Türksat uydularını Space X fırlatacak

Televizyon yayıncılığı ve data iletişimini geniş bir coğrafyaya yayacak Türksat 5A ve 5B uyduları için Airbus ile imzalar atıldı. Her iki uyduyu da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün görüştüğü Elon Musk’ın kurucusu olduğu Space X şirketi fırlatacak.

Türksat uydularını Space X fırlatacak

Türksat 5A ve 5B uydularının yapımı için mali açıdan ve yerli katkı anlamında en uygun teklifi veren Airbus ile dün sözleşme imzalandı. Türksat 5A 2020’de, 5B ise 2021’de uzaya gönderilecek. Her iki uyduyu da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün görüştüğü Elon Musk’ın kurucusu olduğu Space X şirketi fırlatacak. Her iki uydu da Türkiye, Afrika, Ortadoğu, Asya ve Avrupa ülkelerine yönelik televizyon yayıncılığı ve data haberleşmesi hizmetleri verecek. Türksat 5A ve 5B’nin ardından ilk yerli uydu 6A da hizmete girdiğinde Türkiye’nin uzayda 6 haberleşme uydusu, 3 gözlem uydusu  olacak. 

İMZALAR ATILDI

MÜSİAD’ın stratejik partnerliğinde İstanbul’da dün başlayan ve dünya uydu-uzay piyasalarının küresel devlerini bir araya getiren 3. Global Satshow kapsamında düzenlenen imza törenine  Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Türksat Genel Müdürü Cenk Şen, Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Vecdi Gönül, Airbus Uzay Sistemleri Fransa Başkanı Nicolas Chamussy, Airbus Savunma ve Uzay Sistemleri İngiltere Direktörü Colin Paynter katıldı. 

TV VE DATA İÇİN

Törende konuşan Bakan Arslan “Airbus’ın bizimle çözüm ortağı olması noktasında ortaya koyduğu rekabetçi irade nedeniyle tebrik ve teşekkür ediyorum. Airbus inşallah gelecekteki uydu üretimine de örnek olacak bir çalışma sergileyecek bunu onlardan beklediğimizi özellikle ifade diyorum” dedi. Arslan 5A uydusunun 31 derece doğu, 5B uydusunun ise 42 derece doğu yörüngesinde yerini alacağını belirterek, bu iki uydunun en yüksek yerlilik oranıyla tamamlanacağını vurguladı. Arslan “Bugüne kadar 42 derece ve 50 derece doğu boylamlarına ilave olarak 31 derece uydu yörüngesinde kiralık uydularla yerimizi alıyorduk artık kendi 5A uydumuzla yer alarak kendi uydumuzla haberleşme imkanı sağlamış olacağız. Türksat 5B uydusu 42 derece doğu yörüngesinde gerek doğrudan TV yayınları gerekse data haberleşmesi bakımından çok geniş bir kapasite hizmeti sunmuş olacak. Bu uydularımızın önemli bir bölümü Türksat mühendisleri tarafından yerli imkanlarla üretilecek” dedi.

6A UYDUSU, 2020’DE 

Arslan, 2020 yılında tamamlanması amaçlanan 6A uydusunun ise tasarımının devam ettiğini belirtti. Arslan şunları kaydetti: “Yerli gözlem ve haberleşme uydularımızın üretime yönelik stratejik altyapımızı kurduk. Bu şekilde özellikle yaptığımız testler ile Türksat 6A uydumuzun tamamen yerli olarak üretim çalışmalarını da başlatmış olduk. Şu anda tasarım çalışmaları devam ediyor. Uydunun haberleşme kısımlarını ASELSAN, yapısal bölümleri ise TUSAŞ üretecek. Yazılım başta olmak üzere güç sistemlerini, bataryalar ve güneş panellerini de mühendislerimiz yapacak. Göktürk 2 uydusunun üretimlerinden elde edilen deneyimle 6A da bizim için çok önemli bir yol gösterici olacak. Amacımız 2020 yılında kendi uydumuz olan 6A’yı fırlatmak.”

AİRBUS: 2020’Yİ DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ

Törende konuşan Airbus Savunma ve Uzay Sistemleri Fransa Başkanı Nicolas Chamussy, uydular için elektrikli itki teknolojisinin kullanacağını ifade ederek “Bu hem ağırlığı azaltıyor hem de uyduların yaşam beklentisini 2 katı artırıyor. Dünyanın bu açıdan en güvenli şirketiyiz. Airbus, Türk havacılık endüstrisi ile uzun yıllardır birlikte çalışıyor. Airbus ile Türkiye ilk kez uzayın geleceğini belirlemek üzere bir iş birliğinde bulunuyor. Türk endüstrisi bu programdan çok büyük fayda sağlayacak. Türksat 5B Ankara’daki tesislerde oluşturulacak. ASELSAN gibi kurumlar da Türkiye’de üretilecek parçalarla bu projeye önemli katkılar sağlayacak. Biz bu teknolojiyi tamamen doğru zamanda ve performans içerisinde Türksat ile Fransa’daki Türk partnerlerle hayata geçirme sözünü veriyoruz. Hepimiz 2020 yılında fırlatmayı dört gözle bekliyoruz” dedi.

Uzay Ajansı için Japonya ile işbirliği

Bakan Arslan “Ülkemizdeki havacılık ve uzay alanındaki faaliyetlerin yürütülmesi ve projelerde koordinasyonun sağlanması amacıyla da Türkiye Uzay Ajansı’nın kurulmasına ilişkin çalışmalarımızı başlatmıştık. TBMM’de ilgili komisyondan geçti. Genel kurul gündeminde inşallah yakın zamanda bunun altyapısını tamamlamış olacağız. Uzay ajansının kurulması ile uzay ve uydu çalışmalarımızı çok daha ileriye taşımış olacağız. Bununla birlikte milli uzay teknolojilerinin geliştirilmesi amacıyla Japonya ile bir işbirliği protokolü imzaladık” dedi.

YERLİ UYDU FIRLATMA İÇİN İLK ADIM

Arslan “Uydu projelerinde kullanılmak üzere uydu itki motoru ve itki sistemini milli imkanlarla geliştirilebilmesi için de projelerde fizibilite çalışmalarını yapıp tamamladık. Milli uydu firlatma sisteminin geliştirilmesinin ilk adımı olarak da uzay sonda roketi ve fırlatma sistemlerinin geliştirilmesine yönelik proje çalışmalarına başladık. Bu projeyi de önümüzdeki yıl yatırım programına almayı planlıyoruz” dedi.

KAYNAK : STAR GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ