Uçurumlar bestecisi

Sürekli dönüşen, ses ve biçem bakımından kendini yenileyen bir şiir… Genç kuşak şairlerden Vural Kaya’nın Uçurumlar Bestecisi adlı yeni kitabı raflardaki yerini aldı.

Uçurumlar bestecisi

Genç kuşak şairler arasında önemli bir yeri olan Vural Kaya dördüncü şiir kitabını yayımladı. 2007’de Renga ile ilk kitabını yayımlayan Kaya geçtiğimiz aylarda yayımlanan Uçurumlar Bestecisi (Hece Yayınları) kitabıyla şiirini geliştirmeye devam ediyor. Vural Kaya’nın şiirleri sürekli dönüşen, ses ve biçem bakımından kendini yenileyen bir şiir. Deneysel şiirden öte şairin gündemiyle ve çevresinin değişmesiyle dönüşen bir şiir Kaya’nın şiiri. İlk dönemlerdeki kelime oyunları, yoğun ironi ve imge zamanla yerini daha dengeli bir şiire bırakmış görünüyor. Buna modern epik veya diyalektik şiir de diyebiliriz. Kaya bu son kitabında 18 şiirine yer vermiş. Kitap iki bölümden oluşuyor; Söz Hatırası ve Çevrimiçi Namlu. İlk bölümde şairin hayata dair anlam arayışı, geçmişine dair özlemi, bugünün pişmanlıkları, dünyevileşme ve nihayetinde kendisini rahatsız eden her tür insanlık haline karşın sığındığı bir liman olarak çocukluk temasını görüyoruz. Biçem olarak ses ve kelime eksiltme, cümle kırma yöntemlerini kullanmaya devam eden şair, imgeyi azaltarak söyleyişi daha yalın ve vurucu bir hale getirmeyi denemiş. 

Üzgün sesler çıkartmasa da bahar, koşup

Toplar sandım dökülen 

şeyleri

Yaşamak uzun bir geçmiş 

ister; uzun ve acemi

SİSTEM ELEŞTİRİSİ

İkinci bölümün dikkat çeken iki şiiri; Mobese Öçleri ve Ilgazlı Bekir Meseli. Bu iki şiir modern epik örneği olarak kitaptaki yerini almış. Şiirin anlam ayarı artırılırken ses ve akış olabildiğince okumayı kolaylaştırmış. Nihayetinde Vural Kaya’nın şiiri hisli bir şairin kendi hayatı ve yaşadıkları üzerinden bir sistem eleştirisine dönüşmüş. Buna kısaca “dünyevileşme” veya “yozlaşma” eleştirisi olarak da bakabiliriz. Şairin teklifi ise kısa ve nettir; eskinin o sade ve samimi günlerine dönmek. 

Bak şimdi geçeriz bu yerlerden birazdan

Anı defterlerine gizlenecek yerlerden geçeriz

Ocaklar kör kalır, Bekir namlı geldi namsız gider

Odalardan odalara geçilen evlerde, ağı gibi hüzünler

Uzandığı nehirler Bekir’in, bir çağlayanla buluşur gibi

 

KAYNAK : STAR GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ