Türkmen kıyafetli ‘Fatiş’ bebekler ilgi görüyor

Afyonkarahisar’ın Haydarlı beldesinde, Türkmen kadınlarının 600 yıldır giydiği, parlak kumaştan dikilen geleneksel kıyafetler, “Fatiş” bebeklere giydiriliyor.

Türkmen kıyafetli ‘Fatiş’ bebekler ilgi görüyor

Afyonkarahisar’ın Haydarlı beldesinde Türkmen kadınlarının giydiği, “kutnu” denilen parlak kumaştan dikilen geleneksel kıyafetler, Halk Eğitim Merkezi’nin öncülüğünde açılan kursta hazırlanan “Fatiş” bebeklerle yaşatılıyor.

Dinar ilçesine bağlı beldede, 600 yıllık Türkmen gelenekleri sürdürülmeye çalışılıyor. Türkmen kadınları, atalarının yıllardır kullandığı rengarenk kumaştan dikilen kıyafetleri düğün, nişan ve kına gecesi gibi özel günlerde giyiyor.

Halk Eğitim Merkezince açılan kursta ise kadınlar, kırmızı ağırlıklı, alınlarına ve boyunlarına takılmış takılarla süslenen yöresel kıyafetlerin giydirildiği “Fatiş” adı verilen oyuncak bebekler yapıyor.

Yöreye has şalvar ve entari giydirilip, baş altını ve boncuklar ile süslenen bebeklerin başına “pullu” denilen, renkli çiçekler ve tüylerle yapılmış başlık takılıyor.

Dinar Halk Eğitim Merkezi Müdürü Gültekin Koçer, yaptığı açıklamada, “Fatiş Bebek Hayat Buluyor” projesi kurs açtıklarını söyledi.

İŞKUR desteğiyle açılan 112 saatlik kursla, yöreye özgü bir ürün olan Fatiş bebeğin ülke geneline tanıtımının amaçlandığını belirten Koçer, “Bu bebekleri ülke genelinde de bilinen bir değer haline getirmek, beldemizi ziyarete gelenlerin hatıra olarak yanlarında götürebilecekleri ürüne dönüştürmek için açtığımız kursa ilgi oldukça yüksek oldu. Kaymakamımız Mustafa Şahin’in desteğiyle hazırlanan proje kapsamında kursiyerlere İŞKUR tarafından belirli bir ücret de ödendi. Eğitimin sonunda kursiyerlerin kendilerine gelir getirecek bir meslek sahibi olmaları sağlandı.” diye konuştu.

“Bu kıyafetler bizim geleneklerimizi yansıtıyor”

Haydarlı Belediye Başkanı Kadir Öcel de beldeye has “Fatiş” bebeklerin yüzlerce yıllık giyim tarzlarını yansıttığını ifade etti.

Beldede kadınlar ve genç kızların, yaklaşık 600 yıldır kullanılan geleneksel kıyafetleri özel günlerde giymeye devam ettiklerini anlatan Öcel, “Halk Eğitim Merkezinde ‘Fatiş’ bebek yapımı kursu açtık. Kursiyerlere belirli bir ücret karşılığında bu bebekleri yaptırıyoruz. Her evde mutlaka bu bebeklerden yapılır.” dedi.

Adeta beldenin simgesi haline gelen bebeklerin, tanıtıma büyük katkısının olduğunu dile getiren Öcel, şöyle devam etti:

“Her gittiğimiz yere götürüyor, misafirlerimize hediye ediyoruz. Bu kıyafetler bizim geleneklerimizi yansıtıyor. Bu giysiler ‘Türkmen’ olarak anılıyor. Geleneklerimizi gelecek kuşaklara aktarmak için hazırlanan bebeklere bu kıyafetler giydiriliyor. Bu giyim kuşam tarzı hala genç kızlarımız tarafından sürdürülüyor. Türkmen kıyafetinin özelliği, incik boncuk ile süslü olması, baş altını bulunmasıdır.”

Kursiyerlerden Nurdan Uçar (41) da “Bu bebekler, entarisi, şalvarı, başının pullusu, gümüş kuşağı ile yöresel kıyafetlerimizi yansıtır. Boynunda ve başında altın olur. Beldemizde baş altını ve ziynet altını olmadan kız alamazsınız. Böyle bir adetimiz var. Düğünlerde gençlerimiz hala böyle giyiniyor. Kadınlarımız Fatiş bebekleri evdelerinde yapıp satıyor ve aile bütçesine katkıda bulunuyor.” ifadelerini kullandı.

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ