Yunus Emre’den 100 bin Türkiye sevdalısı

Türkçe öğretmek ve kültürümüzü dünyaya tanıtmak için 40 ülkede açtığı merkezlerde çalışmalarını yürüten Yunus Emre Enstitüsü geçen hafta Katar’da Türk Günleri etkinliği düzenledi. Enstitü Başkanı Şeref Ateş 7 yılda 100 bin kursiyeri mezun ettiklerini söyledi.

Yunus Emre’den 100 bin Türkiye sevdalısı

llk merkezini 2009 yılında Saraybosna’da açan Yunus Emre Enstitüsü bugün 40 ülkedeki 46 kültür merkezinde Türkiye’nin kültür diplomasisini yürütüyor. Çin’den Katar’a Japonya’dan Amerika’ya, Mısır’dan Viyana’ya kadar dünyanın dört bir yanında hizmet veren Yunus Emre Enstitüsü sadece gittiği ülkede Türkçe öğretmiyor aynı zamanda Türk kültürünü tanıtmak için de çeşitli etkinlikler düzenliyor. Geçtiğimiz hafta da Katar’ın başkenti Doha’da Türk Günleri etkinlikleri düzenledi. Etkinlik kapsamında Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş’le biraraya geldik. 2009 yılından bugüne merkezlerinde düzenledikleri kurslardan 100 binin üzerinde mezun verdiklerini söyleyen Ateş, amaçlarının sadece Türkçe öğretmek değil Türk kültürünü tanıtmak olduğunu dile getirdi.

JAPONLARA MEHTERAN DERSİ

Türkçe kurslarına en büyük ilginin İran ve Mısır’da olduğunu belirten Şeref, her ülkenin kültürüne, geçmişine ve değerlerine uygun çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Avrupa ülkelerinde akademik ve sanatsal iş birlikleri yaptıklarını sözlerine ekleyen Ateş, Japonya’da ise görülen ilgi üzerine Mehteran Takımı kurduklarını dile getirdi. Ateş, Japonya’da, 3 boyutlu gözlüklerle Türkiye görselleri oluşturduklarını kaydederek, teknoloji vasıtasıyla, orada yaşayanların Türkiye’yi görmüş olabildiklerini aktardı. Balkanlarda ise ‘Tercihim Türkiye’ projesi çerçevesinde Saraybosna’da on binden fazla orta öğretim öğrencisine Türkçe oğrettiklerini belirtti.

KUDÜS’TE TÜRK KÜTÜPHANESİ

Sadece merkezlerinde faaliyetlerle sınırlı kalmadıklarını dile getiren Ateş, yurt dışında pek çok üniversiteyle yaptıkları anlaşma gereği gönderdikleri hocalarla üniversiteli gençlere de Türkçe öğrettiklerini en son yapılan anlaşma çerçevesinde ise Kudüs’te üniversitede Türk kütüphanesi kurup önümüzdeki günlerde buradaki gençlere Türkçe dersi vereceklerini söyledi.

FETÖ’yü fena kızdırdık

Şeref Ateş, enstitüde görev alanların, bulundukları ülkedeki kanaat önderleri, üniversite hocaları ve öğrencilerle iletişim halinde olduğunu belirterek, 15 Temmuz gecesi için şunları söyledi: “Yunus Emre Enstitüsünün temel işlevi, bir gün kritik bir an geldiğinde bu iletişim ağını kullanabilmek ve Türkiye lehine bu argümanları bu ağ vasıtasıyla insanlara ulaştırmak. 16’sında böyle bir bilgilendirmeyi kullandık. 17’sinde Fetullah Gülen ilk açıklamasını yaptı Amerika’da ve o konuşmasında iki yerde Yunus Emre Enstitüsünden bahsetti. Çünkü o kadar çok kızdırmışız ki. Çok sinirli bir şekilde, iki defa, bizi aşağılayarak ‘Yunus Emre diye bir enstitü kurdular fakat başarılı olamıyorlar. O kadar iş yapıyorlar’ dedi.”

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş sorularımızı cevapladı.

FETÖ terör örgütü lideri Fetullah Gülen’in enstitünün çalışmalarından duyduğu rahatsızlığa vurgu yapan Ateş, “Ona giden bilgiler onu çok sinirlendirmiş ve rahatsız etmiş ki Türkiye’den sadece Yunus Emre Enstitüsünden bahsediyordu” diye konuştu.

15 Temmuz’u Dünya ilk bizden duydu

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş, 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi gecesi yaşananları dünyaya ilk önce kendilerinin duyurduklarını belirterek şöyle konuştu: “16 Temmuz sabahı bütün kültür merkezi müdürleriyle daha Türkiye uyanmadan iletişime geçtik ve bulundukları ülkelerde Türkiye’deki darbeyi anlatan İngilizce metinler hazırladık. Bu darbenin Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne karşı illegal ve kesinlikle FETÖ’nün taraftarları tarafından yapıldığını anlatan metinler gönderdik. 16’sında bütün kamuoyunu belki de medyadan daha önce biz bilgilendirdik.”

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ