Üniversite kayıtları ne zaman başlayacak? İstenen belgeler neler?

LYS yerleştirme sonuçlarının dün akşam saatlerinde açıklanmasının ardından herhangi bir üniversiteye kayıt hakkı kazanan adaylar için kayıt maratonu başlıyor. Peki, üniversite kayıtları hangi tarihlerde?

Üniversite kayıtları ne zaman başlayacak? İstenen belgeler neler?

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) dün akşam tercih sonuçlarını açıkladı. Milyonlarca öğrenci üniversitelere kayıt hakkı kazandı. Adaylar yerleştirme sonuçlarına ÖSYM’nin resmi sonuç sayfası https:/sonuc.osym.gov.tr’den öğrenebiliyorlar. Herhangi bir öğretim kurumuna yerleşemeyen adaylar ek yerleştirme ile açıklanan boş kontenjanlar için bekleyebilecekler. Peki üniversite kayıtları ne zaman başlayacak? Tercih sonuçlarında istediği yere yerleşen öğrenciler üniversite kaydında istenen belgeleri merak ediyor. İşte 2017 üniversite kayıt işlemi ile ilgili tüm merak edilenler…

2017 Üniversite Kayıt Tarihleri:

ÖSYM tarafından yayınlanan tercih kılavuzunda yer alan bilgilere göre, bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 14-18 Ağustos 2017 tarihleri arasında yapılacaktır. Elektronik kayıtlar ise 11-16 Ağustos 2017 tarihleri arasında yapılacaktır.

Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt için gerekli belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunludur. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklardır.

Kayıtlar elektronik ortamda ve ya bizzat üniversite merkezlerinden yapılacak.

YÖK tarafından gelen üniversite kayıt duyurusuna göre bu sene adaylar kayıtlarını elektronik ortamdan ve üniversite merkezlerinden yapacaklar. Elektronik kayıt başvuruları belirtilen tarihte 5 gün süresince e-Devlet’in Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı sayfasında yapılacak.

YÖK tarafından yayınlanan e-kayıt kılavuzu;

https://yoksis.yok.gov.tr/downloads/YOK-Kayit.pdf

Kayıt İçin Gereken Belgeler:

Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı veya onaylı örneği ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi

b) Aday ek puandan yararlanarak yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)

c) 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf

d) Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge

e) Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri

Kayıt Yaptıracaklar Dikkat!

-Adayların kayıt için bizzat başvurmaları (elektronik kayıt hariç) gerekmektedir. Posta ile kayıt yapılmaz.

-Kayıt için istenen belgelerin onaysız sureti veya fotokopisi kabul edilmez.

-Belgeler eksik ise kayıt yapılmaz.

-Belirtilen tarihler arasında kaydını yaptırmayan aday herhangi bir hak iddia edemez.

-Yükseköğretim kurumları, kayıt yaptıracak adaylardan sağlık kurulu raporu isteyebilir.

-Üniversiteler, gerçeğe aykırı beyanda bulunarak kayıt yaptıran adaylar hakkında gerekli yasal işlemleri yapmaya yetkilidir.

Üniversiteyi kazanıp lise mezuniyetini tamamlayamayanlar…

Bir üniversiteye kayıt hakkı kazanan ancak, bütünleme veya tek ders sınava girecek olup lise mezuniyetini tamamlayamayan adayların belirlenen tarihlerde yükseköğretim kurumlarına geçici kayıtları yapılacak.

Ancak bu adayların mezun olduklarına ilişkin belgelerini, 29 Aralık 2017 tarihine kadar kayıt hakkı kazandıkları yükseköğretim kurumuna bildirmeleri halinde asıl kayıtları gerçekleştirilecek.

Bu tarihe kadar mezun olduklarını belgelemeyenlerin geçici kayıtları silinecek ve bu durumda olup belirlenen tarihlerde geçici kayıtlarını yaptırmayan adayların kayıtları yapılmayacak.

Askerlik durumu olan adayların…

ÖSYS ile bir yükseköğretim programına yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, üniversiteler tarafından http://kamu.turkiye.gov.tr internet adresinde görülebilecektir.

Adayların askerlikle ilgili sorunları için askerlik şubelerine, kredi konusunda ayrıntılı bilgi için de üniversite rektörlüklerine veya Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna başvurmaları gerekmektedir.

Ek Yerleştirmeler Ne Zaman Yapılacak?

ÖSYM tercih kılavuzuna göre ek yerleştirme işlemleri;

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecektir. Yükseköğretim programlarının 2017-ÖSYS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacaktır.

Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacaktır.

Ek Yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecektir. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacaktır.

Ek yerleştirme tercih ücreti 15,00 TL olacaktır. Ek yerleştirme için tercih yapan adaylardan ek yerleştirme ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihler işleme alınmayacaktır.

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ