Uyku apnesinin tetiklediği 7 hastalık

Şiddetli horlama, nefes durması, gündüz uyuklamasına neden olan uyku hali yapan uyku apnesi kalp krizinden inmeye, diyabetten obeziteye pek çok hastalığı tetikliyor.

Uyku apnesinin tetiklediği 7 hastalık

Şiddetli horlama, nefes durması, gündüz uyuklamasına neden olan uyku hali yapan uyku apnesi kalp krizinden inmeye, diyabetten obeziteye pek çok hastalığı tetikliyor.

Çok şiddetli horluyorsanız, geceleri nefesiniz zaman zaman kesiliyorsa, sabahları yorgun uyanıyor ve gündüzleri uyuyorsanız, dikkatli olun, sizde 'Uyku Apnesi Sendromu' olabilir.  Her 100 kişiden 5'inde görülen bu sendrom tedavi edilmezse yaşam kalitesini düşürmesinin yanı sıra kalp krizinden inmeye, diyabetten obeziteye kadar pek çok hastalığı tetikleyebiliyor! Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sadık Ardıç, Uyku Apnesi Sendromu tedavi edilmediğinde uzun dönemde şu hastalıklara yol açabileceğini anlatıyor: 

1. İnme: Oksidatif stres vücuttaki tüm damarlarda sertliğin oluşmasına neden oluyor. Bunun sonucunda da beyinde yaşamı tehdit eden dolaşım bozuklukları gelişiyor. Kişi ya yaşamını yitiriyor ya da hayatına felçli olarak devam ediyor.  

2. Kalp krizi: Yapılan araştırmalar kalp krizi geçiren hastaların yüzde 35-65'inde Uyku Apnesi Sendromu olduğunu tespit etti. Özellikle genç yaşta hayatını kaybeden ve 'hiçbir hastalığı yoktu' denilen kişilerin çoğunun ölüm nedeni aslında Uyku Apnesi Sendromu oluyor. 

3. Yüksek tansiyon: Yapılan çalışmalar Uyku Apnesi Sendromu olan hastaların yarısından çoğunda hipertansiyon olduğunu ortaya koydu. Hastaların kan basıncı uykuda apnelere bağlı gelişen sempatik aktivitenin artışına, kan oksijen değerinin düşmesine bağlanıyor. Bu hastaların gece ve gün boyu tansiyonları yüksek olabiliyor.  

4. Pulmoner Hipertansiyon: Akciğer damarlarında sempatik aktivite artışı ve oksidatif stres nedeniyle damar cidarında yapı bozukluğu oluşup, tansiyonunun yükselmesi durumudur. Uyku Apnesi Sendromu tedavisiyle düzeliyor. Ancak tedavi olmayan hastalarda, tedavisi çok zor olan nefes darlığıyla kendisini gösteriyor. 

5. Diyabet: Apne sonrası gelişen uyku parçalanmaları ve oksidatif stres bir süre sonra insülin direnci gelişmesine neden olarak diyabet gelişimini kolaylaştırıyor. Bu durum tedavi edilmezse glikoz kontrolü ve insülin direncini kötü etkiliyor ve kan şekeri düzensizliğinin daha da artarak hastalığın ağırlaşmasına neden oluyor. 

6. Obezite: İştahı ve doyma isteğini düzenleyen hormonların mekanizmasının bozulmasına yol açarak obeziteye neden oluyor. Bu hormonların oranları değiştiğinde kişide önlenemez bir iştah artışı ortaya çıkıyor. Ayrıca gece uyku bölünmesi de kilo artışını kolaylaştıran bir başka önemli faktörü oluşturuyor. 

7. Erkeklerde empotans, kadınlarda cinsel isteksizlik: Libido kaybına neden olarak aynı zamanda cinsel yaşamı da olumsuz etkiliyor. Örneğin erkeklerde empotansa (iktidarsızlık) neden olurken, kadınlarda ise cinsel isteksizlik ve orgazm güçlüğüne yol açabiliyor. Uyku apnesinin cinsel ilişkide sorun yaratmasının diğer bir önemli nedeni, hastaların uykuya eğilimleri nedeniyle cinsel ilişkiyi sürdürememeleridir.

 

 

 

 

 

 

 

KAYNAK : gunes.com

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ