Yabancı öğrencilere teşvik

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, yabancı öğrencilerin Türkiye’yi tercih etmeleri için “uluslararası öğrenci ve mezun bilgi sistemi” oluşturmayı planlıyor. İlk defa gelecek yabancı öğrencinin uçak bileti, öğrenim ücreti, aylık sigorta prim giderleri ile barınma ücretleri başkanlık bütçesinden karşılanacak.

Yabancı öğrencilere teşvik

FETÖ’nün başta ABD olmak üzere birçok ülkede, eğitim ve diğer alanlarda Türkiye aleyhine gerçekleştirdiği “lobi faaliyetleri” nedeniyle, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, 2017 yılındaki yurt dışı faaliyetlerini artıracak. Başkanlığın bu faaliyetlerine ve gelecek yılki hedeflerine, 2017 yılı bütçe tasarı kitapçığında yer verildi, ayrıca yabancı öğrencilere yönelik projeler anlatıldı.

Türkiye’ye gelen öğrencilerin eğitim süreçlerinin başarılı bir şekilde sonuçlandırılması için, akademik ve mesleki rehberlik ile sosyal ve kültürel rehberlik hizmetlerinin planlanarak uygulanacağı belirtilen kitapçıkta, ilgili kurumlarla iş birliği içerisinde hazırlanan uluslararası öğrenci strateji belgesinde belirlenen esaslar çerçevesinde, başkanlıkta “uluslararası öğrenci ve mezun bilgi sistemi”nin oluşturulmasının planlandığı belirtildi.

Kitapçıkta, diğer faaliyet ve hedefler şöyle sıralandı:

– 2016 yılında yurt dışı merkezlerde seçici kurullar vasıtasıyla başkanlık koordinasyonunda gerçekleştirilen, Türkiye’de eğitim görecek olan burslu uluslararası öğrencilerin seçim çalışmaları 2017 yılında da gerçekleştirilecek.

– Türkiye’ye “Türkiye bursları” kapsamında yeni gelecek olan yaklaşık 5 bin uluslararası öğrenci ile Türkiye’de eğitim gören 16 bin civarındaki uluslararası öğrenciyi ilgilendiren burs sisteminin geliştirilmesi çalışmalarına devam edilecek.

– Uluslararası öğrenciler arasından ihtiyaç duyulanlara 3 aylık Türk Dili Yaz Kursu ve başarı destek bursu verilecek.

– Türkiye’ye “Türkiye Bursları” kapsamında gelen uluslararası öğrencilerin eğitim süreçlerinin verimli geçmesi açısından, ilk defa gelecek olan ve mezun olan her bir öğrenci için, yıllık bir defaya mahsus olmak üzere uçak bileti verilmesi, öğrenim ücretleri, aylık sigorta primi giderleri ile barınma (yurt) ücretlerinin başkanlık bütçesinden karşılanması planlanıyor.

– Soydaş ve akraba topluluklarla sosyal, kültürel ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla çeşitli kamu kurumlarının yapacağı hizmetlerle ilgili öncelikli alanları belirleyerek, kamu kaynaklarının belirlenen öncelikler çerçevesinde harcanması sağlanacak.

– Dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşayan soydaş ve akraba topluluklarımızın kurmuş olduğu sivil toplum kuruluşları aracılığıyla, soydaş ve akraba topluluklara yönelik sosyal, kültürel ve eğitici faaliyetler geliştirilecek ve bu kapsamda destek sağlanacak.

– Başkanlığın görev alanı ile ilgili süreli ve süresiz yayınların planlaması yapılıp yayınlanacak veya yayınlatılacak, başkanlık görev alanı ile ilgili konularda panel, konferans ve sempozyumlar düzenleyecek veya düzenletecek.

– Bütçe kanunlarıyla tahsis edilen ödeneklerin verimli ve etkin şekilde kullanımını sağlamak amacıyla gerekli iç kontrol mekanizmaları geliştirilecek, başkanlıkta etkin bir iç kontrol sistemi kurulacak.

Hedef 5 bin yabancı öğrenci

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ULUTÖMER), yabancı dil olarak Türkçe öğreten akademisyenlerin ve bu konuda çalışma yürüten araştırmacıların buluştuğu Yabancı Dil Olarak Türkçe (YADOT) toplantılarının 27’incisine ev sahipliği yaptı.Gerçekleştirilen toplantıya UÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, ULUTÖMER Müdürü Prof. Dr. Salih Pay, YADOT Eğitim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Dilek, Türkiye’nin farklı üniversitelerinde görev yapan akademisyenler, öğretim görevlileri ve personel katıldı.UIudağ Üniversitesi bir dünya üniversitesi olmak istiyorToplantının açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Ulcay, kendilerine 3. nesil üniversite vizyonuyla yeni bir hedef koyduklarını söyledi.Öğrencilerine kaliteli bir eğitim verebilmek adına üniversiteyi sürekli olarak kendisini geliştiren ve yenileyen bir yapıya kavuşturmak istediklerini belirten Prof. Dr. Ulcay, şöyle konuştu:”Uludağ Üniversitesi, artık sadece eğitim veren ve mezun eden bir üniversite olmayacak. Öncelikle Türkiye’nin ilk 10 üniversitesi arasındaki yerini sağlamlaştıracak, ardından ilk 5 üniversite arasına girecek ve sonrasında da dünyanın tercih ettiği bir üniversite olabilme standartlarını yakalamaya çalışacaktır. Üniversitemizde şu anda toplam 63 bin 451 öğrencimiz var. Yabancı öğrenci sayımız ise 2 bin 487. Bu öğrenciler 120 farklı ülkeden gelen yabancı öğrencilerimiz. Onun için de ULUTÖMER diye bir Türkçe eğitim merkezimiz var. Önce burada Türkçe öğreniyorlar. Ardından da Türkçe olarak alan eğitimlerine devam ediyorlar. Bizim hedefimiz yabancı öğrenci sayımızı 5 bine çıkarmaktır”

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ