Yürüme bozukluğu neden olur? Yürüme ve ayak basış sorunu tedavi yöntemleri

Ayak basma bozukları, omurga bölgesini de paralel bir şekilde etkilemesinden ötürü bu rahatsızlığı yaşayan kişilerde duruş bozuklukları da meydana gelebilmektedir. Tedavisinde geç kalınması halinde vücut sağlığı için tehlike oluşturan yürüme bozukluğu neden olur? İşte, yürüme ve ayak basış sorunu tedavi yöntemleri…

Yürüme bozukluğu neden olur? Yürüme ve ayak basış sorunu tedavi yöntemleri

Kişilerin yürüme eylemini düzgün ve birbiriyle uyumlu bir şekilde gerçekleştirememesi olarak tanımlanan yürüme bozukluğu, pek çok etkene bağlı olarak kendini gösteren bir sağlık problemidir. Ayak basış sorunu çoğunluklu genetik olarak oluşum gösterebildiği gibi, doğru ayakkabı tercih edilmemesinden yahut yürüme döneminde hatalı basış şekillerinin uygulanması halinde de ortaya çıkabilmektedir. Yürüme bozukluğu problemiyle karşı karşıya kalındığında, bu rahatsızlığa bilhassa bel ve sırt ağrıları da eşlik edebilmekte ve diğer şikayetler olan diz ya da kalça bölgesinde de ağrıların yaşanmasına zemin hazırlayabilmektedir. Genel olarak önemli bir sebebe bağlı olmamakla birlikte tedavisinde herhangi bir gecikme olması durumunda da geri dönüşü olmayan komplikasyonlara neden olabilen yürüme bozukluğu neden olur? İşte, sakatlanmalardan kaynaklı olarak da gelişebilen, fizyolojik faktörlerden (kulak, nörolojik veya tiroid hastalıkları) dolayı da meydana gelebilen yürüme ve ayak basış sorunu tedavi yöntemleri…

 

 

YÜRÜME BOZUKLUĞU (AYAK BASIŞ SORUNU) NEDİR?

Ayak basma bozuklukları, çocuğun yürürken içe ya da dışa basması durumudur. Genellikle içe basma ciddi bir nedene bağlı değildir, ancak beyin ve sinir sistemi hastalıkları, beyin felci, kalça çıkığı, ayak tarak kemiklerinde içe dönme, kemik hastalıkları ya da kaval kemiğinin içe dönük olaması gibi durumlar da içe basmaya neden olabilir. Dışa basma, yürürken ayaklarını yanlara doğru atarak yürüme durumudur. Normalde, yürüme esnasında ayaklar yürüme istikametine göre dışa doğru 15 derece civarında bir açı yapar. 

 

 

YÜRÜME BOZUKLUĞU (AYAK BASIŞ SORUNU) NEDEN OLUR?

Yürüme bozuklukları birçok nörolojik hastalığın da bulgusu olabilir. Özellikle boyun ve sırt bölgesinde omurilik basısı buna yol açabilir. Aynı şekilde bel bölgesinde dar kanal ve sinir sıkışıklığında ağrının eşlik ettiği yürüme güçlüğü ile kendini gösterir.

Yürüme ve denge bozuklukları birçok nedene bağlı olarak oluşabilir. Doğumsal bazı hastalıklar, geçirilen nörolojik bir hastalık, bazı sinir sistemi hastalıkları, kas hastalıkları, Parkinson, Multiple Skleroz (MS), kalça ve diz protez ameliyatları, alt ekstremite kırıkları, ayaktaki sinir hasarı, tendon problemleri, inme ve ilerleyen yaş bu gösterilebilecek nedenlerden bazılarıdır.

Ani gelişen yürüme bozukluğunda eklem ve kemik enfeksiyonları altta yatan neden olabilir. Acil müdahale gerektirebilir. Yürüme bozukluğu bacak deformitelerinde de görülür. Özellikle parantez bacak deformitesi yürüme bozukluğuna neden olur.

Yürüme bozuklukları birtakım sakatlanmalardan dolayı da ortaya çıkabilir. Bu sakatlıkların düzenli bir şekilde rehabilite edilmemesi kalıcı olarak yürüme bozukluğunun ortaya çıkmasına neden olur. Sakatlanma nedeniyle ortaya çıkan stepaj ve kasınçlı yürüme rahatsızlıklarında kişilerin rehabilitasyon merkezinde tedavi olması gerekir. 

Düz tabanlık ise bir diğer yürüme bozukluğu sebebidir. Kalça kemiğinin yuvasının dışa dönük olması kişinin dışa basmasına neden olur, bu da kişide yürüme bozukluğu görülmesine neden olur.

YÜRÜME BOZUKLUĞU VE AYAK BASIŞ SORUNU TEDAVİSİ…

Yürüme bozukluklarına ya da diğer adıyla ayak basış sorununa ortam hazırlayan faktörlerden biri de hatalı ayakkabı tercih edilmesidir. Bundan kaynaklı olarak ayak şekline uygun bir şekilde ayakkabı giyilmesi ve aynı zamanda bacak bölgesini de rahatsız etmeyecek biçimde ayakkabı tercih edilmesi lazım gelmektedir.

Ayak sağlığına çocukluk çağından itibaren gerekli önemin verilmemesi ilerleyen dönemlerde yürüme bozukluklarına ve ayak basış sorununa zemin hazırlayabilmektedir.

Basış bozukluklarının tedavisi için, yürüme analizi ve ayak analizi yapılması gerekir. Hastanın neden basış sorunu yaşadığının tespit edilmesi ve basış sırasında ayak ve kasların hareketinin incelenmesi sonrasında hastalara gerekli tedaviler uygulanabilir. Yürüme analizi sonrasında dışa basma tabanlık, yan basma, içe doğru basma gibi basış bozuklukları tedavi edilebilir.

Yürüme ve ayak basma bozukluğunun bir başka sebebi ise fizyolojik faktörlerdir. Örnek verilecek olursa nörolojik rahatsızlıklar, kulak ya da tiroid sorunlarında da da yürüme bozukluğu durumu meydana gelebilmektedir. Bu etmenlerden oluşum gösteren yürüme bozuklukları ve ayak basış sorunu B12 vitamini ile tedavisi mümkün olabilmektedir.

Ayağın bir platform üzerinde statik ve dinamik olarak dijital ortamda yük dağılımı gözlenir. Analiz sonucuna göre bilgisayar üzerinde basınç değerlendirmesi yapılır ve buna yönelik tabanlık tasarlanır. Hazırlanan tabanlığın hastaya uygunluğu kontrol edilir ve takibi yapılır. Hasta hazırlanan tabanlığı her ayakkabısında kullanmakla yükümlüdür.

Kişiye özel tabanlıklar ayak ve ayak bileği hastalıklarının tedavisinde ve uzun süre ayakta kalan veya sportif faaliyetleri bulunana kişilerin günlük yaşam konforlarını sağlamakta önemli bir yere sahiptir. Tabanlıkların hazırlanmasında en önemli detay tabanlığın sertlik derecesinin planlanmasıdır. Standart tabanlıklardan farkı hazırlanmış bu tabanlık kişinin problemine yönelik olmasıdır.

Hazır alınan tabanlıklar, silikon ürünler ve ayakkabılar herkesin ayak ve parmak farklılığı olduğundan tedavi için başarı durumu yoktur. Kişiye özel hazırlanan tabanlıklar aynı bir hastalıkta yada aynı numara ayakkabı giyen bir başka kişi tarafından kullanılamaz.

YÜRÜME BOZUKLUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Ayak basış problemleri doğuştan, çocukluk döneminde veya ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın nedeni genetik bozukluklar veya ayak sağlığını olumsuz etkileyecek ayakkabılardan da kaynaklanabilir. Dr. Feridun Kunak, basış bozukluğunun anlaşılabilmesi için evde uygulanabilecek pratik yöntemleri ekrana getirdi. Kunak, öncelikle ayağın pamuk yardımıyla ıslatılması gerektiğini, ardından ıslatılan ayağın samanlı kağıt veya gazete kağıdına basılmasını ve kağıda çıkan ayağın izinden ayak tabanındaki problemlerin kolayca tespit edilebileceğini belirtti.

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ