Yerli yabancı şairler ‘Halep İçin Harekete Geç!’ dedi
Uluslararası Genç Şairler Buluşması’na katılan yerli ve yabancı genç şairler, Halep’te yaşanan katliama tepkilerini dile getirdikleri videoda dünyaya “Halep İçin Harekete Geç!” diye seslendi. Videoda 30 yaş altı 40 şair, mesajlarını paylaşarak ülkelerindeki insanları katliama tepki göstermeye davet etti.
Sancak Medya organizasyonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı desteği, Zeytinburnu Belediyesi ev sahipliğinde ve TİKA’nın katkılarıyla, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde devam eden “Uluslararası Genç Şairler Buluşması”na katılan şairler yayımladıkları özel video ile Halep’teki katliama tepki gösterdi.
Tepkilerini, “Halep İçin Harekete Geç!” adıyla sosyal medyada yayınladıkları 5 ayrı videoda dile getiren 30 yaş altı yaklaşık 40 şair, mesajlarında Halep’te bütün dünyanın gözü önünde yaşanan insanlık dramına dikkati çekerek, ülkelerindeki insanları katliama tepki göstermeye, Halep için bir şeyler yapmaya davet etti.
Videoda yer alan ve Uluslararası Genç Şairler Buluşması etkinliği için şu anda İstanbul’da bulunan yabancı genç şairlerin mesajları şöyle:
İtalya’dan Gaia Ginevra Giorgi:
“Halep’in sivil halkına en derinden bir barış ve destek mesajı göndermek istiyorum”
Bosna-Hersek’ten Safija Vehabovic:
“Baş sağlığı dileklerimizle veya destek sözlerimizle bir şeyleri değiştirmemiz güzel olurdu. Aslında çok şey yapabilecek olan insanlar var ama yapmak istemiyor, o yüzden bu günlerde yok olan tek şey insanlıktır.”
Makedonya’dan Ana Glojshka:
“Etrafımızda bu kadar korkunç olaylar olurken, askerler sivillere saldırırken, özellikle Halep’teki olaylardan sonra ne diyebilirim ki? Yine de bundan sonra güzel olaylardan bahsedilmesini isterim. Aslında yapılabilecek çok şey vardır. Halep için dua edelim!”
İngiltere’den Rena Minegishi:
“Sivilleri güvenli bir şekilde Halep’ten çıkartmalıyız. Herkes güvenli bir sığınağı ve yaşanabilecek özgür bir ülkeyi hak eder. Biliyorsunuz ki orada çocuklar ve aileler var ve uluslararası bir topluluk olarak insanların katledilmesine seyirci kalamayız.”
Hırvatistan’dan Alen Brlek:
“Sivillerin güvende olmalarını ve Halep’ten çıkışlarını sağlamalıyız. Ve birbirimizle savaşmaya son vermeliyiz. Hepimiz aynıyız ve barış içinde olmalıyız.”
Hindistan’tan Sonet Mondal:
“Halep, seninleyiz. Unutma ki, sana atılan her bomba aynı zamanda insanlığa atılmıştır ve acınızı paylaşıyoruz. Sizinle sınırları aşacağız ve umuyoruz ki yakında her şey daha iyi olacak. Ümidiniz kırılmasın ve cesur olun, hep birlikte dik duracağız.”
Macaristan’dan Ferenc Hyross:
“Dayanın, güçlü kalın. Ve Halep’in dışındakiler olarak bu acımasızlığa son vermeliyiz. Savaşlara son vermeliyiz ve insanları sömürmeye son vermeliyiz.”
Bosna-Hersek’ten Mirzo Okic:
“Hintliler hakkında, Amerika yerlileri hakkında, Afrika’daki insanlar hakkında konuşabiliriz. 90’lı yıllarda Bosna’daki insanlar hakkında konuşabiliriz ve bugün Halep’teki insanlar hakkında konuşabiliriz. Ve aslında verilecek mesaj çok basit: Bir şeyler yapın! Beni ilgilendirmiyor, benim problemim değil demeyin. Çünkü büyük ihtimalle bir gün sizin de probleminiz olacak.”
Macaristan’dan Tinko Mate:
“Bazen vahşeti açıklamaya ve anlamaya çalışıyorum ancak bunun bir yolu yok. Tarih boyunca vahşet adına ve din adına birçok yanlış yapıldı. Benim tek mesajım bu vahşete hayırdır. Umuyoruz ki bu süreç en yakın zamanda biter.”
Portekiz’den Samuel F. Pimenta:
“İnsanları seviyoruz, hepimiz özgürüz ve mutlu olmayı istiyoruz. Diğer insanlarla da sevgi içinde yaşamak istiyoruz. Bu yüzden Halep’teki bombardımana son verin, Suriye’deki savaşa son verin.”
Filistin’den Sultan El Kaysi:
“Halep için sessizliği bozmak istiyorum. Bu savaş, onların kentlerine de bulaşan bir dünya savaşı. Onlara şunu söylemek istiyorum, bu dünyadan bir şey yapmasını beklemeyin. Dünya Halep’ten önce kötülüğünü Bağdat, Gazze ve diğer birçok yerde de ispatladı. Sizi seviyoruz ve kalbimiz sizinle, elimizden sadece bu geliyor.”
Fas’tan Outman El Derdabi:
“Halep’te yıkım ve ölüm istemiyoruz. Halep’te çiçekler ve çocuk gülümsemeleri istiyoruz.”
Irak’tan Mona Kareem:
“Duygularımızı tarif edecek bir kelime yok, mesajlarımız size umut versin.
Türkiyeli şairlerin bir kısmı ise şunları söyledi
Konya’dan Murat Küçükçiftci:
“Halep’te tarihteki en büyük katliamlardan birisi yaşanıyor. Halep’in bu katliamlardan kurtulmasını, yeniden özgür günlerine kavuşmasını istiyoruz. Yazdığımız şiirler bu yolda atılacak adımların sadece küçük bir kısmını oluşturuyor. Halep’te yeniden özgür günler istiyoruz.”
Kahramanmaraş’tan Cengizhan Konuş:
“Halep var olmalı, orada insanlar ölüyor hatta ölmüyor katlediliyor, soykırıma uğruyor, bunu durdurmak için bir şeyler yapın.”
İstanbul’dan Melike Kılıç:
“Emrolunduğu gibi dosdoğru ol düsturu gereği, Halep’te bir katliam olduğunu ve doğru tarafta yer almak gerektiğini hepimiz söylemek hatta bunu haykırmak zorundayız. Halep’te bir katliam var ve mazlumların yanındayız, zalimi lanetliyoruz. Herkes bunu haykırmalı”
KAYNAK : Yenişafak