Uzay’daki rekabet nereye varacak? Uzayda altın madeni olabilir

Avrupa Uzay Ajansı’nın dün 2 milyara yakın yıldızlarla ilgili paylaştığı veriler meyvesini vermeye başladı. Bazı gökbilimciler uzayda çok miktarda altın madeni olabileceğini söyledi.

Uzay’daki rekabet nereye varacak? Uzayda altın madeni olabilir

Uzay için birçok ülke milyarlarca dolar bütçe ayırmış durumda. Uzay konusunda liderlik ise şu anda ABD’nin ardından ve Çin’de. Peki uzay için bu kadar mücadele ne için? Sorunun cevabı oldukça basit: Yeni kaynaklar elde edebilmek. ABD konuyla ilgili ilk kez Uzay Kuvvetleri oluşturan ülke oldu. ABD’nin bu özel birlik için bütçesi ise 16 milyar dolar. İlerde gerçekten uzay savaşları yaşanır mı bilinmez ancak ABD bu konuyu oldukça ciddiye alıyor.

Çin’de uzay konusunda her gün kendini geliştiriyor. Ayın karanlık yüzüne araç indirebilen tek ülke olma, kendi uzay istasyonunu yapabilmesi gibi birçok konuda ABD ile yarışabilen nadir ülkelerden. Bu nedenle ABD-Çin çekişmesi yalnızca ekonomik alanda değil uzay alanında sürüyor.

Avrupa Uzay Ajansı 1.8 milyar yıldızın verilerini kamuoyu ile paylaştı

Avrupa Uzay Ajans’nın (ESA) 2 milyar yıldız ile ilgili paylaştığı veriler ileride uzay yarışının daha da artacağını gösteriyor. 450 bilim insanı ve mühendisten oluşan bir konsorsiyumun lideri olan Antonella Vallenari’nin verilerle ilgili ilk yorumu, “Bu astronomi için inanılmaz bir altın madeni.” oldu. Verilerinin paylaşıldığı yıldızlar Samanyolu’nun galaksisindeki yıldızların yalnızca %1’ini oluşturuyor.  

ESA başkanı Josef Aschbacher ise verilere ilişkin yaptığı açıklamada “Bu veriler, veri olmadan asla mümkün olmayacak’ şeyleri artık mümkün kılıyor.” diyerek paylaşılan verilerin önemini belirtti. Bu ve diğer verilerle gerçekleştirilecek bilimsel çalışmalar insanlık adına yararlı olabileceği gibi uzay yarışının seyrini de değiştirebilir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ