunu kaydetti. İki ülke arasındaki dostluk bağının gelişerek ilerlediğini dile getiren Charitidu, davete katılanlara teşekkür etti. Nalbantis de Edirne’nin etkileyici havasını resmettiğini söyledi. Kenti, ziyaret için geldiğinde fotoğrafladığını ifade eden Nalbantis, “Sergimdeki tüm eserleri, çevresine yaydığı güzel atmosferle yapmaya çalıştım. Edirne Belediyesi ve Edirnelilere teşekkür ediyorum” dedi. Konuşmaların ardından Edirne Vali Vekili Beyazıt Tanç, Edirne Vali Yardımcısı Mustafa Karslıoğlu, Edirne Belediye Başkanı Gürkan, Yunanistan’ın Edirne Konsolosu Charitidu, Bulgaristan’ın Edirne Başkonsolosu Vasil Vılçev ve Nalbantis, kurdele keserek serginin açılışını yaptı.Selimiye Camisi, Tunca ve Meriç köprüleri gibi Edirne’nin önemli yapılarını resmeden Nalbantis’in farklı tekniklerdeki resimlerinin bulunduğu sergisi, 20 Mart’a kadar gezilebilecek.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ