Türkiye’nin en yüksek gölü!

Yılın 6 ayı buzla kaplı olan Ağrı’nın Taşlıçay ilçesindeki Balık Gölü, sunduğu olanaklar ile buz altı ve yaz dalışı meraklılarını bekliyor

Türkiye’nin en yüksek gölü!

Türkiye’nin en yüksek  rakımlı gölü olan Ağrı’nın Taşlıçay ilçesindeki Balık Gölü, sunduğu imkanlarla  dalış meraklılarını bekliyor.

Taşlıçay ilçesinde bulunan ve 2 bin 250 metre yüksekliğindeki  rakımıyla ülkenin en yüksek gölü konumundaki ve yüzeyi 6 ay buzla kaplı olan  Balık Gölü, yaz ve kış dalışlarına olanak sağlıyor.

Dalış sporlarının serbest, tüplü ve buz altı dalışlarının tamamına  uygun olan Balık Gölü, dalıştaki yatay ve dikey teknikleri için de tercih  edilebiliyor.

Beslendiği kaynak suları dolayısıyla berrak bir su yapısına sahip ve  görüş mesafesinin 10 metreye kadar çıktığı göl, su altı görüntüleme, serbest  dalış ve tüplü dalış için aranan birçok özelliği sağlıyor.

Geçmişte, Serbest Dalış Dünya Şampiyonu Şahika Ercümen’in de dalış  gerçekleştirdiği gölün sunduğu dalış imkanların yanı sıra su altındaki flora ve  faunası da ayrı bir güzellik sunuyor.

Ağrı Orman ve Su İşleri Müdürü Necati Kara, Balık Gölü’nün Ağrı Dağı’ndan akan lavların küçük bir akarsuyun önünü  kapatması sonucu oluşan lav set gölü olduğunu söyledi.

Gölün, çevresindeki dağlardan gelen küçük dere, kıyıdaki pınarlar ve  yer altı sularıyla beslendiğini belirten Kara, “Balık Gölü, en derin yeri 70  metre olan, Türkiye’nin en yüksek rakımlı göllerinden biridir. Suyu tatlıdır ve  içme suyu olarak kullanılır. Güneydoğusundan çıkan akarsu, Doğubayazıt  sazlıklarını besler. Göl genelde yılın beş ayı buzlarla kaplıdır. Gölün  kuzeyindeki küçük bir yer güçlü pınarlar sayesinde donmamaktadır, kıyıları  çamurludur ve özellikle güneydoğusunda küçük sazlıklar bulunur.” dedi.

Kara, gölün, etrafı yüksek dağ çayırları ile çevrili tipik bir alpin  gölü olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:

“Gölün, kuzey ve güneyindeki su giriş ve çıkışı olan yerlerde daha gür  olmakla beraber kıyıları cılız ve parçalı saz şeritleriyle kaplıdır.  Doğubayazıt’ın ve çevredeki köylerin içme suyu ihtiyacı Balık Gölü’nden  karşılanır. Gölde balıkçılık yapılır, kışın buz kırılarak, buza delikler açılarak  balık tutulur.”

“DALIŞ MERAKLILARINI DAVET EDİYORUZ”

İskender Iğdır Ağrı Dağı Arama Kurtarma Dağcılık ve Doğa Sporları  Kulübü (AKUD) serbest dalış sporcularından Coşkun Oluz da Balık Gölü’nün birçok  dalış sporu için elverişli olduğunu söyledi.

Balık Gölü’nün yazın serbest ve tüplü dalışın yanı sıra kışın da buz altı dalışları için elverişli olduğunu belirten Oluz, şunları kaydetti:

“Gölün kıyılarından derinliklerine kadar birbirinden güzel ve farklı bitkiler mevcut. Gölde yaptığımız dalışlarda alabalık ve sazan türlerinin yanı sıra ıstakoz ile çeşitli tatlı su hayvanlarıyla karşılaştık. Gölde dalış yapılabilecek belli noktalar var, rüzgarlı havalarda dalgalanma olduğundan su  altında görme mesafesi düşüyor. Gölün su altındaki bitki örtüsü dalışta ayrı bir  güzellik sunuyor, dalgıçların mutlaka görmesi gereken bir adres. Bu spora meraklı  herkesi buraya davet ediyoruz, dalışın neredeyse her türü için harika bir seçim.”

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ