Zeugma Mozaik Müzesi artık çok yakın

Gaziantep Sanayi Odası öncülüğünde, Zeugma Antik Kenti ve Arkeoloji Müzesi’nin dünyaya tanıtımı için 8 dilde, 360 derece sanal tur yapılabilecek “www.zeugma.org.tr” sitesi kuruldu.

Zeugma Mozaik Müzesi artık çok yakın

Gaziantep’in incisi “Zeugma”, Gaziantep Sanayi Odası öncülüğünde, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü desteğiyle hazırlanan “www.zeugma.org.tr” adresli internet sitesi üzerinden sanal turla dünyaya tanıtılıyor.

GSO’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Gaziantep’in tarihi ve kültürel zenginliğinin önemli bir parçası olan Zeugma Antik Kenti, mozaikleri, Arkeoloji Müzesi ve Zeugma Mozaik Müzesini daha geniş çevrelere tanıtmak için web sitesi kuruldu.

Sitede, köklü bir tarih, güçlü bir medeniyet, ticari merkez, sanat eseri, mozaik diyarı ve daha birçok özelliği içinde barındıran Zeugma Antik Kenti’nin tarihçesi, kazı çalışmalarında son durum, kazı kronolojisi, mitoloji sözlüğünün yanı sıra çıkarılan mozaikler ve diğer buluntulara ilişkin her türlü yazılı ve görsel bilgi yer alıyor.

Tanıtımlar 8 dilde yapılıyor

Türkçe’nin yanı sıra İngilizce, Almanca, İspanyolca, Fransızca, Çince, Japonca ve Arapça olarak tanıtımların yapıldığı sitede, mozaiklere ilişkin fotoğraf galerisi ve mitolojik hikayeler bulunuyor.

Bilimsel yayın ve makalelere yer verilen, Zeugma Mozaik Müzesinin kat planı ve tanıtım broşürünün de paylaşıldığı site sayesinde Zeugma Antik Kenti ve Gaziantep Arkeoloji Müzesi 360 derece sanal turla gezilebiliyor.

Açıklamada değerlendirmesine yer verilen GSO Başkanı Adil Sani Konukoğlu, medeniyetler beşiği Gaziantep’in kültürel mirasına sahip çıkılması ve korunması kadar Türkiye’de ve dünyada tanıtımını yapmanın önemine işaret ederek, kurdukları web sitesinin daha geniş kitlelere ulaşmada büyük rol oynayacağını belirtti.

Dünya üzerinde ilk yerleşim yerlerinden biri olan Gaziantep’in her yerinden tarih fışkırdığını vurgulayan Konukoğlu, “Bu toprakların kültürel zenginliğinin tüm Türkiye’de ve dünyada tanıtılmasına büyük önem veriyoruz. Yapılan kazı çalışmaları sonucunda gün yüzüne çıkarılan sayısız mozaik eserlerin bilinirliğinin artmasını hedefliyoruz. Dünyanın en önemli müzeleri arasında yer alan Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep’in büyük bir marka değeri. Şimdi Gaziantep’e gitme zamanı. Yerli ve yabancı tüm misafirlerimizi şehrimizi gezmeye, görkemli tarihi ve kültürel zenginliklerini yerinde görmeye davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

Alt geçitten tarih fışkırdı

Antakya ile Samandağ’ı birbirine bağlayacak “battı-çıktı” adı verilen alt geçit çalışmasında Roma dönemine ait tarihi mozaik ve hamam bulundu.Hatay’ın Defne ilçesinde bulunan ve Antakya ile Samandağ ilçelerini birbirine bağlayan Uğur Mumcu Meydanı’nda 3 aydır yapımı devam eden yol çalışması sırasında mozaik ve Roma dönemine ait bir hamam kalıntısı bulundu. Kepçe operatörünün dikkati sayesinde fark edilen tarihi kalıntılar üzerine durum belediye yetkililerine bildirildi. Kazı çalışması durdurulurken, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı birimler bölgede incelemede bulundu. Kalıntıların üstü mavi brandalarla kapatıldı.Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, bulunan mozaiğin muhtemelen III. yüzyıl Roma dönemine ait olduğunu söyledi. Uğur Mumcu Meydanı’nın düzenlemesi için yapılan kazıda kırılmış şekilde bir parça mozaik bulunduğunu, hemen onun yanındaki Çekmece Mahallesi tarafında ise hamam duvarı bulunduğunu ifade eden Savaş, “Biz bunun üzerine müze yetkililerine haber verdik ve müze yetkilileri şuan orada kurtarma kazısı yapıyorlar. Yol çalışmalarımıza kurtarma çalışması sonrasında devam edeceğiz. Yapılan kurtarma çalışmaları Antakya-Samandağ güzergahını kapsamıyor. Biz orada çalışmalarımıza devam edeceğiz. Çalışmalar sırasında çıkan güzel eserlerimizi kaybetmek istemiyoruz ve Kültür Bakanlığı Anıtlar Yüksek Kurulu ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. İnşallah kurtarma kazısı sonrası Defne ilçemiz güzel bir yola kavuşacak” dedi.ABD ile ikinci iade krizi Mozaiğin III. veya VI. yüzyıl dönemine tekabül ettiğini ifade eden Savaş, “Kazıda bulunan hamam duvarı kalıntısı ise kurtarma kazısı sonrasında belli olacak. Bu coğrafyada çıkan tarih bizleri üzmüyor, kızdırmıyor, yıldırmıyor. Bu coğrafyada daha ihtimamlı çalışmamıza sebep oluyor. Daha uzun sürüyor çalışmalarımız ama daha güzel eserlerimizin çıkmasına, bu eserlerimizin dünya ile paylaşılması, turizme katkısı, bu şehrin değerlerinin artırılması bizim için ayrı bir kazanç” diye konuştu.Uğur Mumcu Meydanı’nda yapılan kazı çalışmaları daha önce de hazırlanan projenin uygun olmaması nedeniyle durdurulmuş, projede değişikliğe gidilmişti. Proje aynı zamanda Antakya ve Samandağ ilçelerini birbirine bağlaması açısından önem taşıyor.3 yıl aradan sonra ilk “Cuma”

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ