Yumurtada ‘sinsi’ tehlike

Beslenmede önemli yer tutan yumurtanın ciddi bir endüstri haline geldiği ve buna bağlı sorunların ortaya çıktığı hatırlatılırken üretimde sağlık ve hijyen koşullarına uygunluğun önemli olduğu belirtildi. Uzmanlar, açık alanda yetiştiriciliği yapılan kanatlı hayvanların, göçmen kuşlar tarafından özellikle kuş gribine karşı savunmasız olduğunu hatırlattı.

Yumurtada ‘sinsi’ tehlike

Bursa Ticaret Borsasından (BTB) yapılan açıklamaya göre, insanların beslenmesinde önemli yer tutan yumurtanın, insan vücudu için gerekli temel aminoasitleri içeren yüksek kaliteli bir protein deposu olduğu hatırlatılarak, anne sütünden sonra insan ihtiyacı olan tüm besin ögelerini bünyesinde barındıran tek besin kaynağı yumurtanın üretimine dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.

Dünyada yumurta sektörünün büyük gelişme gösterdiğinin vurgulandığı açıklamada, yumurtanın ciddi bir endüstri haline geldiği, buna bağlı olarak birtakım sorunlar ortaya çıktığı, bu nedenle sağlık ve hijyen koşullarına uygun üretimin önemiyle bir kez daha karşılaşıldığı ifade edildi.

Yumurta sektörü ciddi bir endüstri

Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Bursa Ticaret Borsası (BTB) Başkanı Özer Matlı, açık alan yetiştiricilerine uyarıda bulunarak, şunları kaydetti:

“Ülkemiz göçmen kuşların güzergahı üzerinde. Bu nedenle açık alanda yetiştiriciliği yapılan kanatlı hayvanlar, göçmen kuşlar tarafından taşınan hastalıklara, özellikle kuş gribine karşı savunmasız. Bu durum kanatlı sektörü için büyük bir risk oluşturmaktadır. Serbest gezen tavuk yetiştiriciliği yapılan işletmelerde biyogüvenlik önlemlerinin artırılması gerekmektedir. Yeterli biyogüvenlik önlemleri alınmadığı taktirde serbest gezen kanatlıların enfeksiyöz hastalıklara yakalanma olasılığı yüksektir. Yumurta kalitesinin standartların altına düşmemesi, yumurta ile bulaşan ve insan sağlığını etkileyen enfeksiyöz etkenlerin kontrol altına alınması için biyogüvenlik önlemleri önem arz etmektedir. Bu doğrultuda serbest gezen kanatlı yetiştiriciliği yapan işletmelerin işini son derece bilinçli ve profesyonelce yapması gerekir. Borsa olarak biz de sağlık ve hijyen kurallarını uygulayan, ambalajlı, markalı ve güvenilir ürünler tüketme konusunda tüm vatandaşlarımızın hassasiyet göstermesi gerektiği kanısındayız.”

Kuş gribi çıkmamış yumurtayı sattırdı

Yumurta sektörünün kasım ayında gerçekleştirdiği ihracat, pek çok ülkede baş gösteren kuş gribinin etkisiyle, önemli ölçüde artış gösterdi. Kanatlı Tanıtım Grubu Başkanı Bedri Girit yaptığı açıklamada, şu anda yaklaşık 45 ülkede kuş gribi vakası tespit edildiğini, hastalığın aşamasına göre karantinaya alınan bu ülkelerle tavuk ve ürünleri ticaretinin yasaklandığını anlattı.Türkiye’de şu ana kadar tespit edilen bir vaka olmadığına dikkati çeken Girit, bunun geçen yıl özellikle Balıkesir’de görülen vakaların ardından alınan tedbirlerin sonucu olduğunu dile getirdi. Kanatlı sektörünün tesislerde güvenlik seviyelerini artırdığını belirten Girit, “Sektör, biyogüvenlik kurallarını en üst düzeyde uyguluyor. Gerek beyaz et gerek yumurta tesislerine ziyaretçi kabul edilmiyor.” dedi.”Hastalıklardan ari olduğumuz için bizi tercih ediyorlar”Türkiye’nin, tedbirler sayesinde bu dönemi sıkıntısız atlatacağını söyleyen Girit, şöyle devam etti:”Bu tedbirler devam ettikçe risk azalıyor. Kuş gribi yaşamadan bu seneyi geçireceğimizi düşünüyoruz. Bu dönemin bize ihracat avantajları oldu. Biz daha tavuktan çıkmamış yumurtaları satmaya başladık. Kasım ayındaki yumurta ihracatımız 246 milyon dolar oldu. Kasım ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25 arttı. Siparişlere yetişemiyoruz. Kuş gribine dayalı olarak piliç etinde de benzer bir durum var. Bizim bu durumda en büyük avantajımız coğrafi konumumuz oldu. Tamamen hastalıklardan ari olduğumuz için bizi tercih ediyorlar.” “Yumurta hak ettiği değeri buldu”Girit, yumurtada ve beyaz ette ihracatın artması ve döviz kurundaki yükseliş nedeniyle yurt içinde de bu ürünlerin fiyatlarının yükseldiğine işaret ederek, fiyat artışına gösterilen tepkiye şaşırdıklarını söyledi.Yumurta sektörünün bugüne kadar vatandaşa zarar etme pahasına hizmet sunduğunu savunan Girit, “Aşı, yem, ekipman dahil olmak üzere birçok girdisi ithalata dayalı bir sektörüz. Dövizin yükselişinde yaşadığımız bir dezavantaj var, maliyetlerimiz yükseldi. Geçmiş yıllarda biz yumurtayı düşük fiyatlardan sattık, batan şirketler oldu, fonların devraldığı şirketler oldu. Şimdi ise fiyatlar hak ettiği yere geldi.” diye konuştu.1 TL’ye 1 yumurta

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ